Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Zeinab

Column van Zeinab: alles over vullingen en crèmes

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Je kent Zeinab vast van Heel Holland Bakt en haar prachtige taarten, deze maand schrijft ze wekelijks een column voor Foodies. Elke week behandelt ze een aantal van jullie vragen, van de basis tot aan alles over crèmes, vullingen en taarten. Deze week de derde column van Zeinab, waarin ze alles vertelt over vullingen en crèmes.

Column van Zeinab: vullingen en crèmes

Ze stelt zichzelf graag voor: “Mijn naam is Zeinab (spreek je uit als Zeeneb) en ik ben 26 jaar. Ik woon in Nijmegen en ben afgelopen juni getrouwd met mijn lieve man Bram, die ironisch genoeg de achternaam Bakker heeft. Ik stond in de finale van Heel Holland Bakt, samen met Tom en Enzo. Daarnaast deel ik veel van mijn taarten en cakes op mijn accounts op Instagram en TikTok (@zeinabsbakery).”

“Op 20 september 2023 kwam mijn eerste bakboek ‘Zoets van Zeinab‘ uit, het boek is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Denk bijvoorbeeld aan cakes, vullingen en how-to’s. Met behulp van dit bakboek kun je zelf je eigen spektakelstukken opbouwen, of één van de taarten bakken die in het laatste hoofdstuk aan bod komt. Kortom, oneindig veel bakplezier gegarandeerd!”

Ter ere van de lancering van het boek deelt Zeinab de komende weken jullie meest gestelde bakvragen in vier columns, mét recept natuurlijk. Houd Foodies in de gaten op Instagram, stel je vragen en check elke maandag haar column!

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Vragen over vullingen en crèmes

Deze week beantwoordt Zeinab in haar derde column alle vragen over vullingen en crèmes. Heb je haar eerste twee columns gemist? Lees hier wat ze vertelt over basisbenodigdheden voor bij het bakken en lees hier alles over cakes. Zeinab beantwoordt niet alleen de meest gestelde vragen, ze deelt ook één van haar favoriete recepten uit haar nieuwe boek.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is het verschil tussen vullingen en crèmes?

Zeinab legt uit: “Een vulling – het woord zegt het al – gebruik je vaak tussen taartlagen, maar kun je ook gebruiken om bonbons, macarons of soezen mee te vullen. Vullingen zijn vaak op basis van slagroom. Denk bijvoorbeeld aan Zwitserse room (banketbakkersroom met slagroom), chocolademousse of aardbeienmousse. Over het algemeen zijn vullingen een stuk luchtiger dan crèmes. Ze zijn daarmee minder geschikt om taarten mee af te smeren.”

“Een crème daarentegen wordt vaak gebruikt om een taart of gebakje mee af te smeren en bestaat vaak voor een deel uit roomboter. Denk hierbij aan meringue-botercrème of roomkaas-botercrème. Crèmes zijn wat steviger, juist door de roomboter. Dit zorgt ervoor dat de crème in de koelkast goed opstijft en de taart stabiliteit krijgt. Je kunt een crème ook gebruiken om een taart mee te vullen, maar dat voelt al erg snel zwaar op de maag.”

Mijn vulling of crème is geschift, wat nu?

Zeinab: “Let er altijd bij het maken van een crème, vulling of ander baksel op dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Dit betekent allemaal koel óf allemaal op kamertemperatuur. Houd hiervoor het recept aan. Schiften gebeurt namelijk wanneer de temperaturen van de ingrediënten te veel van elkaar afwijken (koude boter mengen met warme banketbakkersroom bijvoorbeeld). Bij het schiften scheiden de ingrediënten zich van elkaar, vaak is dat het water en het vet in je crème.”

“Om het schiften ongedaan te maken, kun je de crème telkens tien tot twintig seconden au bain-marie verwarmen, om vervolgens opnieuw op te kloppen. Herhaal dit totdat de crème weer uit de schift is. Je kunt ook een brander of haarföhn op de kom zetten (gebruik hiervoor wel altijd een hittebestendige kom), dit is vooral handig als je een staande mixer hebt. Zo kan de mixer blijven doorkloppen, terwijl je de kom lichtjes verwarmt en de crème weer mooi samenkomt. Verwarm de kom niet te lang, zo voorkom je dat de crème smelt.”

“Schiften komt ook voor als je teveel vloeistof in één keer toevoegt aan een mengsel. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je jam toevoegt aan je crème, of als je in één keer alle eieren toevoegt aan je beslag. Dit kun je vermijden door vloeistof in delen toe te voegen, zodat hetgeen waar je de vloeistof aan toevoegt eerst kan ‘wennen’ aan het nieuwe ingrediënt.”

Zeinab

Hoelang kan ik een vulling of crème bewaren?

Zeinab: “Voor elk recept geldt over het algemeen een andere bewaartijd. Vulling met onverwarmde slagroom, zoals mascarponeslagroom of mousse, zijn over het algemeen twee tot drie dagen houdbaar. Ik raad aan om de vulling zo kort mogelijk voor het verwerken te maken, zodat deze in de taart zo lang mogelijk houdbaar blijft en nog stevig is als je ermee aan de slag gaat. Vullingen met slagroom worden namelijk na een aantal dagen wat slapper.”

“Vullingen met verwarmde slagroom, zoals een ganache, kun je zeker vijf dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, laat deze voor gebruik rustig ontdooien in de koelkast, verwarm eventueel voor gebruik en roer goed door. Crèmes kun je zo’n vijf tot zeven dagen in de koelkast bewaren. Wil je deze langer bewaren? Vries ze dan in, maar laat de crème altijd rustig ontdooien in de koelkast en klop opnieuw op voor gebruik.”

“Crèmes of vullingen met banketbakkersroom of roomkaas raad ik af om in te vriezen, deze kunnen minder goed tegen het ontdooien. Extra tip: bewaar altijd alles luchtdicht!”

Zoets van Zeinab

Zeinab: “In mijn bakboek ‘Zoets van Zeinab’ vind je in het derde hoofdstuk zestien recepten voor verschillende soorten vullingen en crèmes. Zo vind je in dit hoofdstuk een recept voor heerlijke lemoncurd, waar je een lekkere lemoncurd-mousse mee kunt maken, maar ook een unieke appel-berberisvulling die erg goed past bij een kaneelcake.”

Recept van Zeinab voor appel-berberisvulling

Zeinab: “Vullingen en crèmes zijn voor mij de magische toevoegingen die ervoor zorgen dat een simpele cake omgetoverd wordt tot een echte taart. Geen zin om uren in de keuken te staan? Serveer dan een stuk cake met een vulling naar keuze, op deze manier kan iedereen zelf de hoeveelheid bepalen bij elke hap én heb je er een stuk minder werk aan! Het onderstaande recept past perfect bij het cake recept uit de vorige column. Ga jij ermee aan de slag?”

> naar het recept: appel-berberisvulling

Appel-berberisvulling

Zoets van Zeinab

€ 29,99
zoets van zeinab

Lees ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!