Advertentie
De feestdagen staan voor de deur en je bent vast al aan het nadenken over je kerstdiner. Maar hoe heurt het nu eigenlijk aan de kersttafel?
Zo dek je de tafel
- Werk van buiten naar binnen, het bestek dat je het eerst gebruikt ligt aan de buitenkant. De messen en lepels liggen rechts, vorken links en het dessertbestek boven.
- Leg het mes met de snijkant naar binnen.
- Zorg ervoor dat de onderkanten van het bestek netjes uitgelijnd zijn.
- Zorg dat je bestek mooi is opgepoetst en glanst.
- De borden staan van groot naar klein op elkaar gestapeld. Het onderste bord staat op twee vingers afstand van de tafelrand.
- Op het onderbord serveer je geen eten. Je kunt met het onderbord een mooie setting creëren die past bij de stijl van de tafel.
- Glazen plaats je rechts van het bord.
- Zet een karaf water op tafel. Zo kan iedereen water bijschenken tijdens het diner.
- Serveer je soep, dan leg je het servet opgevouwen links naast de vorken. Anders mag het op het bord liggen.
- Leg het servet op je schoot voordat je gaat eten.
- Het bestek gebruik je van buiten naar binnen. Begin tijdens de eerste gang met het buitenste bestek en werk je gedurende de gangen naar binnen.
- Het brood mag je met de handen eten.
- Je wijnglas houd je vast aan de steel.
- Schep geen grote porties op. Een tweede keer opscheppen als iedereen al heeft gehad is wel in orde.
- Even het toilet bezoeken? Jezelf excuseren is voldoende. Je servet leg je op je stoel.
- Converseren met de (schoon)familie lukt het beste als beladen onderwerpen zoals politiek en geloof vermeden worden. Af en toe een lach ‘faken’ werkt vaak sfeerverhogend en voor je het weet moet je echt lachen.
- Plaats geen telefoons of ellebogen op tafel!
Aan tafel!
En dan mogen we eindelijk aan tafel. Met deze regels verloopt alles vlekkeloos.
Onze tips
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze lekker krokant
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Spinazie opnieuw opwarmen: goed of gevaarlijk?
Column van Raghenie: de Surinaams-Chinese keuken
Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder
Pompoen uithollen en snijden voor Halloween: zo doe je dat
Wat zijn crumpets en hoe kun je ze zelf maken?
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat
Tomatensaus maken: de beste tips en recepten
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Redactie