Lees verder onder de advertentie
Koekjesbijbel
Lees verder onder de advertentie
Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met het boek “Koekjesbijbel” letterlijk en figuurlijk gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken, zoals dennenkoeken en craquants met karamel en hazelnoten. Leer de basistechnieken met behulp van duidelijke stap-voor-stapfoto’s en maak handig gebruik van de ruime selectie aan basisrecepten. Daarnaast vind je praktische tips bij de recepten, zodat je zelf de lekkerste en mooiste koekjes kunt bakken!
Rutger Bakt
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Rutger van den Broek won op overtuigende wijze de allereerste editie van het populaire televisieprogramma ‘Heel Holland Bakt’. Als kind klom hij al op het aanrecht als zijn moeder aan het bakken was. Ondertussen heeft Rutger meerdere geweldige boeken op zijn naam staan en deelt hij oneindig veel recepten en tips op zijn website.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Koekje erbij?
‘Koekje erbij?’ De Nederlandse koekjescultuur is al eeuwenoud. Wij streven ernaar om de verhalen achter de koekjes te blijven vertellen. Lees mee en leer meer over koekjes van eigen bodem.
Kwart over drie. De school is uit. Snel naar huis, want mama wacht met een pot thee en koekjes. Ik herinner me dit tafereel als de dag van gisteren. Het was vaak maar tien minuten, want er moest gespeeld worden, maar die minuten waren heilig. Even bijpraten over de dag, vaak met vriendjes en vriendinnetjes erbij. “Het was altijd zoete inval bij ons thuis, soms fietste ik meerdere keren per week naar de winkel voor koekjes”, weet mama zich nog te herinneren. Die koekjes varieerden trouwens nogal. Vaak waren het krakelingen, maar ook stroopwafels, speculaasjes, haverkoekjes en bitterkoekjes passeerden de revue.
Volgens Rutger van den Broek bestaat er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan die van ons. Ook bij hem thuis stond er altijd een goedgevulde koekjestrommel op het aanrecht. Of eigenlijk twee; eentje voor doordeweekse koekjes en eentje met luxere, voor het weekend. Als fanatiek bakker weet Rutger als geen ander waar een goed koekje aan moet voldoen. Voor zijn boek “Koekjesbijbel” bakte hij meer dan honderd koekjes. Van kleine koekjes tot grote koeken en van zoet tot hartig. “Van koekjes bakken word je gelukkig! Het is leuk om te doen, het huis gaat er lekker van ruiken en iedereen wordt blij van versgebakken koekjes bij de koffie of thee. Met mijn recepten bak je trommels vol!”, zei hij na het laatste recept tevreden met een volle koekjesbuik.
Koekjescultuur
Ik blader het boek door en kies een paar Nederlandse koekjes uit. Koekjes waarvan ik denk dat jij ze ook vaak in de trommel hebt zitten. Ik verdiepte me de afgelopen weken in de Nederlandse koekjescultuur en dat was een reis om m’n vingers bij af te likken. Van Jan Hagel tot speculaas en van spritsen tot krakelingen. Veel koekjes brachten me naar een specifieke plek in ons land: naar een bakkerijtje op de hoek van de dorpsstraat, lang, lang geleden. Een recept, opgekrabbeld op een vervaagd kladbriefje, bijna onleesbaar. Dat zijn verhalen van vroeger, die we nu nog steeds moeten blijven vertellen. Want zonder die bakkers was de Nederlandse koekjescultuur niet zo rijk geweest als hij nu is.
Onze favoriete recepten uit Koekjesbijbel
Nieuwsgierig geworden? Dat snappen we helemaal! Wij delen onze favoriete recepten uit “Koekjesbijbel”, zodat je meteen aan de slag kunt gaan.
Bitterkoekjes
Rutger: “Dit is een van de bekendste amandelkoekjes van Nederland. Oorspronkelijk komt de bittere smaak van amandelen. Omdat bittere amandelen lastig verkrijgbaar zijn en bij verkeer gebruik giftig zijn, heb ik gekozen voor een recept met amandelextract. De bitterkoekjes in de supermarkt bestaan trouwens vooral uit gemalen abrikozenpitten, dat is veel goedkoper.”
> naar het recept: bitterkoekjes
Krakelingen
Rutger: “Over de precieze herkomst van de krakelingvorm zijn verschillende theorieën. Het zou symbool staan voor het bidden met over de borst gekruiste armen of zijn gemaakt ter vervanging van de in het graf meegegeven sierraden. Eén ding is zeker: dit krokante, luchtige, licht gekaramelliseerde roomboterbladerdeeg is onwaarschijnlijk lekker!”
> naar het recept: krakelingen
Jan Hagel
Rutger: “Jan Hagel is niet alleen een heerlijk koekje, maar ook een benaming (janhagel) die de elite vroeger gebruikte voor het gepeupel, ofwel het gewone volk. Of er een link is tussen deze oudhollandse beschimping en dit koekje, is niet helemaal duidelijk.”
> naar het recept: Jan Hagel
Hernhuttertjes
Rutger: “Dit brosse zandkoekje heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan een vroegere evangelische broedergemeenschap: de hernhutters uit Zeist. Zij bakten onder andere deze fijn gevormde koekjes in hun bakkerij.”
> naar het recept: hernhuttertjes
Dennenkoeken
Rutger: “Vol enthousiasme vertelde mijn moeder vaak over de gigantische dennenkoeken die ze als kind kreeg bij het Baarns bosbad. In haar herinnering waren ze net zo groot als een frisbee, iets om tijdens het zwemmen naar uit te kijken. Buiten de regio kom je ze tegen als heidekoeken.”
> naar het recept: dennenkoeken
Lees ook:
Onze tips
Foodies boekenclub: The Curry Guy één pan
Last Minute Dinners: alles over dit handige kookboek, inclusief menu!
Zo combineer je eten met het juiste bier
Zet deze schitterende kookboeken op je kerstverlanglijstje dit jaar
Bakken in de airfryer: zo doe je dat!
Alles over het nieuwste boek van Donna Hay: “Too Easy”, inclusief recepten!
Alles over ‘Herman kookt terug’ en waarom dit zo veel meer dan een kookboek is…
Alles over het nieuwe kookboek “Bij Meera aan tafel”, inclusief recepten!
Alles over het kookboek “Veggilaine”, inclusief recepten natuurlijk!
Dit zijn de beste kookboeken van 2024
Foodies boekenclub: “ZOETE ZOOI.”
Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie
Sneak peek: exclusieve recepten uit Jamie Olivers nieuwste boek!
Thomas Panterpoes over zijn nieuwe kookboek: “Ik wil mijn recepten voor iedereen toegankelijk maken.”
Foodies boekenclub: “All Day Goodness”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver: ‘Simply Jamie’ is uit!
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.
Lees verder onder de advertentie