Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Koekjesbijbel: krakelingen

Foodies boekenclub: “Koekjesbijbel” van Rutger Bakt

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs.

Koekjesbijbel

Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met het boek “Koekjesbijbel” letterlijk en figuurlijk gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken, zoals dennenkoeken en craquants met karamel en hazelnoten. Leer de basistechnieken met behulp van duidelijke stap-voor-stapfoto’s en maak handig gebruik van de ruime selectie aan basisrecepten. Daarnaast vind je praktische tips bij de recepten, zodat je zelf de lekkerste en mooiste koekjes kunt bakken!

Koekjesbijbel

€ 34,99
koekjesbijbel

Rutger Bakt

Rutger van den Broek won op overtuigende wijze de allereerste editie van het populaire televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Ondertussen heeft Rutger meerdere geweldige boeken op zijn naam staan en deelt hij oneindig veel recepten en tips op zijn website.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koekje erbij?

‘Koekje erbij?’ De Nederlandse koekjescultuur is al eeuwenoud. Wij streven ernaar om de verhalen achter de koekjes te blijven vertellen. Lees mee en leer meer over koekjes van eigen bodem.

Kwart over drie. De school is uit. Snel naar huis, want mama wacht met een pot thee en koekjes. Ik herinner me dit tafereel als de dag van gisteren. Het was vaak maar tien minuten, want er moest gespeeld worden, maar die minuten waren heilig. Even bijpraten over de dag, vaak met vriendjes en vriendinnetjes erbij. “Het was altijd zoete inval bij ons thuis, soms fietste ik meerdere keren per week naar de winkel voor koekjes”, weet mama zich nog te herinneren. Die koekjes varieerden trouwens nogal. Vaak waren het krakelingen, maar ook stroopwafels, speculaasjes, haverkoekjes en bitterkoekjes passeerden de revue.

Volgens Rutger van den Broek bestaat er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan die van ons. Ook bij hem thuis stond er altijd een goedgevulde koekjestrommel op het aanrecht. Of eigenlijk twee; eentje voor doordeweekse koekjes en eentje met luxere, voor het weekend. Als fanatiek bakker weet Rutger als geen ander waar een goed koekje aan moet voldoen. Voor zijn boek “Koekjesbijbel” bakte hij meer dan honderd koekjes. Van kleine koekjes tot grote koeken en van zoet tot hartig. “Van koekjes bakken word je gelukkig! Het is leuk om te doen, het huis gaat er lekker van ruiken en iedereen wordt blij van versgebakken koekjes bij de koffie of thee. Met mijn recepten bak je trommels vol!”, zei hij na het laatste recept tevreden met een volle koekjesbuik.

Koekjescultuur

Ik blader het boek door en kies een paar Nederlandse koekjes uit. Koekjes waarvan ik denk dat jij ze ook vaak in de trommel hebt zitten. Ik verdiepte me de afgelopen weken in de Nederlandse koekjescultuur en dat was een reis om m’n vingers bij af te likken. Van Jan Hagel tot speculaas en van spritsen tot krakelingen. Veel koekjes brachten me naar een specifieke plek in ons land: naar een bakkerijtje op de hoek van de dorpsstraat, lang, lang geleden. Een recept, opgekrabbeld op een vervaagd kladbriefje, bijna onleesbaar. Dat zijn verhalen van vroeger, die we nu nog steeds moeten blijven vertellen. Want zonder die bakkers was de Nederlandse koekjescultuur niet zo rijk geweest als hij nu is.

Onze favoriete recepten uit Koekjesbijbel

Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit “Koekjesbijbel”, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.

Bitterkoekjes

Rutger: “Dit is een van de bekendste amandelkoekjes van Nederland. Oorspronkelijk komt de bittere smaak van amandelen. Omdat bittere amandelen lastig verkrijgbaar zijn en bij verkeer gebruik giftig zijn, heb ik gekozen voor een recept met amandelextract. De bitterkoekjes in de supermarkt bestaan trouwens vooral uit gemalen abrikozenpitten, dat is veel goedkoper.”

> naar het recept: bitterkoekjes

bitterkoekjes

Krakelingen

Rutger: “Over de precieze herkomst van de krakelingvorm zijn verschillende theorieën. Het zou symbool staan voor het bidden met over de borst gekruiste armen of zijn gemaakt ter vervanging van de in het graf meegegeven sierraden. Eén ding is zeker: dit krokante, luchtige, licht gekaramelliseerde roomboterbladerdeeg is onwaarschijnlijk lekker!”

> naar het recept: krakelingen

Koekjesbijbel: krakelingen

Jan Hagel

Rutger: “Jan Hagel is niet alleen een heerlijk koekje, maar ook een benaming (janhagel) die de elite vroeger gebruikte voor het gepeupel, ofwel het gewone volk. Of er een link is tussen deze oudhollandse beschimping en dit koekje, is niet helemaal duidelijk.”

> naar het recept: Jan Hagel

Jan Hagel

Hernhuttertjes

Rutger: “Dit brosse zandkoekje heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan een vroegere evangelische broedergemeenschap: de hernhutters uit Zeist. Zij bakten onder andere deze fijn gevormde koekjes in hun bakkerij.”

> naar het recept: hernhuttertjes

Hernhuttertjes

Dennenkoeken

Rutger: “Vol enthousiasme vertelde mijn moeder vaak over de gigantische dennenkoeken die ze als kind kreeg bij het Baarns bosbad. In haar herinnering waren ze net zo groot als een frisbee, iets om tijdens het zwemmen naar uit te kijken. Buiten de regio kom je ze tegen als heidekoeken.”

> naar het recept: dennenkoeken

Dennenkoeken

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!