Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Jetske van den Elsen

Een kijkje in de keuken bij Jetske van den Elsen

Advertentie

Marieke mocht - letterlijk - een kijkje in de keuken nemen bij Jetske van den Elsen, bekend als presentatrice van tv-programma's als Spoorloos en De Rijdende Rechter. Maar sinds kort is ze ook in een andere rol op de buis: als deelnemer van Celebrity Masterchef Nederland. Hoog tijd om de culi-kant van Jetske te leren kennen!

Jetske van den Elsen: Celebrity MasterChef Nederland

Al is Jetske van den Elsen al jarenlang een bekend gezicht op tv, wat niet veel mensen van haar weten is dat koken haar grote passie is. Jetske vertelt: “Eigenlijk ben ik altijd bovenmate geïnteresseerd geweest in lekker eten. Zo lig ik geregeld ’s avonds in bed door een kookboek te bladeren en vind ik het te gek om etentjes te organiseren. Vanuit deze passie heb ik een aantal jaar geleden een kookopleiding aan het ROC afgerond. Hier heb ik ontzettend veel geleerd, van de juiste snijtechnieken tot het fileren van vis. Het was echt te gek.”

Jetske van den Elsen vertelt verder: “Toen de opleiding afliep vond ik dat ik iets met deze opgedane kennis moest doen. Anders is het zo zonde, net alsof je een taalcursus doet en het daarna niet in de praktijk brengt. Daarom heb ik in diverse restaurants stage gelopen om nóg meer te leren. Hartstikke inspirerend. Maar toen kwam corona en moest ik er mee stoppen. Ik was dan ook gelijk enthousiast toen Celebrity MasterChef Nederland mij benaderde om deel te nemen aan het nieuwe seizoen!”

Ook de lekkerste verhalen en recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe zou jij jouw kookstijl omschrijven?

Jetske van den Elsen: “Bij Celebrity MasterChef kreeg ik van de jury te horen dat mijn kookstijl verfijnd en elegant is. Dat komt doordat ik van mooie bordjes houd. Presentatie is voor mij erg belangrijk. Natuurlijk gaat het om de smaak maar ik vind het misschien wel net zo van belang dat eten er uitnodigend uitziet. Het is zo zonde als daar geen aandacht aan wordt besteed. Als ik uit eten ga kan ik ook ontzettend genieten van een mooie presentatie. Ook laat ik mij graag inspireren door Instagram. Ik kan eindeloos scrollen om te zien hoe anderen borden opmaken. Geweldig vind ik dat. Vanuit deze passie ben ik een Instagram-account gestart om mijn recepten te delen: @witloffff. Een superleuk project!”

Jetske vertelt over social media: “In het begin vond het tof om dit account anoniem te houden want wie er nou te wachten op mijn kookkunsten? Nu ik aan MasterChef heb meegedaan, voelt het delen van recepten voor mij logischer. Daarom heb ik mijn recepten overgezet op mijn persoonlijke Instagram-account @jetskevandenelsen en deelde ik vorig jaar elke week een video waarin ik het gerecht maak dat die week in de aflevering van MasterChef aan bod kwam. Wel de verbeterde versie natuurlijk. Hetgeen wat ik tijdens de aflevering als feedback van de jury kreeg, verwerkte ik gelijk in het online recept. Zo hoop ik anderen te inspireren om ook thuis mooie bordjes te maken.”

Jetske van den Elsen

Wat heeft Jetske van den Elsen altijd in huis?

Jetske van den Elsen: “Ik heb eigenlijk altijd Aziatische smaakmakers in huis zodat ik elke dag wat lekkers op tafel kan zetten. Met de juiste ingrediënten tover je zelfs restjes nog om tot een heerlijk gerecht. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op limoen. Het zuurtje van de citrusvrucht kan echt het hele gerecht ophalen. De butter chicken die ik vaak maak serveer ik niet meer zonder. Ook ben ik dol op limoenbladeren, die heb ik altijd in huis. Daarnaast zit mijn hele vriezer vol met bouillon, curry’s en pastasauzen. Ik houd er van om uren in de keuken te staan en maak dan het liefst grote porties die ik vervolgens kan invriezen. Ik trek hier op dagen dat ik er de tijd voor heb graag de hele dag voor uit. Sommige mensen haken af als een recept lang duurt. Dat snap ik niet, het is toch juist heerlijk om de hele dag in de keuken te staan? Ik haak juist af als er bij een recept staat dat het snel en simpel te maken is. Ik wil lekker lang koken. Het voordeel daarvan is dat ik na zo’n kookmarathon de hele vriezer vol kan stoppen en hier op drukkere dagen op terug kan vallen.”

Wat zal je nooit in jouw keuken aantreffen?

Jetske: “Ik probeer zo min mogelijk vlees te eten. Dat komt door mijn opvoeding: thuis aten wij vegetarisch. Best vooruitstrevend voor die tijd maar niet altijd even leuk als kind zijnde. Er waren toen nog niet zoveel alternatieven als nu en daardoor aten we vaak hetzelfde, maar wel heel gezond. Toen ik op mezelf ging wonen, heb ik zelf moeten leren hoe je vlees moet bereiden. Inmiddels weet ik hoe het moet en zet ik af en toe vlees op tafel. Al doe ik dat meer voor de rest van het gezin. Zelf heb ik eigenlijk niet zo’n behoefte aan vlees en daarom hoeft het van mij eigenlijk ook niet in onze koelkast te liggen. Ik heb gewoon niet echt een vleeshoofd.”

Jetske van den Elsen over haar guilty pleasure

Jetske begint te lachen en vertelt: “Dat is zonder twijfel friet. Dat eten we eigenlijk elke week wel. In de wijk stonden we een tijd zelfs bekend als het gezin dat altijd friet eet. We hebben namelijk de frituur in de tuin staan en de hele buurt kon het ruiken als het weer eens zover was. Daarom hebben we de frituurpan wat verplaatst. Hij staat nu naast onze pizza-oven. Mijn man kan namelijk pizza’s bakken als de beste. Hij is net zo gek op eten als ik en experimenteert er graag op los met smaken. Zo heeft hij laatst pizza met zuurkool gemaakt. Verrassend lekker!”

Wat is je favoriete keukentool?

Jetske van den Elsen: “Oei… dat is lastig kiezen! Ik heb heel veel apparaten die ik hartstikke handig vind. Ik werk bijvoorbeeld heel erg graag met mijn KitchenAid keukenmachine. Dat is zo’n handig ding! Wij bakken thuis heel veel brood en het apparaat is echt een fantastische kneder. Je zet hem aan en hoeft er vervolgens niet meer naar om te kijken. Ook ben ik fan van mijn MagiMix. Ik heb er al jaren eentje, sinds mijn studententijd. Daarnaast heb ik door mijn deelname aan MasterChef de blender van KitchenAid ontdekt. Nergens krijg je zulke fijne sauzen mee. Ik heb er gelijk zelf ook eentje aangeschaft. Maar niet alles in de MasterChef-keuken was zo makkelijk in gebruik. Zo was het echt wel even wennen om op de inductieplaat te koken. Alle deelnemers hadden het daar lastig mee. Sowieso is koken in een andere keuken ontzettend moeilijk. Je weet niet waar alles staat en de zenuwen spelen natuurlijk ook een rol.”

Hoe heb jij je voorbereid op deelname aan Celebrity MasterChef Nederland?

Jetske: “Het moeilijkste aan koken in de MasterChef-keuken vond ik de tijdsdruk. Omdat ik zelf bij de televisie werk, dacht ik dat ze daar wel soepel mee om zouden gaan. Maar de tijd te horen krijgt, is ook echt je kooktijd. Je krijgt geen minuut langer! Vanaf het moment dat ik hoorde dat ik mee mocht doen, heb ik alleen maar ‘snelle’ gerechten gekookt. Zoals ik al zei, ik vind het heerlijk om uren in de keuken te staan, maar dat kan in de MasterChef-keuken nou eenmaal niet. Daarom ben ik thuis gerechten gaan kaderen in tijdsblokken. Sinds ik wist dat ik mocht deelnemen aan MasterChef ben ik alleen maar gerechten gaan maken met een maximale bereidingstijd van een uur. Zo kon ik tijdens de show beter inschatten welke gerechten ik kon maken binnen de gegeven tijd.”

Benieuwd hoe ver Jetske van den Elsen het schopt bij Celebrity MasterChef Nederland? Je bekijkt de afleveringen op de streamingsdienst Viaplay of elke woensdagavond om 20.30 uur op Net5.

keuken jetske van den elsen

Lees ook: Een kijkje in de keuken bij Miljuschka Witzenhausen

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!