
Je bent groot fan of je wilt er niets van weten. Hoe dan ook, de deelnemers uit B&B vol liefde zijn een veel besproken onderwerp en trekken alle aandacht. Maar wat eten de locals op de locaties van de B&B’s? Wij zochten het voor je uit!
Lees verder na de advertentie
Het vijfde seizoen van B&B vol liefde is weer in volle gang en we mogen weer elke maandag t/m donderdag genieten van een uur lang vermaak bij de deelnemers van dit jaar. Zo bezoeken we dit jaar verschillende B&B’s in Spanje, Griekenland, Frankrijk, Italië, Tsjechië en zelfs Suriname.
We volgen iedereen tot op de voet en krijgen zo een inkijkje in het drukke leven van een B&B-eigenaar. Hier komt natuurlijk ook gastvrijheid – en dus koken – bij kijken. Maar wat krijg je nu zoal in de dorpjes van waar de B&B’s zich bevinden? We gaan ze stuk voor stuk even langs en delen heerlijke recepten!
Meer kookinspiratie voor jouw favoriete vakantieland?
B&B vol liefde: de deelnemers en locaties
Jean-Paul: Jijona, Alicante (Spanje)
Wie het programma volgt weet dat Jean-Paul een echte liefhebber is van eten. En drinken. Elke dag. De hele dag. Van paella, en tapas hapjes tot een glas sangria of Spaanse wijn. Maar in Jijona, vlakbij Alicante, staan er ook lokale specialiteiten centraal.
Zo is er Oletta de Xixona, een stoofpot waar ze lokale streekproducten voor gebruiken, of Fabada asturiana – een bekende Spaanse bonenschotel, of Arroz al horno – gebakken rijst uit de oven met diverse groenten. Voor een zoete lekkernij kun je kiezen voor Turrón de Jijona. Dit is zachte amandelnougat, op ambachtelijke wijze bereid.


Illya: Vivez, Aveyron (Frankrijk)
Soms vergeet je bij kasteelheer Illya even dat je kijkt naar een B&B in Frankrijk, maar in het kleine dorpje Viviez eten ze volop lokale producten. En dat zijn vaak stevige gerechten. Wij zouden in ieder geval geen vinger achter onze rug naar de chef opsteken, na het zien van deze Franse gerechten.
Specialiteiten uit Aveyron zijn bijvoorbeeld Aligot, een romige puree van verse aardappel, tomme-kaas en knoflook, of estofinado, een stoofpot van stokvis, aardappel, eieren en knoflook. Maar ook meer bekende gerechten als confit de canard en cassoulet worden hier veel gegeten.
Ingrid: Anaxos, Lesbos (Griekenland)
Bij de 61-jarige Ingrid uit Limburg kom je niet om te eten, maar om klusjes te doen. Toch vinden wij dat je na dit harde werken wel wat lekkers te eten verdient. Meer dan een bakje yoghurt met honing. In Anaxos kun je namelijk ook genieten van heel veel lekkere Griekse gerechten.
Wat dacht je bijvoorbeeld van verse gegrilde octopus, gefrituurde ansjovis en kalamari? Maar ook vleesgerechten, zoals souvlaki, moussaka en Kleftiko – langzaam gegaard lamsvlees in papier met groenten, zijn erg geliefd bij de locals. Lekker met een Griekse salade on the side!

Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50

Eveline: San Benedetto Val di Sambro, Bologna (Italië)
De B&B van de Limburgse Eveline bevindt zich op zo’n 30 kilometer van Bologna. Hier drinken we geen champagne – wel volgens oud-kandidaat Arie – maar genieten we liever van een goed glas rode wijn. Natuurlijk onder het genot van heerlijke Italiaanse gerechten uit de buurt.
Misschien wel het meest bekende gerecht, ragù alla bolognese, traditioneel gegeten met tagliatelle. Ook is het de stad van de mortadella, zacht en kruidig varkensvleesworst, vaak gegeten op een broodje of pizza.

Magda: Vendée (Frankrijk)
Weer terug in Frankrijk, dit keer bij de 74-jarige Magda in de Vendée, aan de Atlantische kust van West-Frankrijk. Hoewel kandidaat Rob dacht dat de conservenlepel voor in de pot jam op mysterieuze wijze was verbogen, verbleef hij toch een lange tijd in de B&B en liet Magda hem kennismaken met de rijke Franse keuken.
In deze regio eten ze met name veel vis. Denk hierbij aan gekweekte mosselen, huîtres de Vendée-Atlantique (rauw met citroen bereid) en vissoep. Ook eten ze graag malse kip en en mogettes, een bijgerecht van witte bonen. Naast stokbrood maken ze ook vaak brioche vendéenne.
Petra, Skala Eressos, Lesbos (Griekenland)
Last van bodemdrift? Dan mag een tafel vol lekker eten niet ontbreken. Bij de prachtige B&B van Petra in Skala Eressos aan de westkant van Lesbos, genieten ze met volle teugen van de Griekse keuken en dit is er ook eentje waar wij geen genoeg van kunnen krijgen. En Lieske ook niet!
Net als bij Ingrid staan de standaard Griekse gerechten hier vaak op tafel. Van gemista (gevulde paprika’s met rijst) tot zelfgemaakte tzatziki met platbrood, wij houden ervan. En dat natuurlijk allemaal onder het genot van een mooie Griekse wijn. Yamas!


Rob: Estadens, Occitanie (Frankrijk)
De 65-jarige Rob runt een domaine in het Franse Estadens in Zuidwest-Frankrijk, waar hij met zijn 16-jarige dochter ook woont. Aangezien deze attente, gezellige man elke dag een appeltaart bakt, is een vrouw aan zijn zijde niet meer dan overbodig.
De gerechten die je bij Rob in het dorp veel voorbij ziet komen, wijken niet erg af van die van Magda. Wel zie je hier ook nog een goedgevulde groentesoep en gebruiken ze veel meer kaas en zuivel in hun gerechten. Ook maken ze hier traditioneel croustade, een gebak van filodeeg gevuld met appel en soms armagnac.
Daniël: Seč, Praag (Tsjechië)
In het rustgevende Seč, op een uur rijden van Praag, bevindt zich de B&B van oud-kapitein Daniël. Hij is op zoek naar zijn ware liefde, maar dat is nog niet zo makkelijk wanneer de muren altijd meeluisteren met je gesprekken – of was het toch Renske? Hoe dan ook, hij heeft genoeg personeel in zijn hotel om zijn gasten te voorzien van een lekker hapje eten.
In deze typische Boheemse keuken bereiden ze vooral knoedels, geroosterd varkensvlees, goulash en Řízek, gepaneerd vlees dat je kunt vergelijken met een schnitzel. Een bekende zoete lekkernij is hier de Trdelník, zoet deeg op een spit geroosterd met suiker en kaneel.

Meer kookinspiratie voor jouw favoriete vakantieland?
Dick: Meerzorg, Paramaribo (Suriname)
De charmante Dick in Meerzorg, tegenover Paramaribo, kookt weliswaar niet vaak zelf Surinaamse gerechten, maar weet toch genoeg dames te versieren. Zelfs na een kookworkshop roti maken, was hij nog niet overtuigd om hier vaker mee aan de slag te gaan. Maar goed, dat nemen we in dit geval maar even voor lief.
Toch hebben ze hier een levendige eetcultuur met een mix van Creoolse, Hindoestaanse, Javaanse, Chinese en Inheemse invloeden. Favorieten hier blijven toch Moksi alesi (gemengde rijst), bakkeljauw, bara, saoto soep, foe yong hai en als zoete afsluiter een lekkere zoete bojo.

Onze tips

Deze culinaire steden in Europa wil je absoluut niet missen

Eten in Spanje: wat je écht moet bestellen als je op vakantie bent

GEWONNEN: 3x ongefilterde olijfolie van Atrevido

Foodies kerstgelukjes: win deze geweldige prijzen in december

De virale Ninja SLUSHi scoor je nu belachelijk goedkoop

Zo geef je de klassieke tarte tatin een verrassende twist

Deze Ninja airfryer is nu spotgoedkoop bij Albert Heijn

Bijzondere chocoladeletters getest: van Fristi tot spicy carbonara

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



