Abonneren
Foodies 07/2025
Top 50 van de zomer
cover van foodies zomernummer
Het lokale gerecht fabada asturiana uit de Spaanse regio Asturië

5x authentieke gerechten uit Asturië – die je daar wilt eten

In samenwerking met Turismo Asturias
Profielfoto van BasBas Erkens

Authentieke gerechten uit Asturië zijn wat mij betreft ongelooflijk lekker, de ingrediënten komen haast allemaal uit de regio en er wordt gekookt met veel liefde, passie en kunde. Tel daar een flinke dosis gastvrijheid bij op, de mooiste restaurants en barretjes én goede cider – en je snapt waarom ik zo van het Spaanse Asturië houd.

Lees verder na de advertentie

Authentieke gerechten uit Asturië

Asturië ligt in het noorden van Spanje, ingeklemd tussen de ruige Cantabrische Zee en het Parque Nacional de los Picos de Europa. Het is een regio die bekend staat om haar groene landschap, grillige kustlijnen en charmante dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Maar ook om authentieke gerechten uit Asturië, van smaakvolle stoofpotjes tot aan verse vis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Keuken van Asturië

Asturië is een regio die niet met de laatste foodtrends meewaait. Verwacht dan ook geen schuimpjes of moleculaire gastronomie, maar robuuste smaken, eerlijke ingrediënten en recepten die generaties lang zijn doorgegeven. Natuurlijk kom je ook absoluut aan je trekken als je van fine dining houdt, maar ook hier worden de smaken van lokale ingrediënten gevierd.

De groene bergen, wilde rivieren en de uitgestrekte zee zorgen voor een enorme rijkdom aan lokale producten. Van de lekkerste bonen tot aan smaakvolle schelpdieren en van romige kazen tot aan de beste cider.

Vlees, vis, peulvruchten, groenten, wilde paddenstoelen en fruit – de keuken van Asturië is net zo gevarieerd als het prachtige landschap. Daarnaast draait alles om smaak en beleving, of je nu aanschuift bij een sfeervol barretje, plaatsneemt in een mooi restaurant of bij iemand thuis eet.

Eten in Asturië doe je langzaam, terwijl je geniet van alle smaken en de vele gerechten, én natuurlijk in goed gezelschap. Wees voorbereid, want je vertrekt altijd met volle maag en met nieuwe vrienden.

Hangende worsten in een restaurant in Asturië

Lees verder na de advertentie

5x gerechten uit Asturië

Nu kun je natuurlijk op zoek gaan naar recepten van authentieke gerechten uit Asturië, en thuis aan de slag gaan - maar ik raad je eigenlijk aan om af te reizen naar deze Spaanse regio. Nergens smaken de lokale gerechten namelijk zo lekker als daar waar ze vandaan komen.

En dat geldt zeker voor Asturië, alleen al omdat de gerechten hyperlokaal zijn. Visgerechten worden alleen maar bereid met verse vis uit de zee, vaak dezelfde dag nog gevangen. Vlees komt van vee dat vrijuit rondloopt in de bergen van Parque Nacional de los Picos de Europa en doordat Asturië zo groen en vruchtbaar is groeien en ongelooflijk veel soorten groenten.

Nu is de keuken van deze Spaanse regio bij lange na niet te vatten in een paar gerechten, maar mijn vijf favorieten - die ik bij verschillende restaurants heb geproefd - zijn een goed begin om op je verlanglijstje te zetten als je door Asturië reist.

Fabada asturiana

Misschien wel het bekendste gerecht uit Asturië: fabada asturiana. Deze stevige bonenschotel is dé trots van de regio en wordt vaak gegeten als uitgebreide lunch of in het weekend. Het gerecht doet misschien wat winters aan, maar geloof mij, dit kun je het hele jaar door eten.

Overal in de regio - van supermarkten tot aan lokale markten - kun je pakketten kopen om zelf fabada asturiana te maken, maar ik proefde dit fantastische gerecht bij een klein restaurant aan de voet van de bergen van Parque Nacional de los Picos de Europa.

De basis bestaat uit fabes, grote witte bonen, die boterzacht zijn na een nacht weken in water en urenlang sudderen in de pan. Naast witte bonen wordt lokale chorizo, morcilla (bloedworst) en lacón (gezouten varkensschouder, een soort spek). Daar gaat nog wat knoflook en ui bij, samen met paprikapoeder en soms wat safraan.

Door de specerijen en het vet van het vlees kleurt het gerecht een beetje oranje. De bouillon die ontstaat is intens van smaak en een beetje rokerig en romig. De smaak is geweldig, alsof je bij elke hap een warme knuffel krijgt. Ondanks dat het een vullend gerecht is, schep ik gretig nog een keer op - fabada asturiana is hemels...

Cachopo

Stel je voor: twee grote varkens- of kalfslappen, gevuld met de lekkerste lokale ham en kaas, gepaneerd en vervolgens goudbruin gebakken. Dat is cachopo, een van mijn favoriete gerechten uit Asturië. Dit gerecht at ik de laatste dag dat ik in Asturië was, bij een restaurant in Oviedo.

Het is een beetje alsof een schnitzel en een cordon bleu samen op vakantie zijn geweest in Asturië, verliefd werden en besloten om nooit meer te vertrekken. Noem deze unit overigens absoluut geen schnitzel of cordon bleu, want dit gerecht in Asturië heeft maar één naam: cachopo. En daar zijn de Asturianos trots op. Terecht overigens.

Bij veel restaurants kun je verschillende varianten bestellen, maar de klassieker wordt vaak geserveerd met gebakken paprika, champignons en knapperige aardappels. Ik kreeg er ook nog een frisse tomatensalade bij, met tomaten uit Asturië, wat knoflook, uien en flink wat olijfolie.

Een cachopo wordt meestal geserveerd op een grote houten plank. Zodra je 'm aansnijdt loopt de gesmolten kaas er zachtjes uit, en vanaf de eerste hap ben je waarschijnlijk spontaan verliefd. Zorg overigens dat je flinke trek hebt, een cachopo is namelijk groot. Heel erg groot. Ik raad je dan ook aan om een cachopo met minimaal twee of drie mensen te verorberen...

Cachopo: een authentiek gerecht uit Asturië

Longaniza de Avilés

In de stad Avilés ontdekte ik deze bijzondere worst, die zowel qua smaak als structuur anders is dan andere Spaanse worsten. Vergelijk het een beetje met braadworst zoals wij die kennen in Nederland, maar dan een stuk smaakvoller.

Longaniza de Avilés wordt gemaakt van grof gemalen gekruid varkensvlees. Je kunt de worst los eten als een tapa, bij voorkeur met een glas cider erbij. Maar het lekkerste is om Longaniza de Avilés als volledig gerecht te eten, waarbij deze wordt geserveerd met gekookte aardappelen.

Wat dit gerecht zo lekker maakt, zijn wat mij betreft de subtiele smaken. Daar waar fabada asturiana uitgesproken veel smaak heeft, zijn de smaken van deze worst een stuk subtieler. Dat neemt overigens niet weg dat het alsnog ongelooflijk smaakvol is, zeker als de jus van de worst in de gekookte aardappelen trekt.

Needless to say, dit gerecht kun je het beste bestellen in de stad Avilés. Zie het als een heerlijke beloning nadat je een dagje door de prachtige stad hebt geslenterd.

Longaniza de Avilés, een typisch gerecht uit Asturië

Llámparas

Nu bestaat de keuken van Asturië echt niet alleen uit grote stukken vlees. In deze Spaanse regio vind je namelijk ook ongelooflijk veel visgerechten, stuk voor stuk bereid met verse vis, gevangen voor de kust van Asturië. Zo eet je bijvoorbeeld fantastische bugre in Asturië, ook wel bogavante in het Spaans. Dit is een soort grote kreeft, die in de Cantabrische Zee voorkomt.

Wil je echt een lokale delicatesse proeven? Bestel dan llámparas als je ze ergens op de kaart ziet staan. Dit zijn een soort zeeslakken die tussen de rotsen voor de kust leven. De smaak is uitgesproken, het is een soort ziltige combinatie die doet denken aan zeewier, mosselen en iets aards tegelijkertijd.

Bestel - naast een glas cider natuurlijk - wat brood bij de llámparas, want de saus waarin ze bereid worden is om je vingers bij af te likken. Zijn alle schelpjes leeg? Sop dan het brood in de saus (vaak boordevol knoflook en verse peterselie), en geniet van de ziltige en kruidige smaken.

Arroz con leche

In Asturië houden ze niet alleen van hartige gerechten, de locals zijn ook echte zoetekauwen. Dat blijkt niet alleen uit de vele bakkerijen met heerlijke taartjes en brood, maar je merkt het ook aan hoe serieus het dessert wordt genomen. Of je nu ergens gaat lunchen of dineren, je komt niet weg zonder toetje.

Mijn favoriete dessert is toch wel arroz con leche, een rijstpudding met melk, suiker, wat citroen en een beetje kaneel. De bovenkant wordt vaak gekaramelliseerd, zoals bij crème brûlée bijvoorbeeld. Doordat de rijst langzaam wordt gekookt in flink wat melk, doet het mij een beetje denken aan Hollandse rijstepap, maar dan iets dikker.

Lees verder na de advertentie

Gemakkelijk naar Asturië

Ben je van plan om Asturië te ontdekken? Goed idee! Gelukkig vlieg je gemakkelijk vanuit Nederland naar Asturias Airport, een luchthaven dichtbij de steden Gijón, Oviedo en Avilés. Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden directe vluchten aan vanaf Schiphol Amsterdam Airport, of met een korte overstap in Barcelona of Madrid.

Meer informatie over Asturië? Neem dan eens een kijkje op de website van Turismo Asturias en laat je inspireren voor je volgende reis!

logo van TurismosAsturias

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.