Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Cover voor Wow! Deze broodbakmachine is een echte alleskunner

Wow! Deze broodbakmachine is een echte alleskunner

In samenwerking met Panasonic.

Advertentie

Bij een broodbakmachine denk je waarschijnlijk direct aan warm en knapperig zelfgemaakt brood. Maar wist je dat sommige broodbakmachines veel meer kunnen dan dat? Met de nieuwste broodbakmachine van Panasonic maak je verschillende soorten brood, maar ook zoete cake, pizzadeeg, jam en nog veel meer.

Broodbakbeginner

Of ik een broodbakmachine wilde testen? Nou en of! Als fervente hobbykok heb ik veel ervaring met verschillende apparaten, maar met de broodbakmachine heb ik gek genoeg tot nu toe nog nooit gewerkt. Een mooie gelegenheid dus om dit van mijn foodie-bucketlist af te strepen. Als ik erachter kom dat in de grote kartonnen doos die ik ontving de modernste en meest geavanceerde machine zit, word ik heel even nerveus. Het is tenslotte net alsof je zonder rijbewijs gelijk een gloednieuwe BMW mag besturen. Gelukkig is het bedienen van de broodbakmachine een stuk makkelijker dan het autorijden en kan er bovendien weinig misgaan. Gewapend met de bijgeleverde gebruiksaanwijzing en het receptenboekje ga ik dus nieuwsgierig aan de slag.

Grote machine

Ik wist dat het om een serieus apparaat ging, maar de broodbakmachine blijkt nog een stuk groter te zijn dan ik had verwacht. De machine krijgt dus een prominente plaats op ons keukeneiland. Nu kan ik de machine goed van dichtbij bestuderen. Het glanzende bedieningspaneel is overzichtelijk en spreekt voor zich: een stop- en startknop, een timer en knoppen om het gewenste programma, het formaat van het brood en de kleur van de korst te kiezen. Op de display zie je de gemaakte keuzes, maar ook hoe lang de machine al aan het werk is en wat er op dat moment gebeurt – zo weet je dat het deeg nog gekneed wordt of al aan het rijzen is.

Na het optillen van de bovenklep ontdek ik twee bakjes – het grotere bakje is een dispenser voor noten/rozijnen of andere ingrediënten naar smaak die je aan het brooddeeg wil toevoegen. Daaronder zit de kleine gistdispenser waarin je, je raadt het al, de gedroogde gist doet. Als ik het hele deksel open, zie ik het bakblik en de werkruimte waar alles gebeurt – van het kneden en het rijzen tot het afbakken van het brood.

Broodbakmachine SD-YR2550 van Panasonic

€ 239,99
Cover voor Broodbakmachine SD-YR2550 van Panasonic

Aan de bak

Na het bestuderen wil ik de machine natuurlijk uitproberen. Uit het receptenboekje kies ik een simpel Italiaans witbrood met olijfolie. Ik weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en voeg ze in de aangegeven volgorde toe aan het bakblik; alleen de gist strooi ik in de gistdispenser. Ik kies Menu 1 en zet de machine aan. De eerste minuten lijkt het of er niets gebeurt; de machine is helemaal stil. Ik twijfel zelfs even of ik ‘m goed heb aangezet, maar het lampje brandt gewoon, dus het zal wel goed zijn. Ik ga aan het werk en vergeet de machine. Na een poosje schrik ik even van een ratelend geluid dat voor mij nieuw is. Tot ik besef dat de machine nu aan het kneden is geslagen. Al snel raakt het geluid op de achtergrond en merk ik het niet meer. Zelfs onze hond die nogal alert is, ligt vredig te slapen in zijn mand terwijl het apparaat zijn werk doet.

Het eerste brood

Na 4 uur klinkt er ineens een piepsignaal; het brood is klaar! Ik open het deksel en zie een goed gerezen en mooi afgebakken brood. Dat ziet er veelbelovend uit. Met ovenwanten haal ik het bakblik voorzichtig uit de machine en stort het brood op een plank. Eerst wil het brood er niet uit maar na een beetje schudden en aantikken ligt het er eindelijk. Ik kan niet wachten en proef een stukje nog warm; knapperige korst en zacht kruim, precies zoals het hoort. Ik heb behalve één druk op de knop niets gedaan, maar toch ben ik trots op mijn eerste brood. Ook de volgende dag is het brood lekker en op de derde dag bestrijk ik de resterende sneetjes met olijfolie en toast ik ze knapperig in de koekenpan. Stiekem vonden mijn vriend en ik het geroosterde brood nog het lekkerst.

Alleskunner

Ik heb de smaak te pakken en maak al snel een zoet briochebrood. In de dispenser stop ik wat gehakte pure chocolade en rozijnen die ik nog heb liggen, om ook deze functie uit te proberen. Vol verwachting ren ik naar de machine bij het horen van de inmiddels bekende piep. Het smeuïge brood met de nog zachte chocolade is zo lekker dat ik mijn voornemen om gezond te lunchen direct vergeet en gelijk twee dikke plakken naar binnen werk. Ik probeer dit de volgende dag te compenseren met volkorenbrood dat ik in de machine maak, maar dat valt bij mij iets minder in de smaak. Toch iets té gezond misschien. Maar niet getreurd; dankzij het boekje weet ik dat er nog heel veel is om uit te proberen. De machine kan namelijk bijna alle soorten brood maken die je kunt verzinnen, van rogge en spelt tot rozijnen- en melkbrood en zelfs glutenvrij brood. Daarnaast kun je er ook pizzadeeg, cake, jam en compote in maken. Ik kan dus nog een tijdje vooruit.

Bakkerij aan huis

De voordelen van een broodbakmachine zijn me inmiddels duidelijk. Brood maken is namelijk nog nooit zo makkelijk geweest. Je hoeft maar de ingrediënten toe te voegen en het juiste programma te kiezen, daarna kun je de machine vergeten tot het piepsignaal aangeeft dat het brood klaar is. Geen plakkerige handen en geen spierkramp van het kneden van het deeg. Uit deze moderne broodbakmachine kun je bovendien nog veel meer halen. Zo kun je ook zoete cakes, jam of compote maken. Dankzij de dispensers kun je ingrediënten naar smaak toevoegen en eindeloos variëren met verschillende smaakcombinaties. En met de timer kun je de machine tot 13 uur van tevoren instellen zodat het brood klaar is op het moment dat jij kiest, bijvoorbeeld wanneer je wekker afgaat. Zo krijg je je eigen bakkerij aan huis, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen.

Benieuwd geworden? Meer informatie over de broodbakmachine SD-YR2550 van Panasonic vind je op de website van de fabrikant. 

Lees ook: Dit zijn de lekkerste smaakcombinaties voor brood uit de broodbakmachine

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!