Heerlijk Noord-Noorwegen: hier wil je naartoe
Noorwegen staat bekend om zijn fantastische flora en fauna en het noorderlicht, maar is ook op cultureel én culinair vlak een heerlijke reisbestemming. We spraken Dorien – Noorwegenspecialist bij Voigt Travel – over alles wat dit land te bieden heeft.
Advertentie
Heerlijk Noord-Noorwegen
"Kijkend uit het raam van het vliegtuig zie ik elke keer die waanzinnige kustlijn met fjorden en duizenden eilandjes. Steeds weer maakt dat me blij en zelfs een beetje emotioneel”, aldus Noorwegen-liefhebber Dorien. Denk je aan Noord-Noorwegen, dan denk je aan fjorden, rendieren, walvissen en het noorderlicht. In het noorden van het land vind je oneindig mooie landschappen, knalblauw water, ruige bergen en de meest fotogenieke fjorden.
Daarnaast kun je ook een onvergetelijke huskysafari maken en geniet je van het magische groene licht aan de hemel. Naast ongerepte natuur, heeft Noorwegen ook op cultureel en culinair vlak genoeg te bieden. In de stad Tromsø bijvoorbeeld, dat op een eiland in het noorden ligt, kun je naast noorderlichtjagen ook je culinaire hart ophalen. De stad staat bol van de bars en restaurants waar je typisch Noorse gerechten kunt proeven.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Pure keuken
En die Noorse keuken in één woord? Puur! De uitgestrekte kust brengt de lekkerste zeevruchten en vis op je bord: van zalm tot stokvis en king crab. Deze laatste kun je tijdens een safari zelf vangen.
Dorien vertelt enthousiast: “Dat was ongetwijfeld het gaafste dat ik ooit in Noorwegen heb gedaan! Deze koningskrab, de grootste krab ter wereld, is één van de meest populaire maaltijden in Noorwegen. Tijdens de safari krijg je de kans om dit bijzondere schaaldier te vangen, te koken én natuurlijk te proeven. In het vissersplaatsje Nesseby, in het uiterste puntje van Noorwegen, maak je kennis met de kapitein. Hij neemt je mee naar de fjorden om krab, maar ook kabeljauw, schelvis en heilbot te vangen. Ter plekke bereidt hij een heerlijke lunch van de vangst van die dag. Puurder dan dat wordt het niet. De vis wordt geserveerd met knoflooksaus, brood en witte wijn."
Noorse stokvis
Ook Noorse stokvis mag je niet overslaan. Deze conserveermethode, waarbij de vis na de vangst aan stokken wordt gehangen en wordt gedroogd, is al eeuwenoud. De vis hangt zo’n drie maanden in de buitenlucht en vervolgens in houten pakhuizen. Hierdoor is de vis – mits koel en droog bewaard – wel een jaar houdbaar. In bepaalde periodes van het jaar zie je in Noord- Noorwegen dan ook overal houten rekken waar stokvis te drogen hangt. Vanuit Tromsø kun je een Arctische Fjordcruise doen, waarbij je ook een traditioneel vissersdorp bezoekt, uitleg krijgt over lokale vistradities en de stokvisrekken van dichtbij kunt bekijken.
Dorien vertelt: “Met een catamaran vaar je een schitterende route door de fjorden, waarbij je zeehonden, dolfijnen, zee-arenden en met een beetje geluk een walvis tegenkomt.” Geen vis, maar wel typisch Noors: brunost, wat simpelweg ‘bruine kaas’ betekent. Deze karamelachtige, zoete en lichtzoute kaas van koemelk of geitenmelk is al eeuwenoud en wordt gegeten op brood of als dessert met vers fruit.
Tips van local Halldór Gíslason
Local Halldór Gíslason omschrijft de Noord-Noorse keuken als net zo wild en ongetemd als het landschap. Een symfonie van vers seafood, rendier en arctische smaken die je versteld doen staan. Welke restaurants je volgens local Halldór Gíslason echt niet moet overslaan?
Emma's Drømmekjøkken, Smak en Mathallen, allemaal in Tromsø. Andere tips zijn Umami en Bjørk in Harstad, Stakeriet, Havly Restaurant en niet te vergeten Sommarøy Arctic Hotel.
Net als Dorien adviseert hij bij een Noord-Noorwegen bezoek in íeder geval stokvis te proberen, maar ook noemt hij rendier met gegrilde groente, hasselback aardappelen, rodewijnsaus en rodebessenjam. Zeker ook eens bestellen: een seafood platter, met onder andere king krab, mosselen en Sint-Jacobsschelpen.
Verblijven in Noord-Noorwegen
Qua verblijf raadt Dorien Boutiquehotel Trasti & Trine aan, van het echtpaar Johnny Trasti en Trine Lyrek. Johnny verhuisde terug naar zijn ouderlijk huis nadat hij een aantal jaren als chefkok voor de Noorse premier had gewerkt. In de keuken gebruikt hij het liefst zo lokaal mogelijke ingrediënten uit de omgeving.
Dorien vertelt: “Na een dag vol excursies waren we aan het genieten van een 6-gangendiner bij Trasti en Trine en na enkele gangen riep iemand: ‘noorderlicht!’ Iedereen rende naar buiten om schitterende foto’s te maken tot we helemaal verkleumd waren. Toen we binnenkwamen heb ik mijn excuses gemaakt aan Johnny Trasti, dat we zomaar middenin zo’n uitgebreid diner wegliepen, maar hij lachte het weg en zei: geen probleem, ik ben het gewend.”
Naast het eten is ook het verblijf zelf heerlijk. Je voelt je direct thuis en wilt er eigenlijk nooit meer weg. In de tuin van de lodge vind je een huskyfarm met ca. 60 honden én er schuilt een bakkerij, waar jouw broodjes voor het ontbijt elke dag vers worden gebakken.
Een afsluitende tip van Dorien: breng een bezoek aan de Aurora Spirit Whisky Distillery, die in de Lyngen Alpen ligt en daarmee de noordelijkste destilleerderij ter wereld is. Boek een rondleiding en proef de meest bijzondere whiskysoorten, met fantastisch uitzicht op de achtergrond. Want lekker eten en drinken in de meest schitterende omgeving: dat is Noord-Noorwegen op z’n best.
Advertentie
Ervaar Noord-Noorwegen zelf
Wil jij ook de pure smaak van Noord-Noorwegen ontdekken én het noorderlicht met eigen ogen bekijken? Reis nog deze winter met Noord-Europaspecialist Voigt Travel mee naar het prachtige noorden.
Met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam naar Tromsø sta je binnen een paar uur op een andere planeet. Voor meer informatie over deze bijzondere bestemming ga je naar voigt-travel.nl/noord-noorwegen.
Lees ook:
Advertentie
Onze tips
INNSiDE by Melia Amsterdam: lifestyle, luxe én business in één hotel
Restaurants in Leiden: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Bologna: de beste hotspots en tips
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Bovenop de trends: Pumpkin Spice mania in New York
Sherry alleen voor oma? Zeker niet!
Michelinsterren van 2024: dit zijn de grote winnaars
Restaurants in Luxemburg: de beste hotspots en tips
Goed eten én slapen: nhow Amsterdam RAI hotel
Restaurants in Den Bosch: dit zijn de beste hotspots & tips
Kaasfondue in Amsterdam: hier is het al sinds 1977 dé specialiteit
Bib Gourmand 2024: Michelin tipt deze 15 nieuwe restaurants
WIN: Culinaire reis naar Portugal t.w.v. € 2500,-
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
OPEN MOUTH Food Festival in Hamburg: dit wil je niet missen
Hotspots in Barcelona: de beste restaurants, barretjes & tips
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?