
De comeback van cognac: waarom iedereen het nu mixt
Waar cognac ooit bekendstond als een drankje voor na het diner, is het inmiddels ook in trek bij bekende bars. Cognac maakt een comeback: in cocktails!
Lees verder na de advertentie
Cognac is allang geen drankje meer om alleen maar rustig van te nippen. Want wist je dat je het ook heel goed kunt verwerken in cocktails? Wij leggen je uit waarom en delen natuurlijk ook een heerlijk recept zodat je het zelf kunt uitproberen!
Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?
Cognac drinken
In de jaren zeventig en tachtig was cognac niet aan te slepen. Het was een geliefde drank in Nederland, vooral als digestief na een uitgebreid diner. Een glas puur, eventueel naast een kopje koffie – dat was dé manier om een goede maaltijd af te sluiten. Een chique fles van Rémy Martin pronkte dan ook bij heel wat huishoudens in de kast.
Maar tijden veranderen en de sterkedrank werd door steeds minder mensen gedronken. Hoewel kenners cognac altijd zijn blijven waarderen, is het tegenwoordig gewoonweg minder gebruikelijk om na het eten een glas in te schenken. Toch maakt cognac een opvallende comeback – en wel in cocktails.
De comeback van cognac
Waar cognac vroeger werd gezien als een luxe drank voor liefhebbers, zien we het tegenwoordig steeds vaker voorbijkomen op de cocktailkaarten van bekende bars. De klassieke manier van drinken – puur in een glas – blijft bestaan, maar bartenders mixen de drank inmiddels net zo graag als gin, rum of wodka. En dat is niet zonder reden.
Cognac is een veelzijdige eau-de-vie. De rijke en complexe smaak, met fruitige, kruidige en houtachtige tonen maakt het een fantastische basis voor cocktails. Keldermeester Baptiste Loiseau van Rémy Martin legt uit: “Wanneer het gemixt of geblend wordt met andere ingrediënten, transformeert het en voegt het die extra je ne sais quoi toe aan een cocktail.”
Cognac in cocktails
Hoewel we cocktails met cognac steeds vaker voorbij zien komen, is het toch allesbehalve een nieuwe trend. Al in de 19e eeuw werd cognac gebruikt in iconische cocktails. Denk bijvoorbeeld maar aan de Sidecar: een cocktail met cognac, sinaasappellikeur en citroensap. Of de Sazerac, een van de oudste Amerikaanse cocktails die oorspronkelijk met cognac werd gemaakt, voordat whisky het overnam.
Door de opkomst van andere spirits raakte cognac in cocktails wat op de achtergrond, maar die trend wordt gelukkig teruggedraaid. Bartenders herontdekken de diepgang en verfijning die cognac aan cocktails geeft. Zo krijgen klassiekers hun oorspronkelijke karakter én extra complexiteit terug.
Benieuwd hoe lekker cognac in een cocktail kan zijn? Probeer deze klassieke Sidecar cocktail en ervaar het zelf:

Rémy Martin Sidecar cocktail
Deze klassieke cocktail met cognac, sinaasappellikeur en citroensap zou in 1921 zijn uitgevonden en vervolgens naar Frankrijk zijn gebracht. Nog steeds is het een symbool voor verfijnde smaak en luxe.
Ingrediënten
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een shaker met ijs. Schud tot de randen beginnen te bevriezen. Zeef het mengsel en schenk het in een glas.
Maak af met sinaasappelschil voor een gastronomische toets of citroenschil voor een vleugje frisheid.
Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?
Onze tips

Shaken, strainen en muddlen: cocktailtechnieken met Tess Posthumus

De favoriete feestelijke cocktails van barman Victor van First Dates

7x makkelijke cocktails voor feestelijke gelegenheden

16x de beste cocktailbars in Amsterdam

Product van de maand: Italiaanse kazen

Dit nieuwe kookboek wil je hebben

Dit is dé lekkerste uitgave van Foodies ooit: chocolade & karamel

Starbucks zet nieuwe smaak op het menu
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.