
Bananen met bruine sproetjes, ietwat te zachte frambozen en gebutste pruimen; je hebt ze vast wel in de supermarkt zien liggen. Toch stop je ze niet snel in je mandje. Want waarom zou je imperfecte stukken fruit kiezen wanneer je ook voor de mooiste exemplaren kunt gaan? Wat veel mensen niet weten is dat de onvolmaakte en overgebleven stukken fruit vaak regelrecht de vuilnisbak in gaan. Het was een grote shock voor Charlotte toen ze hierachter kwam: “Waarom zou je eten weggooien alleen omdat het niet meer zo fraai is? Een buts, klein sneetje of uitgedroogd schilletje is toch geen reden om fruit weg te gooien. Potverdorie, dat moet toch anders kunnen!”.
Lees verder na de advertentie
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Kratten vol
Toen Charlotte zich realiseerde hoeveel er wordt weggegooid, besloot ze het heft in eigen handen te nemen en de lokale supermarktmanager te vragen of ze overgebleven fruit en groenten niet voortaan mocht overkopen. Charlotte vertelt enthousiast: “Ik mocht een keer per week een kratje komen halen. Hartstikke fijn voor ons allebei. Er is namelijk in feite helemaal niks mis met deze ‘mislukte’ exemplaren. Ook met een minder gaaf schilletje is fruit nog prima eetbaar. Goede smaak zit tenslotte van binnen. De ene keer kreeg ik een krat vol met meloenen, de andere keer wat beurse appels en peren. Omdat ik gewend ben om oogst uit eigen (moes)tuin te verwerken, wist ik er wel raad mee. Het was een leuke uitdaging om elke week opnieuw te ontdekken wat voor lekkers ik allemaal met het groente en fruit uit de krat kon maken. Want waar Potverdorie! enerzijds staat voor mijn wil om dingen te veranderen, wil ik dat het anderzijds ook staat voor ‘potverdorie, wat is dit lekker’. Smaak is namelijk het allerbelangrijkste.”
Noodkreet
Gedreven als ze is, besloot Charlotte steeds meer bedrijven te benaderen om fruit en groenten van de vuilnisbak te redden. Van supermarkten tot groothandels, totdat firma’s zelfs haar begonnen te benaderen. Charlotte: “Zo ook pruimenteler Kees. Zijn pruimen waren een paar centimeter te klein waardoor hij ze niet meer aan de supermarkt kon verkopen. Dat is toch van de zotte? Ten einde raad klopte hij bij mij aan: of ik niet iets met zijn kilo’s kon. Zo is de smaak pruim + gember ontstaan. Toen andere Hollandse telers dit in de gaten kregen, stroomde mijn telefoon vol met noodkreten. Door heel het land bleven telers zitten met duizenden kilo’s frambozen, bramen en kersen. Alleen maar omdat hun oogst te groot, te klein of niet mooi genoeg is. Wat mij betreft zou het uiterlijk geen maatstaaf moeten zijn en daarom koop ik maar wat graag hun ‘mislukte’ oogst over. Ik betaal hier een eerlijke prijs voor want de telers werken er ontzettend hard voor. Fruit telen is handwerk en kost dus ontzettend veel tijd. Al draaide ik de eerste jaren ook overuren. Om al dat fruit maar te verwerken stond ik soms wel van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds in de keuken.”
Smaakmakers
Inmiddels hangt Charlotte niet meer alleen boven de pannen en koopt ze geen kratjes meer bij de lokale supermarkt. Er is zoveel overgebleven groente en fruit dat haar producten inmiddels in een professionele keuken worden gemaakt waar ze de ‘mislukte’ oogst van de Hollandse telers tot jam en chutney verwerken. Al kun je de potjes het beste omschrijven als smaakmakers. Er zit namelijk te veel fruit in om jam genoemd te mogen worden en je kunt er veel meer mee dan alleen maar op je croissantje smeren. Zo kun je de smaakmakers aanlengen tot siroop, serveren bij een kaasplankje of gebruiken als marinade voor je vis of vlees, want elke smaak heeft zijn eigen kruidige twist.
Echte smaak zit vanbinnen
Ondertussen zit Charlotte niet stil. In haar autootje scheurt ze al zeven jaar het hele land door om fruit en groenten te redden van de prullenbak. Haar achterbak stopt ze vol met ‘slechte’ oogst om vervolgens weer door te rijden naar de keuken. Zodra de oogst is verwerkt en de potjes gevuld zijn, gaan ze door naar dagbesteding de Boemerang die er mooie pakketten van maakt. Charlotte levert deze pakketten vervolgens eigenhandig af bij de delicatessenzaken die haar producten verkopen. Zo kan ze haar verhaal vertellen en mensen bewust maken dat echte smaak van binnen zit. En potverdorie, dat verhaal is goed!
Zelf proberen?
Je koopt de smaakmakers van Potverdorie! bij je lokale delicatessenzaak of bestelt een heerlijk proefpakket op: www.potverdorie.nl. Omdat alle producten naar Charlotte’s eigen receptuur zijn weet ze als geen ander waarmee je de smaakmakers het beste kan combineren. Neem dus zeker ook een kijkje op de website voor inspiratie!
Foto’s: Jan-Jaap Heine
Lees ook: Zelf bramenjam maken: zo doe je dat
Onze tips

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven

Dit is waarom iedereen massaal flatbread in huis haalt

5x Japanse ingrediënten die je moet proberen

Dit zijn dé foodtrends van 2025: probeer ze zelf

Vivera Protein Bites: het alternatief voor vleesvervangers?

Aan deze nieuwe visconservenwinkel wil je een bezoek brengen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.