Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Zoets van Zeinab

Column van Zeinab: alles over taarten

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Je kent Zeinab vast van Heel Holland Bakt en haar prachtige taarten, ter ere van haar nieuwe boek schrijft ze vier columns voor Foodies. Elke week behandelt ze een aantal van jullie vragen, van de basis tot aan alles over crèmes, vullingen en taarten. Deze week de laatste column van Zeinab, waarin ze alles vertelt over taarten.

Column van Zeinab: alles over taarten

Ze stelt zichzelf graag voor: “Mijn naam is Zeinab (spreek je uit als Zeeneb) en ik ben 26 jaar. Ik woon in Nijmegen en ben afgelopen juni getrouwd met mijn lieve man Bram, die ironisch genoeg de achternaam Bakker heeft. Ik stond in de finale van Heel Holland Bakt, samen met Tom en Enzo. Daarnaast deel ik veel van mijn taarten en cakes op mijn accounts op Instagram en TikTok (@zeinabsbakery).”

“Op 20 september 2023 kwam mijn eerste bakboek ‘Zoets van Zeinab‘ uit, het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Denk bijvoorbeeld aan cakes, vullingen en how-to’s. Met behulp van dit bakboek kun je zelf je eigen spektakelstukken opbouwen, of één van de taarten bakken die in het laatste hoofdstuk aan bod komt. Kortom, oneindig veel bakplezier gegarandeerd!”

Ter ere van de lancering van het boek deelt Zeinab jullie meest gestelde bakvragen in vier columns, mét recept natuurlijk. Vandaag haar laatste column, waarin ze alles over taarten deelt.

Uit het boek

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Vragen over taarten

Deze week beantwoordt Zeinab in haar laatste column alle vragen over taarten. Heb je haar eerste drie columns gemist? Lees hier wat ze vertelt over basisbenodigdheden voor bij het bakken, lees hier alles over cakes en lees hier alles over vullingen en crèmes. Zeinab beantwoordt niet alleen de meest gestelde vragen, ze deelt ook één van haar favoriete recepten uit haar nieuwe boek.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe bouw ik een taart stevig op zonder dat deze scheef gaat staan?

Zeinab legt uit: “Nadat je de cakes hebt gebakken kun je deze in het gewenste aantal lagen snijden met behulp van een taartzaag (nadat ze zijn afgekoeld). Plaats een taartkarton op het draaiplateau en verdeel een eetlepel crème over het midden. Leg hier een cakelaag op, zodat deze aan het karton blijft plakken en niet verschuift tijdens het vullen, afsmeren of verplaatsen van de taart. Vul een spuitzak met crème naar keuze en spuit een dijkje langs de rand van de cakelaag van ongeveer 1 cm dik.”

“Door dit dijkje vloeit de binnenste vulling niet zomaar uit de cakelagen en kun je de taart stevig opbouwen zonder dat deze zal schuiven of glijden. Vul de binnenkant van het dijkje met vulling naar keuze. Zorg dat deze niet hoger komt dan het dijkje zelf. Leg hier de volgende cakelaag op en duw voorzichtig aan. Controleer of deze op dezelfde positie ligt als die eronder. Door het aanduwen kan er wat crème van het dijkje tussen de cakelagen uitkomen. Smeer dit glad met een paletmes.”

“Herhaal alle stappen voor de overige lagen, behalve de laatste. Leg deze laatste laag met de gladde kant naar boven op de taart. Duw deze laag voorzichtig aan en controleer of de taart recht is. Dit doe je door op ooghoogte met de taart te gaan staan. Duw eventueel voorzichtig in de gewenste kant, indien de taart een beetje scheef is gaan staan. Zet de taart nu minstens 15 minuten in de koelkast. De crème zal daardoor iets opstijven, waardoor je een mooie stevige taart krijgt. Nu kun je de taart afsmeren met de overige crème, begin altijd met een dun laagje crème, om de kruimels van de taart te maskeren. Laat dit vervolgens opstijven en smeer tenslotte af met een wat dikkere laag crème.”

Zeinab

Wat is een makkelijke, maar leuke manier om een taart te versieren?

Zeinab: “Een simpele, maar leuke manier van versieren is het decoreren van een taart met een rustiek effect. Smeer je taart na het opbouwen licht af met wat crème en laat dit opstijven. Bedek de taart vervolgens met een dikkere laag crème zodat overal wat zit. Houd een paletmes verticaal in een hoek van 45 graden tegen de zijkant van de taart en beweeg de crème telkens in ‘s’ of ‘c’ figuren met de punt van het paletmes. Veeg het paletmes tussendoor schoon. Herhaal dit proces ook voor de bovenkant van de taart tot je het gewenste resultaat bereikt. Verdeel eventueel wat vers fruit op de bovenkant en je hebt een ware showstopper gecreëerd!”

Hoe kan ik een taart het beste vervoeren?

Zeinab: “Indien je een taart gaat vervoeren, kun je deze het beste op een taartkarton opbouwen die minstens 5 cm groter is in diameter dan de taart zelf. Op deze manier heb je langs alle kanten van de taart wat ruimte om het karton vast te kunnen pakken. Verpak je taart vervolgens in een taartdoos met hetzelfde formaat als het taartkarton. Door hetzelfde formaat taartdoos te gebruiken, zal de taart niet gaan schuiven en is deze strak ingepakt. Plaats een taart altijd op de bodem in een auto en houdt deze niet op schoot. De bodem van de auto is namelijk de meest stabiele plek om de taart te vervoeren. Dit kan voorin zijn (voor de bijrijderstoel) of achterin de achterbak. Leg eventueel wat spullen om de taart heen (die niet hoger zijn dan de doos zelf) zodat de taartdoos geen kans heeft om te verschuiven.”

Zoets van Zeinab

Zeinab: “In mijn bakboek ‘Zoets van Zeinab’ vind je in het zesde hoofdstuk maar liefst zestien recepten voor verschillende soorten taarten, vaak opgebouwd aan de hand van eerdere recepten in het boek. Op die manier kan je direct aan de bak, zonder zelf eerst een combinatie te moeten bedenken. Ook vind je in dit hoofdstuk een recept voor een trifle, wat de perfecte manier is om restjes cakes en vullingen te verwerken. Onderstaand recept bouw je onder andere op met de recepten uit de vorige columns, succes met bakken!”

Recept van Zeinab voor appelcrumble-kaneeltaart

Zeinab: “Deze appelcrumble-kaneeltaart is een klassieker in een nieuw jasje. Zachte kaneelcake vormt de basis voor een vulling van sappige appels en frisse berberisbessen, die wordt afgedekt met een romige banketbakkersroom-botercrème en een krokante crumble. De combinatie van zoet en zuur, zacht en krokant maakt deze taart tot een ware showstopper.”

> naar het recept: appelcrumble-kaneeltaart

Appelcrumble-kaneeltaart

Uit het boek

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Lees ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!