Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Beste kookclub van Nederland verkiezing

Zomeroogst-strijd: dit is De Beste Kookclub van Nederland!

Advertentie

Samen koken én eten met gelijkgestemden; er is weinig leukers dan dat. Speciaal voor alle kookclubs in Nederland organiseerden wij samen met de Farm Kitchen’s De Kookfabriek, ATAG en WMF ‘De Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing met als thema ‘zomeroogst’. Benieuwd welk clubje won en het prachtige gerecht op de cover van Foodies Zomeroogst maakte? Lees dan gauw verder!

De Beste Kookclub van Nederland

Het is het eerste tropische weekend van het jaar en op de gezichten voor mij zie ik zweetdruppels glinsteren. Niet alleen door de hitte, maar ook door de spanning. Vandaag, zondag 11 juni 2023, vindt namelijk de ‘De Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing plaats en de acht groepen voor mij willen maar al te graag als winnaar uit de bus komen. Dat snap ik best, want het best scorende clubje wint niet alleen levenslange eer, maar ook een toffe masterclass én hun gerecht op de voorkant van dit nummer. Je begrijpt dat de spanning in De Kookfabriek om te snijden is en dat de kookclubs niet kunnen wachten om te beginnen.

Op de hoogte blijven van alle culi-nieuwtjes? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Spelregels

Maar voordat ze van start kunnen gaan, licht Bas eerst kort de regels van het spel toe. Hij legt uit: “De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: de mysterybox-challenge, het koken van je vooraf ingezonden hoofdgerecht en ten slotte een technische opdracht. De belangrijkste spelregel: alle gerechten moeten als thema ‘zomeroogst’ hebben.” Als een volleerd presentator betaamt, drijft hij de spanning nog éxtra op door de deskundige jury bestaande uit Mounir Toub, Jonathan Karpathios, Tim Delissen en onze eigen Foodies-chef Willem voor te stellen. Ik zie de hobbykoks blikken met elkaar uitwisselen, nerveus van de ene voet op de andere voet wippen en koppies verbleken. Ik ben benieuwd wie vandaag het hoofd koel kan houden en de professionele jury weet te imponeren.

Beste kooklcub van Nederland

Mysterybox

Wat de kookclubs op dat moment niet weten, is dat de ingrediënten van de mysterybox-challenge al die tijd vlak voor hun neus staan. Op twee grote tafels liggen allerhande verse- en droge ingrediënten uitgestald om een heerlijk voorgerecht mee te maken. Zodra Bas dit laat vallen, weten ze niet waar ze kijken moeten. Bestudeer je eerst de tafel vol zomeroogst, of ga je gelijk voor de kruidenierswaren? Met slechts een half uur op de klok om het voorgerecht te bedenken, snellen de kookclubs erop af.

Gretig worden de tafels afgespeurd, op zoek naar ingrediënten waar ze wat mee kunnen. Courgettes, komkommers en de voor velen onbekende diamantsla gaan uitvoerig van hand tot hand. De bieten blijken al snel favoriet en meerdere groepen grissen ze van tafel. Maar dan grijpt Willem in: “Ho, wacht eens even. Jullie mogen je ingrediënten nog niet verzamelen. Dat mag pas tijdens het koken, anders heb je een voorsprong op de rest. ” Oef, strenge jury dus, maar wel rechtvaardig. Zo heeft iedereen een eerlijke kans om de juiste ingrediënten te bemachtigen. “Jullie hebben nog maar een paar minuten om je voorgerechten te bedenken”, schalt Bas dan door de microfoon. De laatste plannen worden gesmeed en ik hoor instemmend gemompel om me heen. Ze zijn er klaar voor.

Beste kookclub van Nederland verkiezing

Startschot

“3, 2, 1… go!”, het startschot voor het koken wordt gegeven en de kookclubs rennen opnieuw op de tafels af. Ditmaal gaan de mandjes vol en mogen de ingrediënten mee naar hun eigen werkbank. Ik kijk vol spanning toe. Wat zouden de kookclubjes gaan maken? Ik merk al snel dat de meeste hobbykoks wat zenuwachtig zijn en dat een praatje met mij duidelijk geen prioriteit heeft. Wie voor de winst wil gaan, heeft weinig tijd om te kletsen. Gelukkig neemt het zelfvertrouwen met de tijd toe en wordt de sfeer steeds meer relaxt. De eerste wijntjes worden ingeschonken, grapjes door de juryleden gemaakt en gerechten gedeeld. Zo blijkt het ene kookclubje een bietencarpaccio te maken en gaat een ander groepje voor verschillende bereidingen van venkel. Dat klinkt heerlijk! Maar denk de jury er net zo over? Helaas komen we daar aan het einde van de dag pas achter.

Beste kookclub van Nederland verkiezing

Zomeroogst

Na een korte pauze, en uitgebreid juryberaad, is het tijd voor de tweede ronde. Voor velen favoriet want hierbij mogen de kookclubs een hoofdgerecht naar keuze maken. Deze hebben ze vooraf ingestuurd en zijn geheel vegetarisch én met seizoensgroenten in de hoofdrol. Van meiraapravioli tot aan gegrilde portobello, de meest uiteenlopende gerechten komen voorbij. Eigenlijk heeft iedereen zijn gerecht al eens gemaakt en dat herproduceren blijkt een koud kunstje. De hobbykoks voelen zich deze ronde als een vis in het water en de sfeer zit er goed in. Ik zie de kookclubs met elkaar lachen, koken en bovenal genieten.

“Deze dag is ontzettend leuk, maar ook heel leerzaam”, wordt mij verteld. “De juryleden geven veel goede tips en daar steek je echt wat van op”, legt kookclub ‘Voertuig’ mij uit. Gelukkig maar, want de mannen ogen ietwat streng. Met een uitgebreid bord vol aantekeningen gaan ze groepje voor groepje af; om te kletsen, proeven en dus ook te helpen. Van het toelichten van de werking van de ATAG-oven tot suggesties voor de juiste specerijen bij het gerecht. Met een positieve noot dagen ze de hobbykoks uit om het beste uit zichzelf te halen en dat werpt overduidelijk zijn vruchten af.

Beste kookclub van Nederland verkiezing

Technische opdracht

Maar de laatste ronde staan de kookclubs er toch echt alleen voor. Als afsluiter staat er namelijk een technische opdracht op de planning en omdat deze gerechten blind geproefd gaan worden, mag de jury zich er niet te veel mee bemoeien. Alle kookclubs krijgen een uur de tijd om hetzelfde dessert te maken, mét een recept. Dat klinkt makkelijk, maar dat is het allerminst. “Volgens mij hebben jullie een drukfoutje gemaakt”, wordt er gegrapt. Nee hoor, de belangrijke delen van het recept zijn expres onleesbaar gemaakt. De uitdaging zit ‘m in het achterhalen van de juiste temperatuur, verhoudingen en tijdsindicaties. Dat blijkt behoorlijk lastig te zijn en elke werkbank heeft een andere invulling van het recept. Verbazingwekkend genoeg weten aan het einde van de dag alle kookclubs het dessert – bestaande uit een tuile met banketbakkersroom en aardbeien – te presenteren aan de jury.

Juryleden verkiezing

And the winner is…

Na drie zinderende rondes is het tijd voor het ultieme juryberaad. Wie behoren tot ‘De Beste Kookclub van Nederland’? Dit blijkt voor de jury geen makkelijke keuze te zijn. Gerechten worden opnieuw geproefd, bekeken en geëvalueerd. Alle groepjes worden geroemd. De ene om hun opvallend fijne samenwerking, de ander om hun goede techniek. Maar er kan er maar één de beste zijn en dat is de kookclub ‘3 Aussies and a Saffa’ met hun uitstekende bereiding van zomeroogst in de vorm van een vegetarische BBQ mét flink veel pit.

De tweede plek is voor ‘Ticket to ride’. Daarmee winnen zij een masterclass over wijn van The Wine Academy in Amsterdam. Op de derde plek eindigt de kookclub ‘Op elke potje past een deksel’, waarmee ze een workshop foodfotografie in de wacht slepen. Maar de overige kookclubjes gaan ook niet met legen handen naar huis want voor iedereen staat een goedgevulde goodiebag klaar. Het was een dag met hete temperaturen, buiten én in de keuken!

Beste kookclub van Nederland verkiezing

Winnend recept

Het recept van De Beste Kookclub van Nederland? Die vind je hieronder, doe er je voordeel mee en haal ook het meeste uit je zomeroogst!

> naar het recept: platbrood met tempeh, cornribs en zoetzure kersen

Platbrood met tempeh, cornribs en zoetzure kersen

Lees ook: Nu verkrijgbaar: Foodies Zomeroogst

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!