
De kookwedstrijd keert terug! Op zondag 18 mei 2025 organiseren wij samen met ATAG, WMF en The Farm Kitchen’s Kookfabriek een dag voor alle kookclubs van Nederland. En jullie kunnen hier aan meedoen! Wij vertellen je alles over deze dag en hoe je je kunt aanmelden met je kookclub.
Lees verder na de advertentie
De beste kookclub van Nederland
Kook jij graag voor jezelf én anderen, heb je altijd al eens in een professionele keuken willen koken met de mooiste apparatuur en sta je te springen om de volgende beste kookclub van Nederland te worden? Trommel je vrienden, familie of collega’s dan op om samen de keuken in te duiken en de strijd aan te gaan voor deze felbegeerde titel! En geloof ons, dit jaar wordt het nóg groter en nóg leuker! We breiden uit en begeven ons naar de Kookfabriek in Amsterdam, waar maar liefst 10 kookclubs mee kunnen doen aan de wedstrijd.
Voor de kookwedstrijd maak je samen met een team, onder het genot van een hapje en drankje, een voor-, hoofd- en nagerecht en beoordeelt een professionele jury jullie gerechten. Aan het einde van deze dag kiezen zij een winnaar die zichzelf ‘De kookclub van Nederland’ mag noemen. Iedere hobbykok kan samen met zijn of haar club mee doen. Je hoeft echt geen masterchef te zijn, alleen een hele grote passie te hebben voor koken. Deelname is gratis en inclusief lunch en drankjes op de dag zelf. Daarnaast zijn er prachtige prijzen te winnen én krijgt iedereen een leuke goodiebag.
Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?
Voor wie eerst een beetje sfeer wil proeven, bekijk de aftermovie van afgelopen jaar:
Hoe doe je mee met de kookwedstrijd?
- Stuur ons uiterlijk 27 april 2025 met welk team je deel wilt nemen en beschrijf kort hoe jullie team tot stand is gekomen. Koken jullie vaker samen of wordt dit de eerste keer? Zijn jullie familie, vrienden of sporten jullie misschien samen? Wij willen het graag weten!
- Maximaal 3 werkdagen na aanmelding ontvang je als team, per mail, een instructie om alvast met de eerste opdracht aan de slag te gaan. Tijdens de kookwedstrijd koken jullie als eerste opdracht jullie favoriete voorgerecht met een door ons gekozen ingrediënt. Van tevoren vragen wij jullie om dit voorgerecht alvast te proefkoken en ons een foto van dit gerecht te sturen.
- Uit al deze inzendingen kiezen we 10 kookclubs die mee mogen doen met de wedstrijd. Uiterlijk 4 mei 2025 krijgen jullie bericht.
- Is jouw kookclub uitgenodigd? Dan zien we jullie op 18 mei 2025 in Amsterdam!
Hoe ziet de kookwedstrijd eruit?
Voor de kookwedstrijd, die we samen met ATAG, WMF, The Farm Kitchen en The Farm Kitchen Kookfabriek organiseren, kook je samen onder het genot van een hapje en drankje een voor-, hoofd- en nagerecht. Dit is natuurlijk wel íets anders dan bij je thuis, maar samen met je team is dat een hele toffe uitdaging! Na een gezellig ontvangst met een drankje en uitleg, kunnen jullie al snel aan de slag met de opdrachten:
- De eerste opdracht bestaat uit het koken van jullie favoriete voorgerecht, zoals jullie hebben ingezonden bij de aanmelding. Creativiteit en originaliteit worden gewaardeerd, maar vergeet niet: smaak is koning! Jullie krijgen hiervoor 60 minuten de tijd.
- De tweede opdracht is een verrassingsopdracht. Jullie team zal een hoofdgerecht gaan creëren van ingrediënten uit het seizoen, maar weten deze ingrediënten pas wanneer de opdracht begint. Of te wel, een black box challenge, bekend van masterchef. Jullie krijgen hiervoor 90 minuten de tijd.
- Bij de derde en laatste opdracht gaat ieder team een identiek nagerecht bereiden, met dezelfde bereidingswijze en met exact dezelfde ingrediënten. Deze ronde is vergelijkbaar met de technische ronde van Heel Holland bakt. Jullie krijgen hiervoor 60 minuten de tijd.
In alle rondes worden jullie gerechten beoordeeld door een panel van juryleden. Zij zullen elk gerecht een score toekennen, wat na drie rondes resulteert in een eindscore en bepaalt wie de felbegeerde titel ‘Beste Kookclub van Nederland’ mee naar huis mag nemen!
Natuurlijk koken jullie niet om niks: naast een leuke dag krijgt de winnende kookclub óók een culinaire avond cadeau. De eerste prijs is namelijk een etentje bij sterrenzaak Triptyque in Wateringen voor de hele groep. De tweede prijs is een masterclass van The Farm Kitchen’s Kookfabriek onder leiding van een bekende chef! De winnaars van het brons krijgen elk een prachtige pan van WMF (t.w.v. €199,-) cadeau.



Thema: seizoensgroenten
Het wordt nog steeds met de dag populairder: vegetarisch koken. Steeds meer mensen krijgen aandacht voor het milieu en koken weer als vanouds zoveel mogelijk met de seizoenen mee. Misschien heb jij zelfs een eigen moestuin? Het thema van deze Kookclub van Nederland-verkiezing is dan ook ‘seizoensgroenten’. Zorg er dus voor dat het voorgerecht dat jullie inzenden aan deze twee elementen voldoet: het gerecht is vegetarisch én sluit aan bij het seizoen.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Hoe doe je mee?
Zijn jullie enthousiast en willen jullie de volgende beste kookclub van Nederland worden? Schrijf je dan nu in voor de kookwedstrijd en wie weet zien we jullie op 18 mei in de Kookfabriek in Amsterdam!
Uit alle inzendingen kiezen we 10 kookclubs* die op 18 mei 2025 gaan koken in The Farm Kitchen’s Kookfabriek in Amsterdam. De deelnemende kookclubs krijgen uiterlijk op 4 mei 2025 bericht of zij met de kookwedstrijd mee mogen doen.
*Per kookclub geldt een minimaal aantal deelnemers van 4 en maximaal 6 personen.



Onze tips

De technische dessertopdracht van de kookwedstrijd

Dit is hét drankje voor Koningsdag 2025

Sterrenchef Jonnie Boer op 60-jarige leeftijd overleden

Workshops van Sandra Ysbrandy: leer écht koken met seizoensproducten

Aan de bak met Foodies: hot cross buns

Deze supermarkt verkoopt de beste én de slechtste pizza margherita

Gratis chocoladereep scoren? Zo doe je dat!

Dit is de enige duurzame gerookte makreel in het schap
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.