Advertentie
Dunch: lunch+diner
We zagen het voorbijkomen bij Joris Bijdendijk, chef van de restaurants RIJKS en Wils in Amsterdam. Uit nood ontstond dit nieuwe concept: dunch. Doordat restaurants de deuren vroeger moeten sluiten is tafelen tot in de late uurtjes er voorlopig even niet bij. Het zal even wennen zijn, maar er is voorlopig een oplossing. Voeg de woorden ‘lunch’ en ‘diner’ samen en je begrijpt waar de term ‘dunch’ bij restaurants vandaan komt.
Lees verder onder de foto
Afbeelding: Vermaat
Vroeg aan tafel
Daar waar veel mensen pas rond 19.00 uur aan tafel gaan in een restaurant wordt dat nu lekker vroeg. Op tijd aan tafel betekent ook op tijd thuis, zonder dat je hoeft in te leveren op de ervaring en het genot. Je vervroegt de ervaring, ook in het geval van een gangendiner. Met dunch heb je alsnog genoeg keuze. Sommige restaurants bieden al een uitgebreid gangenmenu aan vanaf de middag, bij andere restaurants schuif je wat later aan. Het idee is dat je op tijd deur uit kan, zonder in te leveren op kwaliteit of ervaring. Zo ervaar je alsnog het unieke gevoel van uit eten gaan. Inclusief tongstrelende gerechten, fijne wijn en geweldige service.
Dunch is de nieuwe trend
“The new Dutch trend to get through the day. Created by the contraction of the words DINNER and LUNCH” is te lezen bij de aankondigingen van Restaurants RIJKS en Wils. Voorlopig is dunch het nieuwe dineren. Dat de trend aanslaat is duidelijk te zien in alle berichtgeving. Steeds meer restaurants kondigen aan te starten met dunch. Joris Bijdendijk deelt de aankondigingen regelmatig in zijn stories op Instagram. Restaurants zoals bijvoorbeeld de Lindehof van chef Soenil Bahadoer, NOK Groningen, Hemel & Aarde in Utrecht en Bistrobar Berlin in Nijmegen bieden allemaal dunch aan. Uiteraard zijn er veel meer restaurants die deze trend oppakken. Zoek maar eens op social media op #dunch.
Lees verder onder de foto
Foto: Rinze Vegelien
Hoe laat is dunch?
Wat is dunch eigenlijk? Als we een beetje zoekwerk verrichten zien we dat dunch officieel tussen 15.00 en 17.00 uur wordt geserveerd. Precies tussen lunch en diner in dus. Bij sommige kan je al vanaf 12.00 uur terecht. Zo geniet je in alle rust, zonder steeds gehaast op je horloge te kijken.
Creativiteit en omdenken
Dat de horeca het flink te verduren heeft gehad onder alle maatregelen zal niemand ontkennen. Het was voor veel ondernemers dan ook een schok toen ze hoorden dat de deuren voorlopig vroeger dicht moeten. Tegelijkertijd zien we nergens zoveel creativiteit en vermogen tot ‘omdenken’ als bij de horeca. Of het nu een diner voor thuis is, linner (ja, die hebben we ook gehad), maaltijdboxen (tip: check vooral onze Hello Fresh kortingscode of Green Chef kortingscode), eten afhalen of dunch: creativiteit en hard werken voeren de boventoon. Kom maar door met die dunch!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Foodies test Freasy: wat vinden wij van diepvriesmaaltijden?
Vers van de pers: pasta van Toscanini bij je thuis en meer!
Dubai chocolade: wat is het en waarom is het zo’n trend?
Vers van de pers: gezonde snackmuur op school, KULT Kefir en meer!
Sneak peek: dit kun je verwachten in Het Grote Kerstnummer van Foodies
Pepernoten met gekke smaken getest: alleen deze nieuwe variant is écht lekker
5 redenen waarom je Het Grote Kerstnummer nú wil bestellen
Nu verkrijgbaar: Het Grote Kerstnummer van Foodies
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.