Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Kookboeken te koop

Een verzameling van de bovenste plank: kookboeken te koop

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Scrollend over het internet kom je soms interessante, aparte, gekke of gevoelige verhalen tegen. Zo zagen we op Marktplaats de advertentie "Grote kookbibliotheek, ca. 850 boeken". Op onze redactie staat een flinke boekenkast vol, maar dit klinkt toch wel als een verzameling van de bovenste plank. Bas ging op onderzoek uit!

Kookboeken te koop

“Deze verzameling bevat ruim 850 boeken waarvan de meeste van beroemde chefs zijn zoals Escoffier, Bocuse, Johnny Boer, Ottolenghi, Claudia Roden, Jamie Oliver en Nigella Lawson. De conditie is prima, vele boeken zijn nog splinternieuw en sommige gesigneerd.” Dat is de tekst die bij de advertentie op Marktplaats staat. De boeken worden niet los verkocht, en de verkoper vraagt € 3.500,- voor de gehele verzameling kookboeken die te koop staat.

Na een berichtje op Marktplaats krijg ik een vriendelijke reactie van Victoria Jacobs (70). Ik wil haar graag ontmoeten. Allereerst om het verhaal achter de boeken te ontdekken, ten tweede omdat ik stiekem een beetje jaloers, ben op haar verzameling. We spreken af bij haar thuis.

Wijffie de waakhond

Victoria verwelkomt me uiterst vriendelijk in haar gezellige en warme huis in ‘s-Heerenberg. Het valt me direct op dat ze een Amsterdamse tongval heeft terwijl ze me koffie aanbiedt. “Niet schrikken, achter de deur zit een waakhond” waarschuwt Victoria voor ik de woonkamer binnenstap. En inderdaad, een vrolijke, kleine Jack Russel zit me op te wachten. “Ze heet Wijffie” zegt Victoria, terwijl de hond me enthousiast begroet.

We nemen plaats op de bank in een lichte, sfeervolle woonkamer. Op tafel staan wat koekjes. Ik zie nog geen kookboeken, zouden ze boven staan? Victoria vertelt: “Vroeger had ik ruim 4300 kookboeken, nu nog maar zo’n 900. Het verzamelen begon ooit omdat ik de vormgeving zo mooi vond. Zelf was ik werkzaam als grafisch vormgever, vooral met reclames. Sommige boeken zitten zó goed en mooi in elkaar.” Dit is iets waar ik haar absoluut gelijk in geef, veel kookboeken zijn een lust voor het oog om doorheen te bladeren.

Stapel kookboeken te koop

Amsterdam, Tunesië én ‘s-Heerenberg

“Ik heb tien jaar in Tunesië gewoond, samen met mijn echtgenote Janny. Toen we vertrokken in 1996 had ik al een aantal dozen vol kookboeken. De boeken mocht ik stallen op de zolder van mijn zoon.”

Victoria vertelt uitgebreid over haar tijd in Tunesië, en waarom ze emigreerde. “Mijn vader kwam uit Tunesië, dit vertelde mijn moeder pas op haar sterfbed. Ik wilde dolgraag weten wie mijn vader was, en ging naar hem op zoek. Helaas was hij al overleden tegen de tijd dat ik ontdekte wie hij was. Mijn oom – de broer van mijn vader – en neven leefden gelukkig nog wel. Ik heb met hun een prachtige tijd gehad in Tunesië.”

Heimwee

In 2006 verhuist Victoria samen met Janny terug naar Nederland, in eerste instantie naar Amsterdam, later naar ‘s-Heerenberg. Ze had heimwee en mistte haar kleinkinderen. Ondertussen is de verzameling kookboeken in Tunesië maar uitgebreid met twee boeken. Ondanks dat weet haar omgeving van haar verzameling, dus op verjaardagen krijgt ze steevast de nieuwste kookboeken cadeau. “Eenmaal terug in Nederland begon ik pas echt als een gek te verzamelen. Ik kocht veel kookboeken bij De Slegte aan de Kalverstraat in Amsterdam. Vaak vulde ik online enquêtes in waar je tegoedbonnen voor kreeg. Die leverde ik dan weer in bij online boekhandels.”

Ondertussen blijft de verzameling kookboeken groeien. “Het hele huis stond vol. We hadden een lange gang vol met boekenkasten gevuld met de verzameling. Zelfs bovenop de kasten, en in de keuken stonden ook nog eens trolleys vol. Ik hou ook ontzettend van koken en lekker eten. Vaak dook ik samen met Janny de keuken in. Zij deed al het snijdwerk, ik kookte de gerechten. Helaas is ze in 2019 overleden.”

Naar zolder

In mijn hoofd blijft het getal van 4300 kookboeken hangen. Nu nog maar 900? Victoria vertelt: “Een tijd geleden heb ik al 3400 boeken weggedaan. Toen we naar ‘s-Heerenberg verhuisden hadden we er geen ruimte meer voor. Ze zijn opgehaald door een pop-up store, de opbrengsten gingen naar SOS-kinderdorpen in Afrika. De mooiste en bekendste titels heb ik gehouden, die staan hier op zolder.”

Ik spring nog net niet op en stel voor om een kijkje te nemen op zolder. Victoria gaat me voor op de trap. Ze heeft een spierziekte, iets waardoor ze niet meer zo mobiel is. Voorzichtig lopen we twee trappen omhoog. Op de zolderkamer staan een aantal grote, witte boekenkasten. Helemaal vol met kookboeken. Ik kijk mijn ogen uit. In één oogopslag zie ik dat dit een serieuze verzameling is. Alle grote namen staan ertussen, vaak met hele series.

Kookboeken te koop

De verzameling kookboeken te koop

Terwijl ik af en toe een kookboek pak en er doorheen blader vertelt Victoria verder: “Eigenlijk wil ik hier graag kunst ophangen. Door mijn spierziekte kook ik nauwelijks meer. Ik zou het geweldig vinden als de verzameling bijvoorbeeld door een restaurant wordt overgenomen voor het interieur. Voor een afscheidingswand bijvoorbeeld.”

Over haast elk boek heeft Victoria wel een mooi verhaal te vertellen. Zo was Claudia Roden ooit bij haar thuis te gast en ontmoette ze Ottolenghi in Amsterdam. Ik kan uren naar haar luisteren. De boeken van de Franse chef-kok Escoffier zijn prachtig geïllustreerd met vervaagde kleuren, het is een genot om er doorheen te bladeren. Er staan ook oude Joodse kookboeken tussen met prachtige foto’s. Mooie verouderde foto’s waar gezelschappen aan tafel zitten.

Victoria: “Het zou leuk zijn als de verzameling bij elkaar blijft, al kan ik dat niemand verplichten natuurlijk. Ik verkoop de verzameling alleen in zijn geheel. Er had iemand geboden, maar voor de handel. Dat doe ik niet.”

Kookboeken te koop: Victoria

Kookboeken te koop: een koopje

De kookboeken staan te koop voor € 3.500,-. Dat klinkt als een hoog bedrag, maar geloof me, het is een koopje. Omgerekend betaal je iets meer dan vier euro per boek. En dat terwijl sommige boeken in de verzameling al gauw honderden euro’s waard zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de antieke boeken van Escoffier uit 1951 of de prachtige boeken vol recepten van de Franse chef-kok Bocuse? En dan heb ik nog niets verteld over ‘De Zilveren Lepel’ of de diverse gesigneerde exemplaren.

Update: de kookboeken zijn ondertussen verkocht.

Wil je iedere week de lekkerste recepten, tips en verhalen ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!