Advertentie
Iedereen kent wel een typisch stoofgerecht, waarvan de geur alleen al je aan thuis doet denken. Zoals hachee of een pruttelende pan ragú op het vuur. Maar wat nou als je huis en haard hebt moeten achterlaten voor een nieuw begin, misschien wel aan de andere kant van de wereld? Dan zijn die gerechten uit je land van herkomst des te belangrijker. Want in een land waar alles onbekend is, kun je altijd nog op je kookkunsten vertrouwen. Vanuit het gedachtegoed om vrouwen te helpen re-integreren met juist hetgeen waar ze zo goed in zijn, werd in 2021 MixBlik opgericht door Esther van der Hoeven en Iris Beers.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Mixblik
Esther vertelt: “Iris en ik werkten al langer in het maatschappelijk werkveld en kwamen erachter dat het voor vluchtelingen heel lastig is om een plek te vinden in de maatschappij. Dat gaat voor hoogopgeleide vluchtelingen al moeizaam, laat staan voor laaggeletterden. Met name vrouwen hebben hierbij een achterstand, omdat de man vaak het aanspreekpunt is bij instanties en er weinig trajecten voor deze doelgroep zijn. Zo worden veel vrouwen erg afhankelijk en hierdoor wordt het steeds moeilijker om het huis uit te komen. Want waar moet je heen als je niemand kent en de taal niet spreekt?”
“Wij wilden juist deze vrouwen een plek bieden waar ze kunnen leren (weer) op eigen benen te staan. Dus begonnen Iris en ik te brainstormen over hoe je die doelgroep, die weinig opleidingskansen heeft gehad en het dus niet gewend is om te leren, makkelijk en snel zaken eigen kunt maken. We geloven dat je het beste kunt leren wanneer je dingen doet die je leuk vindt. Dan komt de rest vanzelf wel. De meeste vrouwen zijn natuurlijk goed in de keuken. Dus wij dachten; vanuit dat koken bouwen we een leerschool. Zodat ze geactiveerd worden om aan de slag te gaan en er vooral plezier in hebben. Zo komen ze de deur uit, maken ze nieuwe contacten en leren ze wat nieuws.”
Leren en werken
Wat begon met het maken van wat maaltijden voor de buurt, groeide al gauw uit tot een sociale onderneming met als doel de vrouwen te laten integreren in het Nederlandse werkveld. “Vanuit de wens om vrouwen zelfstandig te maken, zijn we begonnen met conserveren in blik. Deze techniek omvat namelijk veel processen waarbij de vrouwen veel kunnen leren. Denk bijvoorbeeld aan de hoge hygiënestandaarden waarmee rekening gehouden moet worden, de recepten lezen en schrijven en het afwegen en bereken van de ingrediënten. Elke stap kent zijn eigen lessen en die leren we ze op de werkvloer en in theorie.”
“Doordat het leren en werken hand in hand gaat, kunnen de vrouwen alles eenvoudiger onthouden. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse taal; we bieden ze lessen aan en op de werkvloer wordt enkel Nederlands gesproken. Dat is voor de meeste vrouwen best lastig in het begin maar al doende leert men”, aldus Esther.
Powervrouwen
Daarbij speelt trots en eigenwaarde een grote rol. Esther vertelt: “We zien dat sommige vrouwen het soms best lastig hebben. Hoe kan het ook anders met alle bagage die ze met zich meebrengen? Maar zodra ze merken dat ze ergens goed in zijn, zie je ze opbloeien. Dat is fantastisch om te zien en daar doen we het voor. We willen onze vrouwen ook zeker niet afschilderen als zielig maar juist als de powervrouwen die ze zijn. Ze hebben waanzinnig veel in hun mars, kunnen keihard werken en hebben vaak al heel wat skills om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te kunnen gaan, maar ze hebben door hun achtergrond wel net wat meer hulp nodig. En denk maar niet dat wij ze ook maar iets hoeven te leren in de keuken…
Deze vrouwen weten heel goed wat ze doen! De gerechten die we conserveren, zijn de gerechten uit hun thuislanden. De vrouwen mogen zelf bepalen wat ze in het blik stoppen. Heeft iemand bijvoorbeeld een lekkere lunch op tafel gezet waarop ze ontzettend trots is, dan zeggen wij; zoek maar uit hoe we dat kunnen conserveren. Zo leren ze alle stappen, en bijbehorende lessen, van het conserveren met het gerecht waar ze zo trots op zijn. Daar komt heel wat bij kijken want er gebeurt veel met de smaak en textuur van gerechten wanneer je het inblikt. De enige kaders die wij geven is dat de gerechten bij voorkeur vegan zijn, want vlees en vis kun je altijd nog toevoegen maar niet weghalen, en gemaakt met biologische en lokale ingrediënten. Alleen de kruiden halen we uit het land van herkomst voor de authenticiteit van het gehele gerecht.”
Eritrese silsi
Een mooi voorbeeld is de Eritrese silsi, een pittige saus van gesmoorde ui, tomaat en Oost-Afrikaanse kruiden. Esther legt uit: “Elke Eritrese vrouw weet hoe ze silsi moet maken en elk huishouden kent zijn eigen versie. We hebben zeven vrouwen in de keuken staan die elk hun eigen geheime familierecept met zich hebben meegenomen. Deze hebben ze samengevoegd tot één gerecht dat goed te conserveren is. Daarvoor staan ze soms dagenlang samen in de keuken uien te snipperen, te lachen en te kletsen.”
“Vanuit een Nederlands gedachtegoed hebben we weleens voorgesteld om dit proces efficiënter te laten verlopen door een automatische uiensnipperaar te kopen maar dat ging er bij deze vrouwen niet in. In de machine zouden de sappen van de uien verloren gaan en dat is geen optie. De gesnipperde uien worden in een gloeiendhete pan geblakerd, bijna verbrand, voordat je er olie aan toevoegt. Dit maakt de saus ontzettend complex, rijk en kenmerkend van smaak en daarover valt met de vrouwen niet te onderhandelen. Dat vinden wij alleen maar mooi. Het is fantastisch om te zien dat zo trots zijn op hun gerechten en een hoge kwaliteit willen waarborgen. Dit doen ze volgens Nederlandse standaarden, maar met de smaken en technieken van thuis.”
Lees ook:
Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten
Nu verkrijgbaar: Foodies Stoven
#stovember: alles wat je moet weten over stoven
Onze tips
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Getest: koffiemachine Rivelia van De’Longhi
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.