
De feestdagen staan voor de deur en je bent vast al aan het nadenken over je kerstdiner. Maar hoe heurt het nu eigenlijk aan de kersttafel?
Lees verder na de advertentie
Zo dek je de tafel
- Werk van buiten naar binnen, het bestek dat je het eerst gebruikt ligt aan de buitenkant. De messen en lepels liggen rechts, vorken links en het dessertbestek boven.
- Leg het mes met de snijkant naar binnen.
- Zorg ervoor dat de onderkanten van het bestek netjes uitgelijnd zijn.
- Zorg dat je bestek mooi is opgepoetst en glanst.
- De borden staan van groot naar klein op elkaar gestapeld. Het onderste bord staat op twee vingers afstand van de tafelrand.
- Op het onderbord serveer je geen eten. Je kunt met het onderbord een mooie setting creëren die past bij de stijl van de tafel.
- Glazen plaats je rechts van het bord.
- Zet een karaf water op tafel. Zo kan iedereen water bijschenken tijdens het diner.
- Serveer je soep, dan leg je het servet opgevouwen links naast de vorken. Anders mag het op het bord liggen.
- Leg het servet op je schoot voordat je gaat eten.
- Het bestek gebruik je van buiten naar binnen. Begin tijdens de eerste gang met het buitenste bestek en werk je gedurende de gangen naar binnen.
- Het brood mag je met de handen eten.
- Je wijnglas houd je vast aan de steel.
- Schep geen grote porties op. Een tweede keer opscheppen als iedereen al heeft gehad is wel in orde.
- Even het toilet bezoeken? Jezelf excuseren is voldoende. Je servet leg je op je stoel.
- Converseren met de (schoon)familie lukt het beste als beladen onderwerpen zoals politiek en geloof vermeden worden. Af en toe een lach ‘faken’ werkt vaak sfeerverhogend en voor je het weet moet je echt lachen.
- Plaats geen telefoons of ellebogen op tafel!

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Aan tafel!
En dan mogen we eindelijk aan tafel. Met deze regels verloopt alles vlekkeloos.
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Redactie



