Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
koffievrije koffie northern wonder

Lekker bezig: koffievrije koffie van Northern Wonder

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Martina sprak met David Klingen van Northern Wonder.

Weinig producten zijn voor ons zo vanzelfsprekend (en verslavend) als koffie, zo begint ruim twee derde van de Nederlanders aan hun dag met een ‘bakkie’. Gek eigenlijk, want koffie kunnen we zelf niet produceren en wordt voor ons van heel ver ingevlogen. Daarbij komt kijken dat de wereldwijde vraag naar koffie alleen maar toeneemt. Zo wordt er ook in landen die traditioneel bekendstaan als theedrinkende culturen, zoals India en China, steeds meer koffie gedronken. Deze groeiende vraag zorgt ervoor dat er in tropische gebieden bossen worden gekapt om ons allemaal van ons dagelijkse kopje koffie te voorzien. Dat moet echt anders, vindt David Klingen. Met zijn bedrijf Northern Wonder introduceert hij daarom een duurzaam alternatief: koffievrije koffie.

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koffievrije koffie

Als duurzaamheidsmanager bij een grote supermarktketen was David al veel bezig met verduurzaming van ingrediënten zoals thee en koffie. Uiteindelijk besloot David zijn baan op te zeggen en voor zichzelf te beginnen, maar de passie voor eerlijk geproduceerde producten bleef. Zo begon David ghee (geklaarde boter) te maken en verkocht hij deze aan bio-winkels. Later startte hij de productie van Chikko, koffie op basis van cichorei. Dit alternatief voor koffie was aardig maar David besefte al snel dat het product nooit massaal omarmd zou worden.

“Je kunt het vergelijken met seitan. Een prima plantaardig alternatief voor vlees, maar het is een nicheproduct, de meeste mensen gaan daar niet mee koken. Om het tot een echt succes te maken moest ik een volwaardige een-op-een-vervanger gaan maken, zeg maar de Vegetarische Slager onder de koffie”, vertelt David. Zo is het idee voor coffee-free coffee ontstaan. Koffie die geen koffie bevat maar toch alle eigenschappen van koffie heeft. In 2020 richtte David Northern Wonder op en stortte zich volledig op het ontwikkelen van het perfecte bakje koffie zonder koffiebonen.

koffievrije koffie northern wonder

Northern Wonder

“Wat houdt de naam Northern Wonder eigenlijk in?” vraag ik aan David. “’Northern’ staat voor het feit dat we alleen grondstoffen afkomstig van het noordelijk halfrond gebruiken. Zo bestaat onze filterkoffie uit een mengsel van lupine, rogge, gerst, cichorei en kikkererwten. De harde eis is voor ons om alle ingrediënten uit niet-tropische gebieden te halen”, legt David uit. “En ‘wonder’ staat in de naam omdat het echt een klein wonder is om zonder koffiebonen de typische koffiesmaak en aroma’s te creëren”, glimlacht David.

Het idee van een koffieachtig drankje zonder gebruik van koffiebonen is niet nieuw, granenkoffie op basis van geroosterde gerst of cichoreiwortel bestaat al eeuwen en is bij de meeste bio-winkels te koop. “Wat maakt de koffie van Northern Wonder dan zo bijzonder?”, vraag ik me hardop af. “Cichoreikoffie is geen volwaardige vervanging van koffie”, legt David uit. “De smaak doet alleen in de verte denken aan die van koffie, het zijn allemaal instantpoeders die je in heet water oplost en ze bevatten geen cafeïne.

Missie

Mijn missie was vanaf het begin om koffie te maken die echt in alle opzichten de ervaring van het koffiedrinken evenaart. Het moet smaken als koffie, ruiken als koffie, het moet je dezelfde kick geven en je moet het op dezelfde manier kunnen zetten. Dan pas is de kans groot dat mensen overstag gaan en grootschalig voor de koffievrije koffie kiezen.”

Bij Northern Wonder hebben ze na veel theoretisch onderzoek en experimenteren filterkoffie en koffiecapsules ontwikkeld die niet alleen de typische koffiesmaak en aroma hebben, maar ook cafeïne bevatten en die je gewoon in je koffiezetmachine bereidt. Koffie is namelijk niet zomaar een drankje, het is een ritueel. De koffiemachine aanzetten, de smaak van verse koffie, het oppeppende effect dat het heeft en de heerlijke geur die de hele kamer vult wanneer je koffie inschenkt: het zijn allemaal onmisbare onderdelen van het koffiedrinken. Met de coffee-free coffee wordt niet alleen de smaak van koffie maar de hele ervaring nagebootst.

Managing expectations

Bij Northern Wonder zijn ze nu al ontzettend trots op hun koffie. Toch benadrukt David dat dit pas het begin is van een lange reis. “Ben je benieuwd naar onze koffie, koop het vooral in onze webshop en proef het, maar het is ook een beetje een gevalletje van managing expectations. We zijn pas twee jaar bezig en nog steeds druk met het doorontwikkelen en perfectioneren van onze koffie zodat het niet te onderscheiden is van echte koffie.” Je kunt het een beetje vergelijken met een vleesvervanger van vijftien jaar geleden. Heel lekker, zeker met een sausje (lees: een flinke laag opgeklopte havermelk) eroverheen, maar het is volgens David nog lang geen eindstation.

Dus mocht je straks denken: ‘ja, het smaakt toch niet hele maal als echte koffie’, wees vooral niet teleurgesteld maar zie het als het begin van een lange, spannende ontdekkingstocht die nog veel meer lekkers gaat brengen. “De ontbossing vanwege de toenemende koffieconsumptie wordt een steeds groter probleem waar een oplossing voor moet komen, en daar moeten we vooral niet te lang mee wachten”, benadrukt David. “Onze koffieloze koffie is mogelijk dé oplossing voor de toekomst. En het is misschien nog niet helemaal perfect, maar het komt er wel heel dicht bij in de buurt. Proef maar zelf!”

koffievrije koffie northern wonder

Lees ook: Hierom moet je nooit koffiedik weggooien

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!