Advertentie
Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt
Blok vanavond vrij in je agenda want om 20.25 uur gaat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt van start op NPO1. In het tiende (!) seizoen van de bekende bakwedstrijd gaan tien kandidaten strijden om de titel “Beste Thuisbakker van Nederland 2022-2023”. Hiervoor moeten ze de Janny van der Heijden & Robèrt van Beckhoven én de kijker imponeren met indrukwekkende bakcreaties. Samen met de jury en presentator André van Duin blikken we terug op tien jaar in de tent én kijken we vooruit naar het nieuwe seizoen.
Iedere week de leukste verhalen en recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Heel Holland Bakt Feest
Al brengt het jubileum extra feestvreugde met zich mee, eigenlijk is het altijd feest bij Heel Holland Bakt. Janny van der Heijden vertelt: “Het programma is echt een feestje om te maken. Dat is altijd al zo geweest. We hebben zo ontzettend veel lol samen en daardoor vliegt de tijd. De kracht zit hem natuurlijk in de chemie tussen ons drieën maar ook het fantastische team achter de schermen. Iedereen is zo onwijs gepassioneerd.” André knikt en vertelt: “Het voelt echt als een grote familie en het is leuk dat we steeds meer op elkaar ingespeeld raken. Ik weet goed hoever ik met grapjes kan gaan en dat maakt het steeds leuker. We hebben aan een blik al genoeg.” Janny vult aan: “De regisseur zei laatst dat als ik mijn wenkbrauw optrek hij weet hoe laat het is. Daar ben ik mijzelf niet eens van bewust. We hoeven elkaar als team alleen maar aan te kijken en we weten genoeg.”
Hoogtepunten
Een hoogtepunt kiezen, vinden ze lastig. Janny legt uit: “Ieder jaar heeft zijn eigen hoogtepunten. Elk seizoen zijn we opnieuw verrast door de bakkers en de smaakcombinaties die ze maken. Eigenlijk zit er altijd wel wat tussen met de wauw-factor. Elk seizoen heeft wat speciaals. Maar het gebak dat het meeste indruk op mij heeft gemaakt was de meringuerol met anijsroom en citroen van Narcis (seizoen 1). Die was zo ontzettend lekker én knap gemaakt.” Robèrt is het met haar eens en vult aan: “Dat was inderdaad een uniek moment. Het contrast tussen het niveau van de kandidaten viel toen ook op. Met hetzelfde recept werd de één Meesterbakker en moest de ander naar huis. Dat was heel opvallend en het heeft echt indruk op mij gemaakt.” Janny licht toe: “De smaken van de meringuerol van Narcis waren zo uniek. Dat vind ik knap. Als je jouw persoonlijkheid in je baksels stopt, kan je heel ver komen.”
Tien jaar in de tent
Ook in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen wordt er teruggeblikt op de afgelopen tien jaar in de tent. Zo maken de kandidaten van dit seizoen (Amel, Ben, Erna, Fons, Geraldine, Ingrid, Jan, Mercedes, Sander en Zineb) hun eigen versie van de ‘leadertaart’. In elke aflevering komt deze taart voorbij, maar hij werd nog nooit gebakken door één van de thuisbakkers. Tot nu toe! Want in het jubileumseizoen storten de bakkers zich op de populairste taart van het programma. De originele variant wordt gebakken met frambozen en praliné maar de bakkers mogen er hun eigen draai aan geven.
Appelkoeken als ode
Daarnaast moeten de kandidaten in de spetterende jubileumaflevering de lievelingskoeken van oud-presentatrice Martine Bijl bakken als technische opdracht. De opdracht is een eerbetoon aan de in 2019 overleden presentatrice die de eerste seizoenen van het programma presenteerde. De kandidaten krijgen 70 minuten de tijd om zes appelkoeken met spijs te bakken. Dat klinkt misschien makkelijk, maar zoals altijd met een technische opdracht is het gebak behoorlijk verraderlijk. Hoe dat afloopt, zie je vanavond…
Jubileumaflevering
De jubileumaflevering is vanavond (18 december) om 20.25 uur te zien op NPO1. Niet alleen wij zitten er klaar voor maar ook André, Janny en Robèrt zelf. Ze kijken niet elke aflevering samen maar spreken zeker elk seizoen wel een keer af om een aflevering te bekijken met het team. Robèrt zit steevast op zondagavond voor de televisie. Hij vertelt: “Ik vind dat zo leuk. Er is heel veel wat wij tijdens de opnames niet zien en wanneer ik de aflevering op TV zie, ga ik er helemaal in op. Ik vergeet vaak dat ik er zelf bij was. Het is gewoon zo’n onwijs leuk programma.”
André is het daar mee eens en vertelt: “Ik zie de afleveringen natuurlijk van tevoren, omdat ik de voice-over inspreek, maar toch ben ik elke keer weer verrast. Thuis de afleveringen bekijken is natuurlijk ook echt wel anders dan in de studio. Het meest verrassende vind ik dat de jury na tien jaar nog steeds elke aflevering met nieuwe gebakjes komen. Hoe bedenken ze het? Elke keer weer wat nieuws! Ik sta daar echt versteld van.” Janny antwoord: “We kunnen nog wel even door hoor. Ik bruis van de ideeën en ben er eigenlijk het hele jaar door mee bezig. Laat de volgende tien jaar maar komen!”
Lees ook: Dit zijn de kandidaten van Heel Holland Bakt
Onze tips
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.