Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cannoli

Wat zijn cannoli en hoe maak je het?

Advertentie

Als je aan Italië denkt, denk je eerder aan pizza en pasta dan aan zoetigheden. Zonde, want ze maken er gebakjes als de beste. Cannoli bijvoorbeeld, waar we je in dit artikel alles over vertellen én het recept van delen.

Cannolo of cannoli?

Een cannolo is een typisch gebakje uit de Siciliaanse keuken. Omdat goede gerechten gemaakt zijn om te delen, spreek je eerder over cannoli (meervoud) dan cannolo. Maar vergis je niet: als je slechts één gebakje wil bestellen, vraag dan om een cannolo. De naam is de Siciliaanse vertaling voor ‘klein buisje’ omdat het gebakje met behulp van metalen cilinders wordt gemaakt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat zijn cannoli?

Genoeg over de naam, want wat is het eigenlijk? Cannoli zijn opgerolde koekjes die traditioneel worden gevuld met ricotta en citrusschil. Tegenwoordig zijn er nog veel meer variaties mogelijk en vind je de bekende gebakjes met vullingen in alle smaken die je kunt bedenken, van pistache tot limoncello. 

Hoe smaakt het?

Canolli zijn er dus in alle soorten en maten maar hebben als gemene deler dat het koekje aan de buitenkant krokant is en van binnen zacht en romig. Is het koekje niet krokant te noemen? Dan weet je dat de canollo niet vers gevuld zijn. De ricottavulling dient eigenlijk pas kort voor serveren in het koekje gestopt te worden, zodat de buitenkant lekker knapperig blijft. Voor een extra krokante buitenkant wordt het koekje traditioneel in reuzel, varkensvet, gefrituurd. 

Waar koop je het?

Waar je in Italië het gebakje haast op elke straathoek wel kan kopen, zijn ze in Nederland wat lastiger verkrijgbaar. Toch zie je ze steeds meer. Bijvoorbeeld in koffietentjes of (Italiaanse) delicatessenzaken. Kun je ze bij jou in de buurt niet vinden? Neem dan eens een kijkje online. Ze worden ook thuis bezorgd tegenwoordig!

Hoe kun zelf cannoli maken?

Kun je toch nergens vinden? Dan moet je ze zelf maar maken, al zijn ze zelfgemaakt misschien wel het lekkerst. Wij delen het recept voor Italiaanse cannoli:

1. Klassieke cannoli

Dit is hét coverrecept van Foodies Italië van mei 2023, daar wil je toch meteen een hapje van nemen? Eet de cannoli dezelfde dag nog op, dan blijft het koekje lekker knapperig!

> naar het recept: cannoli

Cannoli

2. Open cannoli met espresso-ricotta

Minder klassiek, maar daardoor niet minder mooi: deze open cannoli met espressosmaak. Lekker voor bij de koffie of als zoete afsluiter van het diner.

> naar het recept: open cannoli met espresso-ricotta

Open cannoli met espresso-ricotta

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!