Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
De keuken van Cocina Hermanos Torres in Barcelona

Cocina Hermanos Torres in Barcelona: tweeling met drie sterren

Profielfoto van
BasBas Erkens

In Barcelona is het culinair gezien goed vertoeven. Of je nu op zoek bent naar een sfeervol tapasbarretje of naar de beste restaurants ter wereld, in deze Spaanse stad vind je het. Cocina Hermanos Torres is een restaurant met maar liefst drie Michelinsterren én een groene ster, het hoogst haalbare. Ik schoof aan voor een uitgebreid diner, en vertel je graag waarom dit restaurant op je bucketlist moet.

Lees verder na de advertentie

Cocina Hermanos Torres

Barcelona is een stad vol smaak, cultuur en sfeer. Maar zelden komt het allemaal zó intens samen als in het restaurant van de tweelingbroers Torres: Cocina Hermanos Torres in Barcelona, bekroond met drie Michelinsterren én een groene ster. Daarnaast kwamen ze dit jaar ook nog eens binnen op plek 78 van de World’s 50 Best Restaurants.

Ik schoof er niet alleen aan voor het volledige menu, maar kreeg ook een rondleiding door de keukens van het restaurant, die mij letterlijk in kijkje in de hun keuken gaf, de magische wereld van Hermanos Torres.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Hermanos Torres

De tweelingbroers Sergio en Javier Torres zijn in Spanje wereldberoemd, zo zijn ze vaak op televisie te zien en hebben ze meerdere programma’s gepresenteerd. Op straat wil iedereen met ze op de foto, en bij verschillende horecaconcepten pronken hun foto’s tussen alle posters op de muur.

Hun restaurant in Barcelona behaalde het hoogst haalbare aantal Michelinsterren, en is daarmee een van de beste restaurants ter wereld. Hier dineren kost dan ook wat, al vind ik het meer dan waard. Als je geluk hebt maak je zo’n beleving één keer in je leven mee, en laat het dan de beleving bij Cocina Hermanos Torres zijn.

Van begin tot eind is het diner namelijk een ongelooflijke beleving, waarbij je letterlijk rondom een grote keuken zit. Een tafeltje reserveren kan nog weleens een opgave zijn, het is namelijk een ongelooflijk populair restaurant. Gelukkig zijn er genoeg andere restaurants in Barcelona, al is het de moeite waard om hier te reserveren.

Lees verder na de advertentie

De keuken is het hart

Bij Cocina Hermanos Torres is de hoofdkeuken letterlijk het hart van de zaak. Het restaurant zit namelijk in een grote hal, die sfeervol en modern is ingericht. In het midden van de hal staan meerdere kookeilanden, waar zo’n twintig koks continu in de weer zijn.

De tafels staan ruim opgesteld rondom de kookeilanden, waardoor je vanaf elke tafel direct naar de keuken kijkt. Zo kun je gedurende het diner alles volgen, van begin tot eind. Als je gelukt hebt zijn Javier en Sergio Torres zelf ook aanwezig, en zie je hoe ze de keuken aansturen en haast alles proeven voor het opgediend wordt.

Aan de zijkanten van de hal zitten nog veel meer keukenstations, zo heeft bijna elk gerecht een eigen station met verschillende chefs. Links achterin zit zelfs een soort bakkerij, waar dagelijks vers brood wordt gebakken en veel desserts worden voorbereid.

Bij binnenkomst valt dan ook meteen op dat dit geen standaard restaurant is. Ik word vriendelijke begroet met een knuffel door Javier en Sergio Torres, voor ze een uitgebreide rondleiding geven door het restaurant.

Lees verder na de advertentie

Rondleiding langs de verschillende keukens

Tijdens de rondleiding vertellen Sergio Torres met zichtbare trots: “We wilden een open plek creëren waar niets verborgen blijft. Alles is transparant, alles draait om vertrouwen. Daarnaast willen we gerechten op tafel zetten die bereid zijn met de mooiste lokale ingrediënten, want dat is wat onze oma vroeger ook deed.”

Van de rijpingskasten en een fermentatiehoek, tot een eigen studio waar de broers programma’s opnemen en een privéruimte voor een exclusief diner, alles ademt visie, precisie en innovatie.

Ik kijk mijn ogen uit tijdens de rondleiding, er staan zoveel mensen met volle overtuiging te koken. De geuren zijn fantastisch, ik kan niet wachten op het menu van de tweelingbroers. Eenmaal terug bij mijn tafel staat er al een glas champagne klaar, samen met de eerste amuses.

Lees verder na de advertentie

Amuses van Cocina Hermanos Torres

De amuses zitten direct al boordevol smaak, en beloven wat voor de rest van de avond. Een mocktail met sla, tomaat en augurkensap wordt opgevolgd door een hapje met kaas uit Malaga en pancetta. De champagne past er perfect bij, en elke hap smaakt naar meer.

Vervolgens geniet ik van een soort bonbon van Spaanse peper en ansjovis, er verschijnt nog een amuse met lokale tonijn en daikon en een tartaar van serranoham met pickles.

Lees verder na de advertentie

Menu vol signature dishes

Sinds 2018 staat de beroemde tartaar van inktvis en kaviaar op het menu, een signature dish van de gebroeders Torres. Het volledige menu bestaat uit tien tot twintig verschillende gangen, stuk voor stuk bereid met de mooiste lokale en seizoensgebonden ingrediënten.

Wat volgt is een fantastisch gerecht met makreel, kokkels en scheermessen, in een gazpachuelo (een soort vissoep uit Malaga) met een vinaigrette van cherrytomaten. Het ziltige van de vis past perfect bij de diepe smaken van de bouillon en vinaigrette, dit belooft wat voor de rest van de avond.

En die belofte wordt volledig waargemaakt, dat blijkt wel als er koningskrab uit Galicië op tafel verschijnt, met witte gamba’s, koolrabi en een groene tomatensaus met jalapeño’s.

Lees verder na de advertentie

Geniale sauzen en perfecte garing

De avond wordt gevuld met de mooiste gerechten, van verse langoustines met ingelegde citroen en daikon tot aan rund uit Galicië, met aubergine en escalivada (een traditioneel gerecht uit Catalonië). Er wordt fantastische sherry geschonken bij verse vis met een warme saus van amandelen. Ik krijg zelfs een extra bordje saus, omdat ik zichtbaar geniet van dit fantastische gerecht.

Het lamsvlees met een saus van Grand Marnier en een puree van munt maakt veel indruk. Het vlees smelt weg op mijn tong, en de diepe smaak van de saus is haast niet te omschrijven. De frisse munt maakt het gerecht compleet. Extra bonuspunten voor de cuisson overigens, want de garing van elk gerecht is precies zoals deze zou moeten zijn.

Lees verder na de advertentie

Desserts

Voordat de desserts op tafel verschijnen, komt er eerst nog een pre-dessert (jawel, een extra toetje) met kersen en ijs van rucola en groene appel. Klinkt misschien gek, maar het smaakt geweldig.

De overige desserts zijn minstens zo lekker, waarbij de versie van een piña colada volgens de gebroeders Torres misschien wel het lekkerst is. Dit dessert wordt geserveerd met een ijs van vijgenblad en ananas, smaken waarvan ik niet eerder wist dat ze zo goed bij elkaar pasten.

Meer dan eten

Wat de avond voor mij zo bijzonder maakt zijn niet alleen de geniale gerechten, maar ook het gevoel dat je onderdeel van het geheel bent. Je zit bijna letterlijk ín de keuken, kijkt continu je ogen uit en wordt volledig in de watten gelegd.

Daar komt nog eens bij dat het bijpassende wijnarrangement fantastisch is, waarbij de sommelier duidelijk een voorliefde heeft voor Spaanse wijnen. Terecht, want er worden ongelooflijk goede wijnen in Spanje gemaakt, bijvoorbeeld in Empordà, de wijnstreek langs de Costa Brava, boven Barcelona.

De broers verschijnen regelmatig aan mijn tafel, proosten mee, serveren gerechten uit en maken graag een praatje in het Spaans. En dat terwijl ze ook continu aan het werk zijn in de keuken, waarbij bijna geen gerecht zonder goedkeuring van een van de broers de keuken verlaat.

Service bij Cocina Hermanos Torres

Nu weet ik niet zo goed wat je verwacht qua service en gastvrijheid bij een restaurant met drie Michelinsterren, maar dat het van een ander niveau is dan dat je gewend bent is zeker. Het voltallige team doet er alles aan om je volledig in de watten te leggen.

Dit zit niet alleen in details zoals het aanschuiven van je stoel of het opvouwen van je server, maar bij Cocina Hermanos Torres uit zicht dit voornamelijk in oprechte interesse. Haast iedereen stelt zichzelf aan tafel voor, van de chefs tot aan de sommelier en zelfs de barman. Het is duidelijk geen routine geworden, want al het contact voelt oprecht en geïnteresseerd.

Vanaf het eerste moment is dineren bij Cocina Hermanos Torres een groot feest. Het is alsof je naar een theatervoorstelling zit te kijken, of in een scene van The Bear terecht bent gekomen, waarbij de waanzinnige gerechten de hoofdrol hebben.

Ondanks dat je in een grote open ruimte zit is het overigens nergens rumoerig, over de akoestiek is goed nagedacht. Er hangen diverse prachtige, brede lampen aan het plafond, die niet alleen decoratief zijn, maar ook het geluid lijken te dempen.

Als je geluk hebt mag je misschien zelfs aan het eind van de avond een kijkje nemen bij de geheime sigarenkamer, een deurtje verderop. Niet zeggen dat je het van mij hebt…

Reserveren?

Ga je binnenkort naar Barcelona en wil je genieten van een ongelooflijk bijzondere avond, die je niet snel zult vergeten? Reserveer dan een tafel bij Cocina Hermanos Torres. Plan je avond overigens ver van tevoren, het is niet makkelijk om een tafeltje te bemachtigen.

Wil je overigens net zo genieten, maar dan iets goedkoper? Je kunt ook reserveren voor een uitgebreide lunch. Net zo indrukwekkend, maar iets minder duur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.