Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Vissershaven van het dorpje Marsaxlokk op Malta

11x authentieke gerechten op Malta die je móét proeven

Profielfoto van
BasBas Erkens

Op het prachtige eiland Malta kun je ongelooflijk goed eten – van streetfood tot aan fine dining. Maar wat zijn nu de gerechten die je móét eten als je op het eiland bent? Wij zetten onze favoriete authentieke gerechten uit Malta op een rijtje.

Lees verder na de advertentie

Gerechten op Malta

Het eiland Malta valt onder de Republiek Malta, waar ook de eilanden Gozo en Comino onder vallen. De archipel Malta behoort met een oppervlakte van zo'n 316 km² - ongeveer twee keer zo groot als Texel - tot een van de kleinste landen van Europa, maar met ruim 550.000 inwoners is het ook een van de dichtstbevolkte landen. 

Daarmee zijn er ook meer dan genoeg restaurants en lokale gerechten op Malta te vinden, van streetfood tot aan verse vis. Benieuwd naar de lekkerste authentieke gerechten - en drankjes - om óp Malta te proeven? Bekijk snel mijn favorieten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Pastizzi

Dit is misschien wel mijn favoriete snack op Malta: pastizzi. Het zijn kleine hartige hapjes, gemaakt met bladerdeeg en een vulling van ricotta of erwtenpuree. Ze doen misschien een beetje denken aan de Italiaanse sfogliatella, alleen is Maltese pastizzi vaak hartig.

Bij Ir-Serkin - ook wel bekend als Crystal Palace Bar - in Rabat haal je wat mij betreft de allerlekkerste pastizzi van het eiland. Ze worden vaak vers voor je neus bereid en kosten nog geen euro per stuk. De koffie en thee is ook ontzettend goedkoop én erg lekker.

Lees verder na de advertentie

Maltees konijn

Bij veel restaurants op Malta staat konijn op de kaart, en dat is niet voor niets. Een van de bekendste gerechten op Malta is namelijk Stuffat tal-Fenek, een stoofpotje met konijn. Het is een gerecht waarbij het vlees langzaam gaart in rode wijn, tomaten, knoflook en verse kruiden zoals tijm en laurier.

Het gerecht vindt zijn oorsprong in de tijd dat jagen een belangrijke voedselbron was op Malta. Net zoals bij veel lokale gerechten is de stoofpot ontstaan met ingrediënten die toentertijd voor handen waren. Tegenwoordig wordt de stoof vaak geserveerd bij familiefeesten of tijdens speciale gelegenheden.

Stuffat tal-Fenek heeft een rijke, hartige smaak met een subtiele zoetheid door de tomaten en wijn. Vaak wordt de stoof geserveerd met knapperig Maltees brood om de saus mee op te eten, of met aardappelpuree en diverse seizoensgroenten. Bij veel restaurants kom je het gerecht ook als pasta tegen, waarbij het stoofvlees de basis vormt voor de pastasaus.

Lees verder na de advertentie

Lampuki

Op een eiland zoals Malta kom je natuurlijk overal verse vis tegen, zeker in het authentieke vissersdopje Marsaxlokk. Een van de vissoorten die je veel tegenkomt is lampuki, waarbij de lampuki-pie een echte delicatesse is op het eiland.

Lampuki is de Maltese naam voor deze vis, die je misschien ook kent als dorade of mahi mahi. De vis staat voornamelijk in de zomer en herfst op veel menukaarten bij restaurants op Malta, wanneer deze volop wordt gevangen door lokale vissers. Het vlees van de lampuki is stevig en mild van smaak, waardoor het zich uitstekend leent voor diverse bereidingswijzen.

Een lokaal gerecht met deze vis is de lampuki-pie, een hartige pastei gevuld met stukjes verse vis, spinazie, bloemkool, rozijnen en pijnboompitten. Een typisch mediterraan gerecht, die je alleen kunt proeven op Malta. Wil je alleen de vis proeven? Deze kun je vaak gegrild of gebakken bestellen, geserveerd met wat citroen en groenten.

Lees verder na de advertentie

Aljotta

Aljotta is een traditionele Maltese vissoep, wat ooit ontstaan is als een simpel gerecht voor vissers. Het gerecht wordt gemaakt met verse vis, veel knoflook, verse tomaten en kruiden zoals peterselie en munt. De authentieke soep is een licht, maar smaakvol gerecht dat vooral populair is tijdens de vastentijd. Merendeel van de bevolking op Malta is katholiek, en tijdens de vastentijd mag er geen vlees worden gegeten.

De meeste smaak zit in de bouillon van aljotta: de visgraten worden langzaam getrokken om een diepe, aromatische basis te creëren. Meestal wordt de soep geserveerd met knapperig brood en verse citroen - het citroensap zorgt dat alle smaken nog meer naar boven komen.

Nu denk je bij soep misschien aan het najaar, maar aljotta kun je het hele jaar door eten. Zie je het op een menukaart staan als je op Malta bent? Aarzel niet en bestel een verwarmende kom soep, om te proeven hoe lekker er gekookt wordt met simpele en lokale ingrediënten.

Pro tip: bij NONI, een van mijn favoriete restaurants op het eiland, serveren ze ook een bijzondere fine dining-variant. Heel erg lekker!

Lees verder na de advertentie

Ftira

Ftira is een typisch Maltees brood dat er een beetje uitziet als een bagel of als focaccia. Het brood heeft een heerlijke, knapperige korst, en tegelijkertijd een luchtige en zachte binnenkant. Je komt ftira overal op het eiland tegen, zowel bij locals thuis als in restaurants.

Het brood wordt gebakken in traditionele ovens, wat zorgt voor de karakteristieke smaak. Vaak wordt het geserveerd bij lokale gerechten (zoals de konijnenstoof), maar het wordt ook gebruikt als basis van belegde sandwiches. Een klassieke variant is de ftira iż-żejt, waarbij het brood belegd is met tonijn, olijven, tomaten, kappertjes en lokale olijfolie.

Bij Ta' Xmun maken ze ambachtelijk olijfolie, die je vervolgens met verse ftira kunt proeven. Aanrader!

Lees verder na de advertentie

Bigilla

Dit is een van de gerechten op Malta waar ik ontzettend fan van ben, al is het eigenlijk niet echt een gerecht, maar een smaakvolle dip. Deze typische dip wordt vaak gemaakt van ful ta’ Girba, een kleine boon die veel op Malta voorkomt.

De bonen worden eerst gekookt, vervolgens worden ze gepureerd met knoflook, flink wat olijfolie, peterselie en soms wat peper voor een beetje pit. Het resultaat? Een rijke, smaakvolle en hartige spread die vaak wordt geserveerd als voorgerecht of snack. Het liefst met wat vers brood natuurlijk, zoals ftira.

Gbejniet

Als je mij een beetje kent weet je dat ik ontzettend van kaas houd. En daar is gbejniet - een typische Maltese kaas - geen uitzondering op. De kaasjes worden gemaakt van schapen- of geitenmelk, en kom je in verschillende varianten tegen. De meeste kaas komt van het eiland Gozo.

Het liefst eet ik de kaas vers, waarbij deze vaak wordt geserveerd met niets anders dan goede olijfolie en wat peper en zout. De verse kaas is ontzettend romig en smaakvol, en heeft daardoor ook maar weinig smaakmakers nodig.

Je komt de kaas ook gedroogd of ingemaakt tegen, deze varianten hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak. De gedroogde variant is wat steviger qua textuur en wat pittiger van smaak. Heerlijk om te eten met wat vers brood of met toastjes.

De kaasjes worden veel gebruikt in frisse salades, op pizza’s of simpelweg als snack met een goed glas Maltese wijn. Gbejniet zijn een belangrijk onderdeel van de Maltese keuken en worden vaak ambachtelijk geproduceerd op kleine boerderijen. Meer weten over de kaasjes? Breng dan een bezoek aan Dream of Horses Farm op Gozo.

Kannoli

Je kent vast de Italiaanse cannoli, een bekende snack die je voornamelijk op Sicilië tegenkomt. Op Malta hebben ze een eigen variant, die minstens zo lekker is. Kannoli ta’ Malta - of simpelweg kannoli - zijn zoete rolletjes van krokant deeg, gevuld met een romige vulling van verse ricotta of zoete mascarpone.

Vaak worden deze heerlijke hapjes op smaak gebracht met vanille, citroenrasp en stukjes chocolade. Zeker tijdens feestdagen of speciale gelegenheden worden kannoli volop gegeten door de locals. Soms bestrooid met poedersuiker of pistachenootjes. Je eet de kannoli zo uit de hand, vaak als toetje of tussendoortje.

Op Malta kom je meerdere invloeden vanuit Sicilië en Italië tegen, waarvan de kannoli misschien het duidelijkste voorbeeld is. Al vind je op het eiland ook overal goede en verse pasta, net als smaakvolle pizza's.

Imqaret

Nog een zoete lekkernij, die je overal op Malta tegenkomt: imqaret. Dit zijn traditionele Maltese gebakjes, gevuld met een puree van dadels. Het zijn een van de meest geliefde gebakjes die je op straat kunt kopen op Malta, zeker tijdens feestdagen.

Het deeg wordt op smaak gebracht met sinaasappelbloesemwater, anijs of kaneel, waardoor de vulling een warme en rijke smaak krijgt. De naam imqaret betekent letterlijk "ruitvormig", verwijzend naar de klassieke manier waarop ze worden gesneden, al kom je ook rechthoekige varianten tegen. Het gebakje wordt gefrituurd, waardoor de buitenkant lekker knapperig is.

Je vindt imqaret vaak op lokale markten, bij feestelijke kraampjes of in authentiek bakkerijen, waar ze vers uit de olie worden verkocht. Het liefst eet ik ze warm, vers van de bakker. Ook in restaurants kom je ze tegen als dessert, vaak geserveerd met een bolletje ijs.

Qubbajt

Qubbajt is de Maltese versie van nougat. Het is een populaire zoete snack, die je vaak tegenkomt tijdens feestdagen en op lokale markten. Dit typische gerecht op Malta wordt gemaakt van honing, suiker, geroosterde amandelen en eiwit, wat zorgt voor een heerlijke balans tussen zoet en nootachtig

Je vindt zowel zachte als harde varianten van qubbajt, net zoals je gewend bent van nougat. Het verschil zit 'm voornamelijk in de structuur, waarbij qubbajt wat meer smelt in de mond. Tijdens grote stadsfeesten in september worden ze veel verkocht op straat, gemaakt in kleine batches door locals.

Veel families hebben dan ook een favoriete kraam of bakker waar ze qubbajt kopen, vaak al generaties lang. Naast de klassieke variant met amandelen bestaan er ook versies met pistachenoten of stukjes gedroogd fruit. Zelf vind ik qubbajt het lekkerst bij een kop verse koffie. Wil je de ultieme Maltese ervaring? Vraag dan naar lokale koffie met wat kruidnagel...

Qubbajt - een soort nougat - op Malta

Typische drankjes

Naast authentieke gerechten op Malta, kom je ook verschillende lokale drankjes tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Maltese wijn? Er zijn maar weinig eilanden die zulke goede wijnen produceren, dit proef je bijvoorbeeld bij Ta' Betta, waar je een uitgebreide rondleiding voor de wijngaarden kunt boeken, mét proeverij natuurlijk.

Maar ook het lokale bier Cisk kom je overal tegen, net zoals het bitterzoete frisdrankje Kinnie. Beide drankjes worden gemaakt bij de Farsons Brewery, de oudste brouwerij van het eiland.

Deze brouwerij op Malta is gemakkelijk te bezoeken, waarbij je een interactieve rondleiding kunt volgen. Zo leer je alles over de geschiedenis van de brouwerij en het ontstaan van de typisch Maltese drankjes. Bijkomend voordeel; na de rondleiding volgt een uitgebreide proeverij.

Gemakkelijk naar Malta

Ben je van plan om naar Malta te reizen voor een heerlijke vakantie of culinaire stedentrip? Neem dan eens een kijkje op de website van Visit Malta, hier vind je alles wat je maar wilt weten over het eiland.

Reizen naar Malta? Dat kan gemakkelijk vanuit zowel Amsterdam Schiphol Airport, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport met meerdere vliegtuigmaatschappijen. Het is ongeveer drie uur vliegen, waardoor je zo op Malta bent.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.