Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Lekker Bezig Potverdorie

Lekker bezig: Potverdorie! redt groenten en fruit van de vuilnisbak

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke sprak met Charlotte Heine, oprichtster van Potverdorie!.

Bananen met bruine sproetjes, ietwat te zachte frambozen en gebutste pruimen; je hebt ze vast wel in de supermarkt zien liggen. Toch stop je ze niet snel in je mandje. Want waarom zou je imperfecte stukken fruit kiezen wanneer je ook voor de mooiste exemplaren kunt gaan? Wat veel mensen niet weten is dat de onvolmaakte en overgebleven stukken fruit vaak regelrecht de vuilnisbak in gaan. Het was een grote shock voor Charlotte toen ze hierachter kwam: “Waarom zou je eten weggooien alleen omdat het niet meer zo fraai is? Een buts, klein sneetje of uitgedroogd schilletje is toch geen reden om fruit weg te gooien. Potverdorie, dat moet toch anders kunnen!”.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kratten vol

Toen Charlotte zich realiseerde hoeveel er wordt weggegooid, besloot ze het heft in eigen handen te nemen en de lokale supermarktmanager te vragen of ze overgebleven fruit en groenten niet voortaan mocht overkopen. Charlotte vertelt enthousiast: “Ik mocht een keer per week een kratje komen halen. Hartstikke fijn voor ons allebei. Er is namelijk in feite helemaal niks mis met deze ‘mislukte’ exemplaren. Ook met een minder gaaf schilletje is fruit nog prima eetbaar. Goede smaak zit tenslotte van binnen. De ene keer kreeg ik een krat vol met meloenen, de andere keer wat beurse appels en peren. Omdat ik gewend ben om oogst uit eigen (moes)tuin te verwerken, wist ik er wel raad mee. Het was een leuke uitdaging om elke week opnieuw te ontdekken wat voor lekkers ik allemaal met het groente en fruit uit de krat kon maken. Want waar Potverdorie! enerzijds staat voor mijn wil om dingen te veranderen, wil ik dat het anderzijds ook staat voor ‘potverdorie, wat is dit lekker’. Smaak is namelijk het allerbelangrijkste.”

potverdorie

Noodkreet

Gedreven als ze is, besloot Charlotte steeds meer bedrijven te benaderen om fruit en groenten van de vuilnisbak te redden. Van supermarkten tot groothandels, totdat firma’s zelfs haar begonnen te benaderen. Charlotte: “Zo ook pruimenteler Kees. Zijn pruimen waren een paar centimeter te klein waardoor hij ze niet meer aan de supermarkt kon verkopen. Dat is toch van de zotte? Ten einde raad klopte hij bij mij aan: of ik niet iets met zijn kilo’s kon. Zo is de smaak pruim + gember ontstaan. Toen andere Hollandse telers dit in de gaten kregen, stroomde mijn telefoon vol met noodkreten. Door heel het land bleven telers zitten met duizenden kilo’s frambozen, bramen en kersen. Alleen maar omdat hun oogst te groot, te klein of niet mooi genoeg is. Wat mij betreft zou het uiterlijk geen maatstaaf moeten zijn en daarom koop ik maar wat graag hun ‘mislukte’ oogst over. Ik betaal hier een eerlijke prijs voor want de telers werken er ontzettend hard voor. Fruit telen is handwerk en kost dus ontzettend veel tijd. Al draaide ik de eerste jaren ook overuren. Om al dat fruit maar te verwerken stond ik soms wel van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds in de keuken.”

Smaakmakers

Inmiddels hangt Charlotte niet meer alleen boven de pannen en koopt ze geen kratjes meer bij de lokale supermarkt. Er is zoveel overgebleven groente en fruit dat haar producten inmiddels in een professionele keuken worden gemaakt waar ze de ‘mislukte’ oogst van de Hollandse telers tot jam en chutney verwerken. Al kun je de potjes het beste omschrijven als smaakmakers. Er zit namelijk te veel fruit in om jam genoemd te mogen worden en je kunt er veel meer mee dan alleen maar op je croissantje smeren. Zo kun je de smaakmakers aanlengen tot siroop, serveren bij een kaasplankje of gebruiken als marinade voor je vis of vlees, want elke smaak heeft zijn eigen kruidige twist.

potverdorie

Echte smaak zit vanbinnen

Ondertussen zit Charlotte niet stil. In haar autootje scheurt ze al zeven jaar het hele land door om fruit en groenten te redden van de prullenbak. Haar achterbak stopt ze vol met ‘slechte’ oogst om vervolgens weer door te rijden naar de keuken. Zodra de oogst is verwerkt en de potjes  gevuld zijn, gaan ze door naar dagbesteding de Boemerang die er mooie pakketten van maakt. Charlotte levert deze pakketten vervolgens eigenhandig af bij de delicatessenzaken die haar producten verkopen. Zo kan ze haar verhaal vertellen en mensen bewust maken dat echte smaak van binnen zit. En potverdorie, dat verhaal is goed!

Zelf proberen?

Je koopt de smaakmakers van Potverdorie! bij je lokale delicatessenzaak of bestelt een heerlijk proefpakket op: www.potverdorie.nl. Omdat alle producten naar Charlotte’s eigen receptuur zijn weet ze als geen ander waarmee je de smaakmakers het beste kan combineren. Neem dus zeker ook een kijkje op de website voor inspiratie!

Foto’s: Jan-Jaap Heine

Lees ook: Zelf bramenjam maken: zo doe je dat

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!