
Dit is waarom Asturië je nieuwe favoriete culinaire regio in Spanje is
Wanneer je aan Spanje denkt, schieten vaak meteen regio’s als Baskenland, Andalusië of Catalonië te binnen. Maar wist je dat Asturië – gelegen aan de ruige noordkust van Spanje – een paradijs is voor fijnproevers? Groene bergen, een ruige kustlijn, charmante dorpjes, levendige steden en een keuken die draait om pure smaken: Asturië is je nieuwe favoriete regio in Spanje.
Lees verder na de advertentie
Asturië: culinaire regio in Spanje
Vergeet even de tapas in Barcelona en de typische paella in Valencia, in het groene noorden van Spanje ligt namelijk een regio waar de kazen rijpen in berggrotten, cider uit de lucht wordt geschonken en bonenstoof een nationale trots is: welkom in Asturië - dé culinaire regio in Spanje.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Lees verder na de advertentie
Over Asturië
Asturië ligt in het noorden van Spanje, ingeklemd tussen de ruige Cantabrische Zee en het Parque Nacional de los Picos de Europa. Het is een regio die bekend staat om haar groene landschap, grillige kustlijnen en charmante dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.
Dankzij het gematigde, vochtige klimaat oogt Asturië bijna Iers – maar dan met een Spaanse flair. Hier is geen massatoerisme, maar wel ongerepte natuur, authentieke tradities en heel veel lekker eten. Kleine tip, zorg dat je een paraplu in je koffer stopt. Het regent namelijk regelmatig in Asturië, het hele jaar door.
De regio is autonoom, met Oviedo als hoofdstad en Gijón als grootste stad. Asturië wordt vaak het groene hart van Spanje genoemd. Niet alleen vanwege het landschap, maar ook door de sterke focus op duurzaamheid en lokale producten. De term hyperlokaal had dan ook uit Asturië kunnen komen, want dat is de standaard in deze culinaire regio in Spanje.


Lees verder na de advertentie
Steden in Asturië
De belangrijkste steden in Asturië zijn Oviedo, Gijón en Avilés. Samen vormen ze een soort driehoek, met elk een geheel eigen identiteit. Ik verbleef aan de kust in Gijón, wat dan ook zeker een aanrader is als uitvalsbasis om deze culinaire regio in Spanje te ontdekken.
Gijón
Gijón staat vooral bekend om een van de grootste havens van Noord-Spanje, daarnaast vind je er ontelbaar veel goede restaurants en sfeervolle barretjes. Het historische centrum is overzichtelijk, je kunt dan ook haast alles te voet doen. Uit eten in de oude vissersbuurt of met uitzicht over het strand? Hier kan het.

Oviedo
In de hoofdstad van de regio, Oviedo, vind je de meeste overheidsinstellingen van Asturië. Daarnaast is het een relatief rijke stad, wat zichtbaar is door de luxe uitstraling van het prachtige oude centrum. Zeker als foodie kom je aan je trekken in Oviedo, de stad heeft geweldige restaurants en de beste bakkerijen van de regio. Het is zelfs een van de favoriete steden van filmregisseur Woody Allen.


Avilés
De wat kleinere stad Avilés is net als Gijón een havenstad. Dat neemt niet weg dat je heerlijk kunt verdwalen in de steile straatjes in het centrum. De stad heeft meerdere gezichten. Zo is het moderne Centro Niemeyer een groot cultureel centrum waar veel te beleven is. Vanuit het Centro Niemeyer loop je via een brug zo het middeleeuwse stadscentrum in, waar je op elke hoek verrast wordt door prachtige gebouwen.

Markten in Asturië
In Asturië komen traditie, ambacht en de lekkerste streekproducten samen op de lokale markten. In bijna elk dorp is wel een wekelijkse markt te vinden, waar de locals hun inkopen doen. Op de markten vind je dan ook genoeg verse vis, ambachtelijke worsten en lokale kazen - en natuurlijk alle ingrediënten voor fabada asturiana, hét gerecht van Asturië.
Daarnaast is er in de steden Gijón, Oviedo en Avilés overdekte markten, waar het elke dag (behalve op zondag) een drukte van jewelste is. Zodra je de markten binnenstapt ruik en zie je alleen nog maar eten.
Ik viel met mijn neus in de boter, want op de dag van aankomst was de maandelijkse Mercado Artesano y Ecológico de Gijón - op het prachtige Plaza Mayor in het centrum van Gijón. Haast alles wat je tegenkomt op de markt is biologisch, lokaal en handgemaakt.
Denk bijvoorbeeld aan verse worst, een overvloed aan bonen, biologische honing en verschillende kazen. Maar ook mijn nieuwe favoriet: bollos preñaos de chorizo. Dit zijn kleine broodjes gevuld met chorizo, een soort worstenbroodje 2.0.
De markten in Asturië zijn bovendien wat mij betreft de ideale manier om in contact te komen met locals - iedereen is ontzettend gastvrij en behulpzaam - en om meer te leren over duurzame initiatieven in de regio.


Cidercultuur
Daar waar je vast wel verschillende Spaanse drankjes kent zoals tinto de verano of sangria, draait het in Asturië om sidra, een appelcider uit de regio. Dit is geen zoet drankje zoals we het in Nederland kennen, maar een troebele, licht alcoholisch en frisse cider met een droge afdronk.
Door heel Asturië vind je verschillende sidrerías, waar je niet alleen geniet van de beste lokale gerechten, maar waar een heuse escanciador de cider inschenkt. De fles wordt vanaf grote hoogte ingeschonken om zuurstof toe te voegen, een vaardigheid die tot kunst is verheven. Vervolgens is het de bedoeling dat je het glas (dat maar voor een stukje is gevuld) meteen leegdrinkt, om de cider op z'n best te drinken.
Dat het drinken van cider letterlijk een kunst is blijkt wel, de cidercultuur in Asturië staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Natuurlijk ging in op onderzoek uit in Asturië, zo bezocht ik niet alleen een aantal sidrerías, ik ging ook langs bij het cidermuseum én mocht een kijkje nemen bij een van de grootste ciderproducenten van de regio.
Kazen uit Asturië
Als je mij een beetje kent weet je dat ik van kaas houd, in Asturië kon ik dan ook mijn hart ophalen. In de regio worden namelijk meer dan veertig soorten ambachtelijke kaas gemaakt. Veel kazen worden door boeren in de bergen gemaakt, zoals bijvoorbeeld queso de Cabrales, een pittige blauwaderkaas die rijpt in kalksteengrotten in de bergen van Parque Nacional de los Picos de Europa.
Om meer te leren over deze heerlijke kaas mocht ik een kijkje nemen in een van de bijzondere grotten, in het hoogstgelegen dorpje in Parque Nacional de los Picos de Europa. Niet alleen de grotten waren indrukwekkend, ook de uitzichten over het natuurpark waren fenomenaal.
Ook kazen zoals Afuega’l Pitu, Gamonéu en La Peral zijn stuk voor stuk het proeven waard. Ondanks dat het totaal verschillende kazen zijn hebben ze allemaal iets gemeen: stuk voor stuk smaken ze ontzettend lekker. Helaas had ik te weinig ruimte in mijn koffer, anders had ik waarschijnlijk kilo's kaas mee naar huis genomen.
Verse vis
Het verrast je vast niet, door de unieke ligging aan zee eet je in Asturië ook de meest verse vis en schelp- en schaaldieren. Van ziltige kokkels en heerlijke langoustines tot aan verse inktvis, smaakvolle ansjovis en stevige witte vis zoals zeeduivel. Zowel op de verschillende markten als in diverse restaurants is de vis vaak dagvers.
Veel vissoorten hebben overigens andere namen in Asturië dan in de rest van Spanje. Zo heet zeeduivel in het Spaans bijvoorbeeld rape, maar in Asturië noemen ze deze vis pixín. Het lekkerste wat ik heb gegeten qua vis waren misschien wel de kleine llámpares. Dit zijn een soort zeeslakken die tussen de rotsen voor de kust leven. De smaak is een soort combinatie van slakken, mosselen en oester - ik ben fan.
Lokale gerechten
Een van de redenen dat ik zo verliefd ben geworden op Asturië is natuurlijk het eten. Overal in Asturië draait het om eten, waarbij de gerechten bestaan uit de beste lokale ingrediënten - van verse vis tot aan de lekkerste groenten van het land.
Het bekendste gerecht uit Asturië is misschien wel fabada asturiana, een stevige bonenstoof met grote witte bonen, chorizo, morcilla en spek. Het is geen licht gerecht, en wordt dan ook vaak geserveerd als lunch, zodat je er de rest van de dag op kunt teren.
Ondanks dat het gerecht misschien simpel klinkt, is de smaak ontzettend rijk en complex. Denk aan een zachte, boterige smaak door de fabes - de witte bonen, gecombineerd met een diepe, rokerige smaak van de worst en het spek. Alles bij elkaar smaakt elke hap naar meer, zeker met een goed glas cider erbij.
Een andere lokale favoriet is cachopo, een soort schnitzel 2.0, waarbij je flink wat trek moet hebben. De porties zijn namelijk erg groot. Het gerecht bestaat uit twee plakken vlees (dit kan zowel varkens- als kalfsschnitzel zijn), gevuld met flink wat lokale ham en kaas, geserveerd met gebakken paprika, aardappels en champignons. Vaak wordt nog een tomatensalade on the side geserveerd. Je raadt het nooit, ook hier smaakt een glas cider erg lekker bij.
Meer weten over de lekkerste lokale gerechten uit Asturië? Bekijk dan snel dit artikel en ontdek mijn favorieten:
Waarom naar Asturië?
Wat ik persoonlijk erg fijn vind aan Asturië, is dat deze culinaire regio in Spanje nog niet is overspoeld door toeristen. Je vindt er ongelooflijk goed eten, maar ook rust, natuur én een ongepolijste charme met een flinke portie gastvrijheid.
De keuken van Asturië is hyperlokaal, van stevige kost tot aan fine dining. Daarnaast is de cidercultuur er eentje waar je spontaan verliefd op wordt. Ik in ieder geval wel.
Of je nu gaat voor een kaasproeverij in de bergen van Parque Nacional de los Picos de Europa, een lunch in een authentieke sidrería of aanschuift bij een sterrenrestaurant, als echte foodie raak je niet uitgekeken én uitgegeten.
Tel daar de prachtige groene kustlijn bij op, de levendige steden, de historische dorpjes en de rijke cultuur - en je hebt dé culinaire regio van Spanje voor op je bucketlist.

Lees verder na de advertentie
Gemakkelijk naar Asturië
Ben je van plan om Asturië te ontdekken? Goed idee! Gelukkig vlieg je gemakkelijk vanuit Nederland naar Asturias Airport, een luchthaven dichtbij de steden Gijón, Oviedo en Avilés. Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden directe vluchten aan vanaf Schiphol Amsterdam Airport, of met een korte overstap in Barcelona of Madrid.
Meer informatie over Asturië? Neem dan eens een kijkje op de website van Turismo Asturias en laat je inspireren voor je volgende reis!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Onze tips

5x authentieke gerechten uit Asturië – die je daar wilt eten

Cider uit Asturië: de cultuur die op de Werelderfgoedlijst staat

Op zoek naar kaas in Asturië: de smaakvolste kazen in de bergen

Slow food in Spanje? Asturië is dé bestemming voor bourgondiërs

Visgerechten in Asturië: volop genieten aan de kust van Spanje

Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots & tips

Restaurants in Nijmegen: dit zijn de beste hotspots & tips

12x de beste culinaire tankstations in Europa

De ultieme guide voor een autovakantie met kinderen

Foodies ontdekt: Mexicaanse taco’s in Amsterdam

Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots & tips
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.