Foodies 02/2025
Aziƫ
cover Azie
Foodies dessertopdracht resultaat

De technische dessertopdracht van de kookwedstrijd

In samenwerking met ATAG.

Afgelopen oktober vond de leukste kookwedstrijd van Nederland plaats. Maar liefst acht kookclubs gingen de strijd met elkaar aan voor de felbegeerde titel ‘Beste kookclub van Nederland 2024. We blikken terug op de laatste ronde: de technische opdracht voor het dessert. Want wat was dat spannend..

Lees verder na de advertentie

Beste Kookclub van Nederland 2024

De leukste kookwedstrijd van het jaar was wederom een groot succes. Een superleuke dag van Foodies, die samen met ATAG, WMF en The Farm Kitchenā€™s De Kookfabriek is georganiseerd. De 8 deelnemende kookclubs zijn hier de strijd met elkaar aangegaan onder toeziend oog van twee mentoren, sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz, en de jury: tv-kok Sandra Ysbrandy, chef Jonathan, chef Tim en Foodies’ eigen chef Willem.

In totaal waren er drie rondes die bestonden uit het maken van een voor-, hoofd- en nagerecht. Alle gerechten hebben tussentijds een cijfer gekregen en na drie rondes zijn deze bij elkaar opgeteld. Dit resulteerde uiteindelijk in de winnaar van de Beste Kookclub van Nederland 2024: ‘Maak het met Teamwork’!

Tip!

De beste kookclub van Nederland 2024

Technische opdracht

Na het voor- en hoofdgerecht was het tijd voor de laatste spannende ronde: het maken van de dessert-opdracht. Alle teams kregen hier dezelfde opdracht, namelijk het maken van een oublie met appel en walnoten-nougatine botercrĆØme. Dat is natuurlijk niet niks en de deelnemers moesten alles uit de kast halen om dit dessert zo mooi en lekker mogelijk te maken.

De jury lette hierbij, net als bij het voor- en hoofdgerecht, op het toepassen van de juiste technieken en het duurzaam omgaan met de ingrediƫnten. Gebruiken ze echt alles wat nodig nodig is en wordt apparatuur op het juiste moment aangezet en gebruikt? Daarnaast is presentatie natuurlijk ook ontzettend belangrijk, vooral omdat het uiteindelijke resultaat niet helemaal duidelijk is voor de teams..

Want naast het feit dat het al een vrij ingewikkeld gerecht is, was er nog een klein obstakel voor de kookclubs. Er waren namelijk delen van het recept weggelaten, zodat het echt aankwam op kennis van de teams. Denk hierbij aan hoe bepaalde substanties eruit moeten zien, voordat je het volgende ingrediƫnt toevoegt of op hoeveel graden de oven moest staan. Ook was de afbeelding van hoe het dessert er uiteindelijk uit moest zien vervaagt en moesten ze zelf hun creativiteit de loop laten.

Dessert maken

De deelnemers gingen aan de slag en begonnen na een laatste keer aftellen aan hun laatste ronde. Na het goed doorlezen van het recept, was het de kunst om stap voor stap de instructies op te volgen. Voor zover ze deze natuurlijk zelf konden invullen. Er werd veel overlegd en bedacht wat de juiste verhoudingen en toepassingen zouden kunnen zijn.

Veel teams begonnen meteen met het verzamelen van alle benodigdheden en wilden toch graag snel van start gaan met de eerste stap, omdat ze anders bang waren dat ze in tijdnood zouden komen. Toch ging het bij elk team op een gegeven moment iets rustiger aan, omdat ze goed na moesten denken en overleggen wat er op de missende onderdelen moest staan. Tegelijkertijd ook een goede les voor de deelnemers dus!

“Willem: Het was interessant hoe de resultaten zo erg kunnen verschillen, terwijl ze allemaal hetzelfde recept hebben. Maar toch leuk om te zien hoe alle teams de missende onderdelen op hun eigen manier invullen”

Het was een leuke afsluiter van de kookwedstrijd en de teams konden eindelijk opgelucht ademhalen dat ze alle opdrachten hebben volbracht. Met plezier en prachtige resultaten natuurlijk!

Ga zelf aan de slag

Denk je dat jij dit dessert na kunt maken? Ga zelf aan de slag met het recept en deel je mooiste creaties met ons via social media!

Oublie walnoten nougatine

Oublie met appel en walnoten-nougatine botercrĆØme

Bekend van de dessertopdracht van de Kookwedstrijd 2024. Het knapperige van de koekjes gaat heerlijk samen met de zachte botercrĆØme. Is het makkelijk eten? Nee. Is het onwijs lekker? Yes!

Bekijk volledige recept

Voor de oublie

  • 40 g ongezouten roomboter
  • 55 g witte basterdsuiker
  • 30 g eiwit
  • 30 g bloem
  • Snufje zout

Voor de walnoten-nougatine

  • 20 g walnoten
  • 50 g suiker
  • Snufje zout

Voor de botercrĆØme

  • 30 g gepasteuriseerd eiwit
  • 60 g suiker
  • 100 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • Snufje zout

Extra

  • 1 stevige friszure appels

Benodigdheden

  • bakpapier
  • steelpan
  • keukenthermometer
  • mandoline
  • metalen mengkom
  • keukenpapier
  • standmixer of handmixer
  • keukenmachine
  • garde
  • Stekersetje
  • spuitzak met kartelspuitmond

Bereiding

  1. Voor de walnoten nougatine verhit je de suiker tot 188ĀŗC, spatel hierdoor de walnoten en een snufje zout. Laat dit op bakpapier afkoelen.

  2. Voor de oublies smelt je de ongezouten boter in een steelpan. (niet te warm). Wanneer deze gesmolten voeg je de basterdsuiker erbij en roer je dit goed door. Haal de steelpan van de hittebron, voeg 30 gr bloem in Ć©Ć©n keer toe en meng dit goed door. Wanneer de massa afgekoeld is voeg je het eiwit toe, meng dit goed door. Verdeel het beslag, in kleine hoopjes (veelvoud van 4) over een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk deze hoopjes tot flinterdun glad met de achterkant van een lepel. Maak de lepel vochtig zodat het beslag niet blijft plakken. Maak ze net iets groter dan de appel breed is. Bak de oublies in een voorverwarmde oven, stand: hete lucht op 180ĀŗC gedurende 5 tot 10 minuten. Wanneer ze egaal bruin zijn haal je ze uit de oven en laat je ze afkoelen.

  3. Voor de botercrĆØme verwarm je de suiker en gepasteuriseerd eiwit ā€œau bain-marieā€. Verwarm dit tot 60ĀŗC. Haal de mengkom van het water en klop het eiwit met een mixer tot kamertemperatuur. Klop met een mixer ongezouten boter luchtig. Hak ondertussen met een keukenmachine de walnoten met karamel fijn, zorg dat er nog wel wat structuur in zit. Voeg nu de fijn gehakte walnoten door de opgeklopte boter, meng hier in drie delen het opgeklopte eiwit doorheen. Breng op smaak met zout. Bewaar de massa in een spuitzak met spuitmond. Laat deze kort opstijven in een koelkast.

  4. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd met een mandoline 9 (of veelvoud) flinterdunne plakjes appel. Leg de appel plakjes tussen keukenpapier. Maak de appel plakjes op maat met een steker. Let hierbij op het formaat van de oublie.

  5. Maak nu een torentje. Begin met een oublie met daarop drie plakjes appel. Spuit vervolgens de botercrĆØme rondom op de appel. Herhaal deze stap nog twee keer en stapel op elkaar. De 4e oublie is het dekseltje.

Recept: Tim Delissen (ATAG)

Lijkt het jullie ook leuk om mee te doen aan de leukste kookwedstrijd van het jaar? Houd dan onze website en socials goed in de gaten en wie weet worden jullie de Beste Kookclub van 2025!

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!