Bedenker van de kapsalon

Nataniël Gomes – de bedenker van de kapsalon – was kapper in Rotterdam en werd door de meeste mensen ‘Tati’ genoemd, naar zijn gelijknamige kapsalon aan de Schiedamseweg. Een paar deuren verderop zit shoarmazaak El Aviva, waar ooit de – nu wereldberoemde – kapsalon ontstond in 2003, ruim twintig jaar geleden. Nataniël bestelde altijd vanuit zijn salon patat met shoarma of kebab, tomaat, gesmolten kaas, sla, sambal en knoflooksaus bij El Aviva. Voor het gemak bestempelde de shoarmazaak steevast de bestelling van Nataniël als ‘kapsalon’, omdat daar de bestelling vandaan kwam.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Ongekende populariteit

Nu, zo’n twintig jaar verder, is het welbekende gerecht niet meer weg te denken. Bij haast elke shoarmazaak en snackbar staat wel een kapsalon op het menu, en wie heeft er nu dan ook geen cravings naar na een avondje stappen? Een kapsalon is niet alleen ontzettend populair in Nederland, ook ver daarbuiten. Vorig jaar nog introduceerde een Indonesiër het gerecht nog in Jakarta, nadat hij de kapsalon had ontdekt tijdens zijn studie in Nederland.

Vorig jaar augustus sprak Rijnmond met Nathaniël Gomes, waarin hij vertelde over de populariteit van het gerecht: “De kapsalon is een goede promotie voor me geweest. Ik krijg klanten uit de hele wereld die zich bij me willen laten knippen. Ze komen me speciaal bedanken en gaan daarna een kapsalon eten. Het is een gerecht van ons allemaal.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rijnmond (@rtvrijnmond)

Zelf aan de slag?

Zoals hierboven al beschreven bestaat de klassieke kapsalon uit patat met shoarma of kebab, tomaat, gesmolten kaas, sla, sambal en knoflooksaus. Sommige steden hebben totaal hun eigen variant, zo eet je kapsalon in Arnhem standaard met feta erdoorheen, en in Nijmegen met zoete chilisaus in plaats van sambal. Wil je zelf aan de slag? Probeer dan eens één van deze onderstaande varianten.

Loaded fries met pulled chicken

Eerlijk is eerlijk, loaded fries zijn absoluut niet hetzelfde als kapsalon. Toch loopt het water ons in de mond bij de gedachte aan krokante friet, overladen met pulled chicken, gesmolten kaas en frisse toppings.

> naar het recept: loaded fries met pulled chicken

loaded fries

Vegetarische kapsalon met knolselderijshoarma en big mac saus

Is kapsalon jouw ultieme guilty pleasure? Nienke van Foxilicious gaf ons dit recept voor een vegetarische kapsalon, maar hier zouden wij ons niet voor schamen!

> naar het recept: vegetarische kapsalon met knolselderijshoarma en big mac saus

vegetarische kapsalon

Lees ook: