Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Dunch restaurant

Dunch is het nieuwe tafelen

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Nieuwe maatregelen betekenen nieuwe plannen. Nergens gebeurt dit zo creatief als in de gastronomie. De horeca heeft het flink te verduren gehad in de afgelopen anderhalf jaar. Nu ze tijdelijk de deuren vroeger moeten sluiten verandert het diner in een late lunch of vroeg diner. Oftewel: dunch!

Dunch: lunch+diner

We zagen het voorbijkomen bij Joris Bijdendijk, chef van de restaurants RIJKS en Wils in Amsterdam. Uit nood ontstond dit nieuwe concept: dunch. Doordat restaurants de deuren vroeger moeten sluiten is tafelen tot in de late uurtjes er voorlopig even niet bij. Het zal even wennen zijn, maar er is voorlopig een oplossing. Voeg de woorden ‘lunch’ en ‘diner’ samen en je begrijpt waar de term ‘dunch’ bij restaurants vandaan komt.

Lees verder onder de foto

Dunch

Afbeelding: Vermaat

Vroeg aan tafel

Daar waar veel mensen pas rond 19.00 uur aan tafel gaan in een restaurant wordt dat nu lekker vroeg. Op tijd aan tafel betekent ook op tijd thuis, zonder dat je hoeft in te leveren op de ervaring en het genot. Je vervroegt de ervaring, ook in het geval van een gangendiner. Met dunch heb je alsnog genoeg keuze. Sommige restaurants bieden al een uitgebreid gangenmenu aan vanaf de middag, bij andere restaurants schuif je wat later aan. Het idee is dat je op tijd deur uit kan, zonder in te leveren op kwaliteit of ervaring. Zo ervaar je alsnog het unieke gevoel van uit eten gaan. Inclusief tongstrelende gerechten, fijne wijn en geweldige service.

Dunch is de nieuwe trend

“The new Dutch trend to get through the day. Created by the contraction of the words DINNER and LUNCH” is te lezen bij de aankondigingen van Restaurants RIJKS en Wils. Voorlopig is dunch het nieuwe dineren. Dat de trend aanslaat is duidelijk te zien in alle berichtgeving. Steeds meer restaurants kondigen aan te starten met dunch. Joris Bijdendijk deelt de aankondigingen regelmatig in zijn stories op Instagram. Restaurants zoals bijvoorbeeld de Lindehof van chef Soenil Bahadoer, NOK Groningen, Hemel & Aarde in Utrecht en Bistrobar Berlin in Nijmegen bieden allemaal dunch aan. Uiteraard zijn er veel meer restaurants die deze trend oppakken. Zoek maar eens op social media op #dunch.

Lees verder onder de foto

Dunch: Joris Bijdendijk

Foto: Rinze Vegelien

Hoe laat is dunch?

Wat is dunch eigenlijk? Als we een beetje zoekwerk verrichten zien we dat dunch officieel tussen 15.00 en 17.00 uur wordt geserveerd. Precies tussen lunch en diner in dus. Bij sommige kan je al vanaf 12.00 uur terecht. Zo geniet je in alle rust, zonder steeds gehaast op je horloge te kijken.

Creativiteit en omdenken

Dat de horeca het flink te verduren heeft gehad onder alle maatregelen zal niemand ontkennen. Het was voor veel ondernemers dan ook een schok toen ze hoorden dat de deuren voorlopig vroeger dicht moeten. Tegelijkertijd zien we nergens zoveel creativiteit en vermogen tot ‘omdenken’ als bij de horeca. Of het nu een diner voor thuis is, linner (ja, die hebben we ook gehad), maaltijdboxen (tip: check vooral onze Hello Fresh kortingscode of Green Chef kortingscode), eten afhalen of dunch: creativiteit en hard werken voeren de boventoon. Kom maar door met die dunch!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!