
20 oktober was het zover: de leukste kookwedstrijd van Nederland vond plaats. Hier gingen 8 kookclubs de strijd aan met elkaar voor de felbegeerde titel ‘Beste kookclub van Nederland 2024. Met zelfbedachte voorgerechten, de Blackbox Challenge en de technische dessert-opdracht was het een dag vol gezelligheid, hard koken en natuurlijk prachtige resultaten!
Lees verder na de advertentie
Verkiezing: Beste Kookclub van Nederland 2024
De leukste kookwedstrijd van het jaar heeft weer plaatsgevonden! Een superleuke dag van Foodies, die samen met ATAG, WMF en The Farm Kitchen’s De Kookfabriek is georganiseerd. Hier zijn de door de jury geselecteerde kookclubs de strijd met elkaar aangegaan voor de felbegeerde titel ‘Beste Kookclub van Nederland 2024’. De jury bestond dit keer uit tv-kok Sandra Ysbrandy, chef Jonathan van de Kookfabriek, chef Tim van ATAG en Foodies’ eigen chef Willen van Santen. Daarnaast werden de deelnemers deze keer bijgestaan door twee mentoren: sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz, zodat ze tijdens deze spannend strijd hen om wat extra tips & tricks konden vragen.
Natuurlijk koken ze niet om niks: naast een leuke dag krijgt de winnende kookclub óók een culinaire avond cadeau. De eerste prijs is namelijk een etentje bij sterrenzaak Triptyque in Wateringen voor de hele groep. De tweede prijs is een masterclass van The Farm Kitchen’s Kookfabriek onder leiding van een bekende chef en de derde kookclub krijgt elk een prachtige pan van WMF (t.w.v. € 199,-) cadeau.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Er waren maar liefst 36 kookclubs die zich hebben aangemeld voor de kookwedstrijd op 20 oktober 2024 in de Kookfabriek in Utrecht. Bij het inschrijven is aan alle deelnemers gevraagd om een zelfbedacht voorgerecht te maken en hiervan een foto op te sturen. Op basis van hun creativiteit, originaliteit en kennis, zijn de 8 kookclubs uitgekozen die mee mochten doen. In totaal waren er drie rondes die bestonden uit het maken van een voor-, hoofd– en nagerecht. Deze werden tussentijds beoordeeld door het panel van de juryleden door middel van scores, wat na drie rondes heeft geresulteerd in een eindscore en dus een terechte winnaar. Belangrijke punten waar de jury op let dit jaar zijn duurzaamheid (gebruiken de deelnemers echt alles van hun ingrediënten), techniek (gebruiken ze apparatuur op de juiste manier en laten ze hun professionaliteit zien), presentatie en natuurlijk smaak.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Voorgerecht: zelfbedacht
Het zelfbedachte voorgerecht moest in ieder geval bloemkool bevatten. Thuis konden ze dagenlang oefenen en hun gerecht tot in de puntjes perfectioneren. Nu is het aan de kookclubs om de juryleden te overtuigen door middel van smaak, techniek en presentatie. Zouden ze het net zo mooi en lekker kunnen presenteren als bij de inzending?
Na een gezellige ontvangst, het maken van de teamfoto’s en een korte voorstelronde, namen de kookclubs plaats aan hun kookeilanden en kon de wedstrijd beginnen. Ze kregen 65 minuten de tijd om hun voorgerecht te maken en de juiste technieken toe te passen. Er werd van alles uit de kast gehaald. Zo kwam er houtskool tevoorschijn om het gerecht een rokerige smaak te geven en werden allerlei ingrediënten omgetoverd tot een onherkenbare vorm.
De eerste ronde vloog voorbij en toen de laatste seconden wegtikten, werden nog snel de laatste puntjes op de i gezet. De bloemkool is in elk gerecht verwerkt en bij ieder op een eigen manier. Van bloemkool-kikkererwtenburgers tot baba ganoush met geroosterde bloemkool en specerijen, waar zelfs een heerlijk glas wijn bij geserveerd werd. De gerechten werden per team gepresenteerd aan de juryleden, waar zij deze kritisch beoordeelden.


Hoofdgerecht: de Blackbox
Na een lekkere lunch was het tijd om het hoofdgerecht te bereiden. De teams moesten een gerecht maken met verse seizoensingrediënten, zoals bimi, snijbiet en knolselderij, maar kwamen er pas achter welke dit zijn wanneer de opdracht begint. Je kent dit fenomeen misschien wel van Masterchef: de MysteryboxChallenge. Bij ons beter bekend als de Blackbox Challenge. 70 minuten lang kunnen ze deze ingrediënten verwerken tot een heerlijk hoofdgerecht. Sterrenchefs Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz lopen hier tussentijds rond om de kookclubs te ondersteunen waar nodig.

Dit begon bij het bedenken van het gerecht dat ze gingen maken met de ingrediënten uit de Blackbox. In druk overleg werd van alles geopperd, waar uiteindelijk heerlijke ideeën tot stand kwamen. Daarna gingen ze aan de slag om hun definitieve keuze zo perfect mogelijk uit te werken.
Na ruim een uur koken, hebben de teams wederom prachtige gerechten klaargemaakt. Het was nu weer aan de jury om deze te beoordelen. Ze proefden onder andere snijbiet met geitenkaas en hollandaisesaus, geroosterde knolselderij met kurkuma en dolmas van snijbiet met dille-olie en polenta.


Nagerecht: technische opdracht
Tijd voor de derde en laatste opdracht: het nagerecht. Dit is een technische opdracht, net zoals in Heel Holland Bakt. De teams krijgen 60 minuten de tijd om een het maken van een oublie met appel en walnoten-nougatine botercrème. Ze maken dus allemaal hetzelfde nagerecht, met dezelfde instructies. Een klein obstakel in dit recept; een aantal onderdelen van de instructies zijn hier weggelaten, waardoor het nu echt aankwam op kennis. Weten de teams hier zelf de missende delen op te vullen en het dessert op de juiste manier te maken?
Er werd weer goed overlegd en hard gewerkt, en dan zit de tijd er na een uur toch echt op. De teams hebben de laatste minuten nog de finishing touch aan hun nagerechten gegeven en kunnen nu alleen nog maar wachten tot de uitslag van de jury. Leuk was om te zien dat elk dessert er toch weer anders uitzag, ondanks het voorbeeld dat ze erbij kregen.

De winnaar:
Na veel proeven en een lang beraad, was het tijd voor de jury om de winnaar van de Beste Kookclub van Nederland 2024 bekend te maken. De spanning was om te snijden, maar uiteindelijk kan er maar een de beste zijn. Dat was deze keer team ‘Maak het met Teamwork’, bestaande uit Hille, Maartje, Teun en Martin. Met hun bloemkoolnuggets met vega coquilles van koningsoesterzwam als voorgerecht, dolmas van snijbiet met snijbiet, peterselie-olie en polenta met bietensap als hoofdgerecht en de geslaagde oublie met appel en walnoten-nougatine, zijn ze de terechte winnaars. Benieuwd naar hun zelfbedachte voorgerecht? Bekijk deze hier en maak hem zelf!
Op de tweede plek is team Wijnclub Kaas geëindigd en als derde de winnaars van vorig jaar, de Culi Club.
Het was echt een ontzettend geslaagde dag, vol met gezelligheid, lekker eten en een leuke sfeer. Met een grote glimlach ging iedereen naar huis en kijken we terug op wederom een geslaagde editie van de Beste Kookclub van Nederland 2024.



Wil je volgend jaar nou ook graag meedoen aan de leukste kookwedstrijd van Nederland? Houd dan goed onze website en social media in de gaten om je in te schrijven voor de editie van 2025!
Onze tips

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven

Dit is waarom iedereen massaal flatbread in huis haalt

5x Japanse ingrediënten die je moet proberen

Dit zijn dé foodtrends van 2025: probeer ze zelf

Vivera Protein Bites: het alternatief voor vleesvervangers?

Aan deze nieuwe visconservenwinkel wil je een bezoek brengen
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.