Advertentie
Ben je fan van uitgebreid borrelen? Dan is de laatste borreltrend je waarschijnlijk niet ontgaan: butter board. Nog nooit van gehoord? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel weet je precies wat het is en vertellen we je bovendien hoe je dit bijzondere gerecht maakt. Eén ding is zeker en kunnen we je vast verklappen: deze borrelplank is nu al een grote concurrent van de traditionele kaasplank of charcuterie-plank. En dat snappen we al te goed want het idee is zo simpel en tegelijkertijd geniaal!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Wat is butter board?
De naam verklapt het eigenlijk al. Butter board is een borrelplank met daarop boter en verschillende garneringen. Maar de boter leg je niet netjes in een kuipje of kommetje op de plank. Nee, die smeer je in een golvende beweging uit over de gehele borrelplank. Vervolgens maak je het geheel af met lekkere smaakmakers. Het liefst in verschillende kleuren en mooi regelmatig verspreid, want het oog wil ook wat. Je serveert de boterplank met knapperig (stok)brood om door de boter te halen. Mesjes zijn niet nodig, met het brood ‘veeg’ je de plank in een mum van tijd schoon. Bekijk hieronder hoe blogger Justine Doiron aka @justine_snacks haar butter board maakt:
Welke smaakmakers?
Je kunt de boter garneren met ingrediënten naar smaak. Kijk vooral wat je in huis hebt en waar je zin in hebt. Ter inspiratie hebben we voor je een lijstje met ingrediënten gemaakt die je goed kunt gebruiken:
- grof zeezout en grof gemalen peper
- groenten (bijv. gehalveerde cherrytomaatjes, blokjes komkommer of reepjes radijs)
- olijven (in ringen)
- zongedroogde tomaatjes (in stukjes)
- kappertjes
- reepjes rode ui
- gepofte knoflook
- eetbare bloemen
- geraspte citroenschil
- olijfolie (extra vierge)
- verse kruiden (bijv. dille, peterselie, bieslook of basilicum)
- specerijen (bijv. chilivlokken, sumak of gerookte-paprikapoeder)
- honing
- noten (geroosterd en gehakt)
Hoe maak je het?
Zelf een butter board maken is heel makkelijk en je hebt er maar een paar dingen voor nodig:
- een mooie, grote borrelplank
- roomboter
- smaakmakers naar keuze
- knapperig stokbrood, ciabatta of zuurdesembrood
Reken voor een grote borrelplank voor ongeveer 8 personen 1 pakje boter (250 g) en ca. 400 g brood. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en roer hem in een kom los. Verdeel de boter in golvende laagjes over de borrelplank. Verdeel er nu ingrediënten naar smaak overheen, bijv. grof zeezout, versgemalen peper, geraspte citroenschil, grof gehakte peterselie en wat eetbare bloemen. Serveer met plakjes knapperig brood.
Butter board met feta
De succesvolle foodblogger @themodernnonna bracht de TikTok trend naar een next level met haar butter board op basis van feta in plaats van boter. Ze maakt de feta eerst lekker romig door hem in de keukenmachine te mixen met wat yoghurt. Vervolgens spreidt ze de fetacrème uit over de borrelplank en garneert hem met een Griekse salade van tomaatjes, komkommer, ui en olijven. Dus is boter niet helemaal je ding? Dan wil je misschien wel deze versie proberen. Met zachte geitenkaas kan het trouwens ook.
Lees ook:
Razendsnelle rijst met zalm – de nieuwe TikTok trend
Deze koekjes zijn dé nieuwste trend op TikTok
Zo stel je de perfecte borrelplank samen in 4 simpele stappen
Onze tips
Getest: deze cola is bijna nét zo lekker als Coca Cola (en het is geen Pepsi)
Vers van de pers: bak je eigen brood, AH Blue Home en meer!
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.