
Zo maak je slim stoofgerechten voor een groot gezelschap
Een verjaardag, etentje of kerstdiner… koken voor een grote groep kan best spannend zijn. Maar geen stress, met onze tips en recepten pak je het slim aan!
Lees verder na de advertentie
Voor een grote groep koken kan best spannend zijn. Je wilt dat er genoeg is, dat het iedereen smaakt én dat je zelf niet de hele avond in de keuken staat. Herkenbaar? Lees dan snel verder, want we delen een paar slimme tips waarmee jij straks zonder stress een heerlijke stoof op tafel zet!
Elke week de handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Stoofgerechten voor groot gezelschap
Wanneer je voor een groot gezelschap gaat koken, is een stoofgerecht de slimste keuze die je kunt maken. Je zet ’s middags de pan op het vuur, laat de smaken langzaam intrekken en hebt er daarna bijna geen omkijken meer naar. Op het moment dat die grote groep voor de deur staat, heb jij alle tijd voor gezelligheid!
Maar welke stoofgerechten kun je nou het beste maken voor een grote groep? Dat ligt natuurlijk aan je gezelschap. Al zijn deze recepten eigenlijk altijd een goed idee:

Surinaamse jackfruitcurry met kousenband
Deze stoof is kruidig, vullend en lekker vega; waardoor hij geschikt is voor diverse gezelschappen. Extra leuk: zet de vulling los op tafel en laat iedereen zijn eigen roti samenstellen.

Rundersukade in mosterdsaus met gedroogde pruimen en prei
Krijg je echte vleesliefhebbers op bezoek? Dan doet een klassieker zoals rundersukade het altijd goed. Het vlees wordt boterzacht en valt bijna uit elkaar. Daar blijven ze van opscheppen…

Hele kip met truffel gestoofd in bouillon met truffel-roomsaus
Heb je iets te vieren? Dan steelt deze truffelkip de show. Dit slimme stoofgerecht geeft je diner een luxe tintje, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.
Slimme stooftips
Kun je naast deze fijne stoofgerechten voor grote groepen nog wat extra hulp in de keuken gebruiken? Bekijk dan de onderstaande tips om slim te kunnen stoven:
Tip 1: Hoeveel haal je in huis?
Niets zo vervelend als te weinig eten. Wanneer je een grote groep over de vloer krijgt, is het soms best lastig inschatten hoeveel je moet maken. Houd voor stoofgerechten ongeveer 200–250 gram vlees per persoon aan. Ga je voor vegetarisch? Reken dan op 150 gram linzen, bonen of paddenstoelen per persoon.
Bedenk ook dat een stoof altijd beter smaakt met stevige bijgerechten zoals aardappelpuree, brood of rijst. Daar kun je eigenlijk nooit genoeg van hebben… Maak liever iets te veel dan te weinig: restjes zijn de volgende dag nóg lekkerder!
Tip 2: Ga voor een goede voorbereiding
Daar sluit de tweede tip mooi bij aan. Want het fijne van een stoofgerecht is dat hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder het wordt. Maak je stoofgerecht dus gerust al de middag van tevoren. Dan trekken de smaken er goed in en heb jij er op de dag zelf nauwelijks omkijken naar. Je hoeft het alleen rustig op te warmen en kunt ondertussen de grote groep ontvangen. Juist dit maakt een stoofgerecht zo ideaal voor grote groepen!

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Tip 3: Kies de juiste pan
Een goede voorbereiding begint bij de basis en een goede pan maakt écht het verschil. Een gietijzeren pan houdt de warmte perfect vast en zorgt dat je stoof mooi gelijkmatig gaart. Hierdoor hoef jij er nauwelijks naar om te kijken. Handig zijn bijvoorbeeld de LOV-pannen van Tefal. Dankzij de dikke bodem zijn de pannen perfect voor stoven en slow cooking en de speciale dekseltechniek zorgt ervoor dat het gerecht zijn vocht behoudt waardoor je maaltijd extra mals blijft.
Tip 4: Serveer de stoofgerechten slim
Stoofgerechten zijn niet alleen praktisch, maar je kunt ze ook slim serveren. Zet de pan gewoon midden op tafel zodat je gasten zelf kunnen opscheppen. Dat is wel zo makkelijk met een grote groep. Vind je dat niet zo chique staan? Kies dan gewoon voor een knappe pan. De LOV-pannen van Tefal zijn verkrijgbaar in prachtige aardetinten. Geloof ons maar: die misstaan op geen enkele tafel…
Tip 5: Maak het compleet met bijgerechten
Een goed stoofgerecht is heerlijk, maar zoals we al tipten: van de bijgerechten kan eigenlijk niemand genoeg krijgen. Romige aardappelpuree, vers brood en fluffy rijst doen het altijd goed, maar vergeet vooral de groenten niet. Wat denk je bijvoorbeeld van dit recept?

Gebraiseerde winterpeen met sinaasappel, knoflook en harissa
Deze gebraiseerde winterpeen staat in een handomdraai op tafel, maar voelt verrassend luxe aan door de combinatie van frisse sinaasappel, zachte knoflook en pittige harissa.
Onze tips

Koken voor een grote groep? Dit zijn de beste tips!

Stoven en smoren: wat is het verschil?

Kerstbuffet? Deze tips en recepten zijn perfect voor grote groepen

Stoven zoals oma: 4x klassieke stoofgerechten

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



