Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Stoofpeertjes in een bakje

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Stoofperen zijn heerlijk en super makkelijk om zelf te maken. De Nederlandse klassieker is gewoonweg te lekker om te vergeten. Met ons recept en deze tips maak je de stoofpeertjes net zo lekker als die van je oma!

Lees verder na de advertentie

Stoofpeertjes worden vooral in de herfst en winter gegeten omdat het een heerlijk warm nagerecht is. Daarnaast is de Gieser Wildeman peer – die je het beste kunt gebruiken wanneer je zelf stoofperen maakt – verkrijgbaar van oktober tot en met februari. Dit is dus het perfecte moment om zelf stoofperen te maken!

Meer handige kooktips voor ouderwets lekkere recepten?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Basisrecept stoofperen maken

Om de lekkerste stoofperen zelf te maken delen wij het beste basisrecept voor ouderwetse stoofperen met je.

Ingrediëntenlijst voor stoofperen:

  • 100 ml rode wijn
  • 100 g suiker
  • 5 laurierblaadjes
  • 2 stuks steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • evt. perenrood
  • 10 stoofpeertjes

Bereidingswijze stoofperen:

  1. Doe de rode wijn, de suiker, de specerijen en eventueel het perenrood voor de kleur, in een pan waarin 10 peertjes precies naast elkaar op de bodem passen.
  2. Schil de peren met een dunschiller mooi vanaf het steeltje naar beneden. Leg de peren direct in de wijn. Zorg dat de peren helemaal onderstaan, schenk daarvoor eventueel wat extra wijn in de pan.
  3. Verwarm het geheel rustig tot het bijna kookt en zet dan het vuur laag, zodat de wijn tegen het kookpunt blijft. Zet eventueel een passend schoteltje op de peren om ze ondergedompeld te houden. Pocheer de peertjes in ca. 45 minuten gaar. Ze zijn gaar als een mes er makkelijk doorheen prikt.
  4. Laat de peren afkoelen in de siroop.
Liever een alcoholvrije variant?

Vervang de wijn dan door druiven- of bessensap. Zo zijn de stoofperen geschikt voor iedereen.

Tip!

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!