Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
uitzicht over de stad Derry in Noord-Ierland

Derry: dé culinaire stad van Noord-Ierland

Profielfoto van BasBas Erkens

Na Belfast is Derry de grootste stad van Noord-Ierland. Voluit heet de stad Londonderry of Derry/Londonderry, maar in de volksmond wordt de stad Derry genoemd. De stad ligt aan rivier de Foyle, en is een ideale uitvalsbasis als je Noord-Ierland wil ontdekken. Maar ook op culinair gebied is Derry een absolute parel…

Lees verder na de advertentie

Derry in Noord-Ierland

Bij Noord-Ierland denk je waarschijnlijk al snel aan de hoofdstad Belfast, maar op iets meer dan een uur rijden van de Noord-Ierse hoofdstad ligt de culinaire parel Derry. En die stad is het bezoeken meer dan waard, zeker als je een foodie bent.

De stad heeft ongeveer 100.000 inwoners en is de enige Ierse stad die nog volledig ommuurd is door een oude stadsmuur uit de zeventiende eeuw. Rondom Derry vind je ontzettend veel lokale producten, waar de chefs in de stad maar al te graag mee koken.

Les één als je in Derry bent? Leer het woordje wee uit je hoofd, en plak dit te pas en te onpas in elke zin. Bijvoorbeeld 'I fancy a wee bit of coffee' of 'That dish is wee nice and good tasting'. Les twee: wees sociaal. De inwoners van Derry zijn namelijk ontzettend vriendelijk, gastvrij en geïnteresseerd in mensen van buitenaf.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Legenderry

Verschillende producenten, ondernemers en chefs hebben zich in Derry verenigd onder de naam Legenderry. Dit netwerk zorgt er niet alleen voor dat er op lokaal niveau wordt samengewerkt, er is ook een jaarlijks foodfestival én er worden regelmatig foodtoursdoor Derry georganiseerd.

Daarnaast staat de website van Legenderry vol met tips voor de beste restaurants in Derry, je vindt er verschillende verhalen over lokale producenten van eten en drinken en interviews met diverse chef-koks uit de stad.

Aankomst in Derry

Als ik aan Noord-Ierland denk, denk ik al snel aan groene landschappen en veel regen. Zodra ik aankom op het vliegveld van Belfast wordt dit beeld bevestigd, net als tijdens de autorit naar Derry. Het regent, al worden de wolken af en toe verdreven door wat zonlicht.

Zeker als de zon even schijnt zie je goed hoe groen Noord-Ierland is. Tot zover als ik kan kijken zie ik groene, glooiende heuvels, waarbij de verschillende tinten groen ontelbaar zijn. Na een rit van ongeveer een uurtje kom ik aan in Derry, we steken rivier de Foyle over via een grote brug, waardoor je de stad goed vanaf een afstandje kunt bekijken.

Oude binnenstad

Verschillende kerktorens stevenen boven de stad uit, waarbij het oude centrum op een heuvel ligt. Niet veel later rijd ik onder één van de poorten van de oude stadsmuur door, het teken dat ik in het oude centrum ben. Het hotel waar ik de komende dagen verblijf - het prachtige Bishop's Gate Hotel - ligt in dit gedeelte van de stad.

De eerste avond begint met een lokaal biertje aan de bar van het hotel, waarna ik plaatsneem aan een tafel van het restaurant van Bishop's Gate Hotel. Ik geniet van lokaal lamsvlees en een uitgebreide selectie van diverse toetjes, en ga dan ook voldaan - en met een gevulde maag - naar bed.

Broighter Gold Farm

De volgende ochtend breng ik een bezoek aan Broighter Gold Farm, een boerderij niet ver buiten Derry. Naast dat ze hier knaloranje wortels verbouwen (die vers van het land fantastisch smaken), zijn ze hier ook gespecialiseerd in het maken van koolzaadolie.

Ondertussen staat de zesde generatie van familie Kane aan het roer van deze boerderij. De afgelopen jaren hebben ze een flinke omslag gemaakt qua productie, mede om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Zo is ook de productie van koolzaadolie ontstaan.

De familie verbouwde al koolzaad - wat in het voorjaar voor prachtige gele velden vol bloemen zorgt - maar ontdekte in 2009 per ongeluk hoe lekker koudgeperste olie van koolzaad is. Niet veel later besloten ze de productie serieus te nemen, en sindsdien zijn ze één van de grootste producenten van koolzaad in Noord-Ierland.

Bijkomend voordeel? De boerderij is voor iedereen te bezoeken, waarbij een proeverij van de verschillende soorten olie die de familie Kane produceert zit inbegrepen bij het bezoek. Mijn favoriet? Dat is de pittige chili infused oil die ze maken.

Spirit of the Bann

Na het bezoek aan Broighter Gold Farm rijd ik langs de Causeway Coastal Route via de kust van Noord-Ierland naar de volgende stop in Coleraine, aan de oever van rivier de Bann. Deze route langs de noordkust is adembenemend mooi, ik kijk mijn ogen dan ook uit. Ben je in Noord-Ierland en heb je genoeg tijd? Volg dan deze prachtige kustroute, neem een verrekijker mee en laat je betoveren door het groene landschap en het uitzicht over de oceaan.

Vanuit hier organiseert Causeway Coast Foodie Tours de boottocht Spirit of the Bann over de rivier, met een boot van White River Charters. Onderweg geniet je niet alleen van het uitzicht, op de boot wordt een uitgebreide lunch geserveerd met de beste lokale producten uit de regio. Tegelijkertijd leer je tijdens een proeverij meer over Ierse whiskey - die érg goed smaakt. Wil je optimaal genieten? Zorg dan dat je in ieder geval niet meer zelf hoeft te rijden na de boottocht...

De rivier mondt uit in de Atlantische oceaan, waardoor het water wilder wordt naarmate je dichterbij de oceaan komt. Het weer lijkt elke vijf minuten te veranderen - het ene moment schijnt de zon volop, het andere moment regent en waait het behoorlijk. Het lijkt wel alsof ik tijdens de boottocht alle vier de seizoen meemaak.

Tijdens de boottocht verschijnen er verschillende hapjes op tafel, waaronder versgebakken sodabread met Atlantische zalm, die hier in de rivier voorkomt. Needless to say, er verdwijnen behoorlijk wat hapjes in mijn maag. Maar ik geniet ook van Ierse kazen van Dart Mountain, waar ik over een paar dagen op bezoek ga. In de regio wordt ook veel worst gemaakt, mijn favoriet is de salami met venkelzaad. Al is de chorizo ook erg smakelijk, zeker de pittige variant met wat chili.

Kazen van Dart Mountain

Op de boot proefde ik al even van de kazen van Dart Mountain, en dat smaakte absoluut naar meer. Tijd om de volgende dag een bezoek te brengen aan het hoofdkwartier, de kaasboerderij van Dart Mountain net buiten Derry.

Julie en Kevin zijn het meesterbrein achter de kazen. In 2014 kwam hun eerste kaas op de markt, waarmee ze direct goud wonnen bij de Irish Food Awards. En dat was niet de laatste prijs, want meerdere van hun kazen zijn in de tussentijd in de prijzen gevallen, zowel nationaal als internationaal.

Julie laat enthousiast de fabriek zien, en legt maar al te graag uit hoe ze liefdevol de verschillende kazen maakt. Veel is trial & error, door te experimenteren ontstaan uiteindelijk de lekkerste varianten. Vervolgens haalt Julie verschillende kazen tevoorschijn om te proeven, waaronder een fantastische jonge geitenkaas en een geniale blauwe kaas van koemelk - beide kazen zijn om je vingers bij af te likken.

Naast heerlijke kazen produceren Julie en Kevin overigens ook een aantal chutneys en spreads. Mijn favoriet? Dat is de drizzle gemaakt van cider. Als droom ik ook nog steeds van de spicy tomato relish...

Foodtour: Derry by Fork

Wil je in een paar uur tijd ontdekken wat Derry allemaal te bieden heeft op het gebied van eten en drinken? Volg dan een uitgebreide foodtour door de stad. Ik volgde de Derry by Fork-tour, een foodtour die vanuit Legenderry wordt georganiseerd.

Tijdens de foodtour proef je bijvoorbeeld bier dat in Derry wordt gebrouwen bij Walled City Brewery en Guildhall Taphouse, maar je proeft ook verse vistaco's bij Pyke ‘N’ Pommes en geweldige sushi bij Umi Derry.

Al etend en drinkend ontdek je Derry en alles wat de stad uniek maakt. Veel chef-koks zijn om werkervaring op te doen of voor studie naar grotere steden vertrokken zoals Londen, Dublin of Edinburgh. De laatste jaren komen steeds meer chefs terug naar Derry, en openen het ene na het andere geweldige restaurant in de stad.

En dat is misschien wel precies wat Derry uniek maakt, steeds meer vooruitstrevende chefs trekken naar deze Noord-Ierse stad, om de mooiste gerechten te bereiden met de beste lokale producten. Derry is misschien nog geen Berlijn, Amsterdam, Kopenhagen of Milaan op het gebied van eten en drinken, het is absoluut een culinaire parel die het ontdekken meer dan waard is.

Lees verder na de advertentie

Restaurants in Derry

In de stad Derry vind je ontzettend veel goede restaurants, maar ook de leukste Ierse pubs, koffietentjes en hotspots voor een uitgebreide brunch. Dit zijn mijn favorieten:

Rosta Coffee Bar

In veel steden vind je op elke straathoek een koffiebarretje, deze hype heeft Derry nog niet bereikt. Kun je de dag niet beginnen zonder filterkoffie of een goede flat white of cortado?

Dan ben je bij Rosta Coffee Bar aan het juiste adres, hier bestel je wat mij betreft namelijk de lekkerste koffie van Derry. Pro-tip: de ontbijtjes en zoete baksels zijn ook érg lekker...

9ine Hostages Coffee Co. (Terra Bakery)

Wil je een goede brunch met het lekkerste brood? Reserveer dan een plekje bij 9ine Hostages (ook wel Terra Bakery). Dagelijks bakken ze vers brood, knapperige croissants en zoete taartjes.

Daarnaast weten ze ook nog eens de dikste sandwiches van Derry te maken, zorg dus dat je met flinke trek arriveert...

Walled City Brewery

Ondanks dat de naam je doet vermoeden dat het alleen een brouwerij is, kun je bij Walled City Brewery ook terecht voor heerlijk diner. Je vindt dit restaurant in Derry in Ebrington, een oude militaire kazerne die is veranderd in een levendige wijk vol horeca.

Naast fijne gerechten hebben ze verschillende bieren op tap, stuk voor stuk zelf gebrouwen en erg lekker. Bestel overigens ook een shotje poitin - uitgesproken als potcheen. Een traditioneel Iers distillaat met een flink alcoholpercentage...

O'Loughlin's Irish House

Je kunt natuurlijk niet in Noord-Ierland zijn geweest zonder een authentieke Ierse pub bezocht te hebben. Nu vind je meerdere pubs in Waterloo Street in Derry, maar mijn favoriet is toch wel O'Loughlin's Irish House.

De pub is relatief nieuw, maar ingericht alsof deze er al meer dan honderd jaar zit. Je kijkt je ogen dan ook uit terwijl door de pub wandelt, in elk hoekje is wel iets te ontdekken.

Zelf Guinness tappen

Bijkomend voordeel? Bij O'Loughlin's Irish House kun je zelf een pint Guinness tappen - en dat is moeilijker dan je denkt...! Onder begeleiding van een ervaren barman leer je alle kneepjes van het vak, om vervolgens te proosten met een vol glas Guinness.

Guildhall Taphouse

Bij Guildhall Taphouse schenken ze meerdere smaakvolle bieren die ze zelf brouwen, maar dat is niet de enige reden om hier een tafeltje te reserveren. De menukaart staat namelijk ook vol met goede cocktails én overheerlijk pubfood, zoals je dat alleen maar in Noord-Ierland kunt vinden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de lekkerste chicken burgers, een klassieke sunday roast of fish and chips?

Guapo

Bij dit restaurant in Derry staat elke dag een lange rij voor de deur, en dat is niet voor niets. Guapo serveert namelijk de lekkerste Mexicaanse gerechten, gemaakt met lokale producten uit de omgeving.

Denk bijvoorbeeld aan een burrito met spiced pulled lamb of birria taco's of nacho's met een flinke laag gesmolten kaas. Zodra ik er aan terugdenk loopt het water me al in de mond...

Pyke ‘N’ Pommes

Verse friet, fantastische burgers (misschien wel de lekkerste van Derry) en taco's met verse vis van de buurman - bij Pyke ‘N’ Pommes zit je goed. Je vindt ze op twee locaties in Derry, al raad ik je aan om naar de locatie aan rivier de Foyle te gaan.

Hier neem je namelijk plaats in een ouderwetse dubbeldekker, met uitzicht over het water. De vis op de taco's komt van de visboer die naast de dubbeldekker dagelijks verse vis verkoopt, dus beter kan het haast niet!

El Tapas Grá

Spaanse tapas in Noord-Ierland? Jazeker! Bij El Tapas Grá komt het beste van twee werelden samen. Authentieke (en minder authentieke) tapas uit Spanje en verse producten uit de omgeving van Derry.

Stiekem vond ik de knapperige boerenkool met honing het lekkerste, terwijl het ogenschijnlijk maar een simpel gerechtje is. Al was de gefrituurde halloumi ook fantastisch, net als de patatas bravas.

Bishop's Gate Hotel

Naast dat Bishop's Gate een prachtig hotel is binnen de oude stadsmuren van Derry, vind je in het hotel ook een heel fijn restaurant. Zo at ik hier Iers lamsvlees, waarbij elke hap wegsmolt op mijn tong.

Maar er staat nog veel meer lekkers op de kaart, zoals taco's met eend of gevulde pasta met pompoen. Ondanks dat het misschien niet zo spannend klinkt, is alles ontzettend smaakvol.

Umi Derry

Chef-kok James Gallen geeft leiding aan de keuken van Umi, een restaurant in Derry waar je naast sushi (met kakelverse vis) ook andere Aziatische gerechten kunt eten. Nu ben ik over het algemeen niet zo'n fan van restaurants die meerdere Aziatische keukens combineren, maar Umi is een uitzondering.

Al blijf ik hun sushi het lekkerste vinden, ook de dumplings en bao buns zijn heel erg goed. Net als de crudo van zeebaars met ponzu en bloedsinaasappel overigens (zeker bestellen als je deze op de kaart ziet staan).

The Exchange

Dit is zowel een restaurant in Derry als een wijnbar, onder leiding van Mark en Shauna Froydenlund. De menukaart staat vol met gerechten om te delen, al vind je er ook een aantal hoofdgerechten op. De gemene deler? Alles is om je vingers bij af te likken, en dan overdrijf ik niet.

De gerechten worden bereid met veel passie en liefde, mede door het gebruik van louter lokale producten uit de omgeving van Derry. Tel daar de fantastische wijnen bij op en je hebt misschien wel de perfecte avond uit.

Pro tip: binnenkort opent The Fold, hun tweede restaurant. Mocht je hier een tafeltje kunnen bemachtigen - doen!

The Ebrington Hotel

Net als Walled City Brewery vind je dit hotel in Ebrington, de hippe wijk van Derry. Nu is het niet alleen een modern en luxe hotel, je kunt er ook heel erg goed eten. Chef-kok Leigh Thurston weet Ierse klassiekers om te toveren tot geniale gerechten, boordevol smaak en techniek.

Of je nu uitgebreid wilt ontbijten, op zoek bent naar een relaxte plek voor een lunch of luxe wilt dineren; bij The Ebrington Hotel kan het allemaal!

Artis Restaurant

Fine dining in Derry? Dan móét je bij Artis Restaurant zijn, in het oude centrum van de stad. Dit restaurant in Derry staat niet voor niets met een vermelding in de Michelingids, de gerechten zijn zeer verfijnd en ontzettend smaakvol.

Mijn tip? Ga voor een uitgebreid gangenmenu met bijpassende wijnen en laat je volledig in de watten leggen. De kaasplank is optioneel, maar ik zou deze zeker niet overslaan...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Restaurants in Parijs: Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.