Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Kadir halal worstenbroodjes

Lekker Bezig: halal worstenbroodjes van Kadir

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke sprak met Kadir Ahmed van de halal worstenbroodjes.

Het is Brabant een bekende traditie: worstenbroodjes met kerstavond. Het eten van de lokale lekkernij na de nachtmis is bijna net zo gezellig als de Brabanders zelf. Maar wat nou als je geen worstenbroodjes ‘mag’ eten? Dan kun jij je best een beetje buitengesloten voelen. Met kerst, maar ook met verjaardagen en andere feesten en partijen. Want in Brabant gaat geen viering voorbij zonder de bekende broodjes. Wanneer Kadir Ahmed, toen nog commercieel medewerker bij een bakkersbedrijf, gevraagd werd of ze ook halal worstenbroodjes verkochten, zag hij een gelijk een gat in de markt. Want als één iemand er naar vraagt, dan zijn er vast meer mensen die het willen. Dus waarom worden er geen halal worstenbroodjes verkocht, zodat iedereen van het Brabants trots kan genieten?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Brabants trots

Omdat het knap lastig blijkt te zijn om een bakker te vinden die halal worstenbroodjes wil bakken. Zo hebben de meeste bakkers een eigen recept ontwikkeld waar ze niet van willen afwijken. Ze maken Brabants trots al generatieslang op dezelfde wijze, dus waarom veranderen? Daarbij is het productieproces aanpassen naar de Islamitische regels niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt. Om halal worstenbroodjes te kunnen maken, heb je namelijk niet alleen vlees nodig dat halal is geslacht, maar de ingrediënten mogen ook niet in contact komen met onrein vlees. Dit vraagt om een aparte productielijn en daar zien de meeste bakkers weinig brood in.

Razend succes

Gelukkig vindt Kadir in 2014 toch een bakker die hem wil helpen. Op een voorwaarde: de bakker wil best het deeg maken, als Kadir voor het vlees zorgt. Ze sluiten een deal en de eerste lading broodjes is binnen no time uitverkocht. Kadir vertelt vol passie: “Dat was voor mij echt een eyeopener. We hadden binnen een paar minuten alles verkocht. Ik wist dat er meer moslims waren die van Nederlandse snacks als worstenbroodjes wilden genieten, maar dat er zo veel vraag naar was, dat had ik niet verwacht. Een tweede batch volgde, en die was ook zo via Facebook uitverkocht. Reden genoeg om nog meer te bakken en bedrijven te benaderen of ze mijn worstenbroodjes wilden verkopen.”

Booming business

Inmiddels vind je de worstenbroodjes van Kadir in supermarkten door heel het land, al gaat de verkoop vooral in Brabant en Limburg goed. “Dat is natuurlijk logisch. Dat zijn de provincies van de worstenbroodjes. In andere delen van het land zijn andere snacks populairder, zoals mijn halal bapao’s en pizza’s. Dat zijn producten die ik later ontwikkelde, toen mijn eigen bedrijf, Kadir’s, echt van de grond begon te komen”, aldus Kadir. Hij vertelt enthousiast verder: “Ik maak producten die ik zelf mis in de supermarkt en graag wil eten. Dat klinkt misschien gek, maar als ik zelf iets lekker vind, dan vindt een ander dat vast ook.”

Nederlandse snacks

“Dat geldt voor de worstenbroodjes, maar ook voor andere Nederlandse lekkernijen als halal saucijzenbroodjes en frikandelbroodjes. Ik krijg ontzettend veel leuke reacties van mensen die dankbaar zijn eindelijk ook eens van bekende soorten fast food te kunnen genieten. Veel mensen beseffen niet dat je als moslim niet zomaar alles kan eten. Dat we geen varkensvlees ‘mogen’ is bij de meeste mensen wel bekend, maar dat we bij producten met rundvlees of kip ook moeten opletten, vergeten ze vaak. Voor ons als moslims is het belangrijk dat het vlees halal geslacht is en dat is bij veel reguliere producten niet het geval. Jammer natuurlijk, maar voor mij een mooie kans. De markt voor halal-producten is booming. Zo zijn er in Nederland meer dan een miljoen mensen die halal eten en deze markt groeit elke dag een beetje meer. Ook over de grens is er veel vraag naar. De Belgen omarmen mijn Brabantse snacks al en ik droom ervan om aan het VK te kunnen verkopen. Why not?” Aldus Kadir.

Happy halal

Een man met grote dromen dus én een mooie missie. Want hoe fijn is het als het hele gezelschap van dezelfde snack kan genieten? Zo hoeft niemand zich buitengesloten te voelen en kan iedereen mee-eten. Want ook mensen die zonder geloofsovertuiging halal eten, kunnen net zo goed van zijn producten genieten. Of je deze decembermaand nu om religieuze redenen kerst viert of niet. Kadir komt het in ieder geval wel goed uit dat zijn familie niet samenkomt op kerstavond. Hij vertelt: “Kerst is, na de ramadan, voor ons het drukste moment van het jaar. We verkopen dan duizenden worstenbroodjes per dag. Stiekem is het dus wel handig dat ik als moslim geen kerst vier, want ik moet die dagen flink aan de bak. Dat doe ik graag. Happy halal; voor iedereen!”

Kadir halal worstenbroodjes

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!