Nature Cooking School Bonaire: koken met lokale ingrediënten
Bij Bonaire denk je waarschijnlijk direct aan de mooiste stranden, snorkelen, duiken én goed eten. Voor al dat goede eten worden veel producten geïmporteerd, maar Saeed Lourens van Nature Cooking School wil daar verandering in brengen.
Advertentie
Nature Cooking School Bonaire
Over het algemeen is Bonaire een relatief warm en droog eiland. Ideaal om je vakantie door te brengen, maar minder fijn als je zelf groenten en fruit wil verbouwen. Sinds jaar en dag worden dan ook veel producten geïmporteerd, wat niet altijd even duurzaam (en goedkoop) is.
Saeed Lourens van Nature Cooking School wil graag laten zien dat je met de juiste kennis en aandacht gemakkelijk zelf producten kunt verbouwen op Bonaire. Dit laat hij maar al te graag zijn vanaf zijn stuk grond bij LVV Bonaire, midden op het eiland.
Advertentie
Foodforest op Bonaire
Tamarinde, bananen, avocado, aubergines en diverse kruiden: met de juiste aandacht en kennis groeien deze ingrediënten op Bonaire. Saeed weet dit als geen ander, langzaamaan bouwt hij zijn eigen foodforest op Bonaire.
Hij is pas sinds kort neergestreken op het terrein van LVV Bonaire, waar hij een stuk grond kon overnemen van Yopin, een boer die meer dan veertig jaar diverse bomen en planten aanlegde op dit stuk grond. Ik mag alvast een kijkje nemen terwijl Saeed een lokaal en plantaardig ontbijt bereid en vertelt over zijn dromen.
Advertentie
Advertentie
Onderwijs
Volgens Saeed begint alles bij de jongste inwoners van Bonaire, de jeugd. Hij geeft dan ook maar al te graag les op diverse scholen, en neemt leerlingen graag mee naar zijn toekomstige foodforest.
Saeed vertelt: "Door spelenderwijs leerlingen van verschillende basisscholen te leren dat eten niet zomaar in de supermarkt belandt, maar aan bomen en planten groeit, krijgen deze jonge kinderen al vroeg de nodige kennis mee. Veel mensen hebben namelijk geen idee waar hun eten eigenlijk vandaan komt, laat staan dat ze weten dat je ook eten kunt telen op Bonaire."
Wil je meer culinaire hotspots in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Advertentie
Workshops op het land
Saeed geeft enthousiast een rondleiding over het stuk grond, dat nog flink onder handen genomen moet worden. "Hier komen de kippenhokken", vertelt Saeed. "Nu lopen ze nog vrij rond, maar daardoor eten ze veel van de jonge plantjes op. Dat is zonde. Verderop heb ik al een aantal bananenbomen staan, daar komt nog veel meer." Hij wijst naar een stukje grond waar prachtige, groene bomen uit de grond komen.
We lopen verder, onder een grote tamarindeboom staat een gedekte tafel. "Op dit stukje wil ik graag zoveel mogelijk workshops geven", vertelt hij enthousiast. "In de eerste plaats aan leerlingen van verschillende scholen op het eiland, maar ook aan toeristen en andere geïnteresseerden. Uiteindelijk wil ik zoveel mogelijk mensen laten zien dat je lokale producten kunt kweken op Bonaire, én dat je er heel erg lekker mee kunt koken."
Advertentie
Ontbijt met lokale ingrediënten
Ondertussen loopt Saeed naar de geïmproviseerde keuken, om aan de slag te gaan met het ontbijt. Hij legt uit: "Al eerste maak ik een soort pannenkoek van bakbanaan. Door deze eerst te raspen, en vervolgens te bakken in een pan, krijg je een soort krokante pannenkoek. Tijdens het bakken komt er olie vrij, dus je hebt geen boter of olie nodig."
Naast deze lokale pannenkoeken maakt Saeed ook nog een dip van verse avocado's, een dip van aubergine, serveert hij er wat jam bij, maakt hij Antilliaanse pompoenpannenkoekjes (arepa di pampuna) en bakt hij eieren. Een voedzaam ontbijt, allemaal gemaakt met lokale producten van Bonaire zelf.
Terwijl Saeed kookt vertelt hij verder: "Als eerste heb ik het stuk grond opgeruimd. Er lag veel puin, maar ondertussen zijn letterlijk de eerste zaadjes gepland. Een workshop of rondleiding is al mogelijk vanaf vijf personen. Zie het stuk grond als een soort buitenlokaal, waar je niet alleen uitleg krijgt, maar ook direct zelf aan de slag kunt."
Advertentie
Plantaardige recepten
Het liefst kookt Saeed zoveel mogelijk plantaardig, al betekent dit niet dat hij nooit vlees eet. Toch wil hij vooral laten zien wat je allemaal met lokale groenten en fruit kunt maken. Geitenstoof kent haast elke Bonairiaan wel, maar een plantaardige pannenkoek van bakbanaan of de lekkerste dips met verse avocado of aubergine is voor veel inwoners nieuw.
Los van workshops geeft Saeed regelmatig ook les op scholen, of verzorgt hij met zijn eigen recepten de lunch. Wie weet komt er zelfs ook een eigen, plantaardig restaurant, al is dat voor nu nog toekomstmuziek.
Ondertussen geniet ik van een geweldig ontbijt, vers bereid door Saeed, in de open lucht op zijn eigen stukje grond. Wat mij betreft smaakt dit naar meer. Kortom, ga je binnenkort naar Bonaire? Boek een workshop bij Nature Cooking School en laat je enthousiasmeren door Saeed!
Advertentie
Meer over Bonaire? Lees dan ook:
Advertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Le Petit Chef: kleinste chef-kok ter wereld verovert Amsterdam
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
Restaurants in New York: de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.