Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Dit eten de Amerikanen op Independence Day

Dit eten de Amerikanen op Independence Day

Advertentie

4 juli, oftewel the 4th of July, is de nationale onafhankelijkheidsdag van Amerika. Onze trendwatcher in New York, Marijn Reiff, ging op onderzoek uit wat de Amerikanen allemaal eten op deze feestdag.

Independence Day is één van mijn favoriete feestdagen die we hier in New York hebben gevierd. Deze nationale feestdag staat in het teken van de viering van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring in 1776. The Fourth of July weekend, zoals men het hier noemt, wordt over het algemeen gevierd met veel familie en vrienden rond een grote BBQ en met schitterend vuurwerk.

Traditioneel: de hotdog

Alle Amerikaanse klassiekers komen voorbij: denk aan juicy burgers en boterzachte ribs, maar ook coleslaw en corn on the cob. Maar vraag je menig Amerikaan wat er zonder meer op de BBQ ligt rondom the 4th of July, dan is het wel de hotdog! Gemiddeld worden in Amerika 150 miljoen (!!!) hotdogs gegeten op the 4th of July. En waarom is dit nu eigenlijk?

De oorsprong ligt in New York. Volgens een legende kwamen op 4 juli 1916 vier immigranten bij elkaar bij de allereerste vestiging van Nathan’s Famous hotdogkraam op Coney Island, het strand net buiten New York. Zoals het verhaal gaat, streden ze om te zien wie het meest patriottisch was. Daarvoor hielden ze een wedstrijd om te zien wie zo snel mogelijk de meeste hotdogs kon eten.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wie eet de meeste hotdogs?

Ondanks dat de eigenaar van Nathan’s later heeft opgebiecht dat het verhaal slechts een fabel (lees: marketingstunt) was, wordt er uiteindelijk wel degelijk sinds 1973 elk jaar een hotdogeatingcontest gehouden en markeert dit in New York een van de hoogtepunten van the 4th of July.

Amerikaanse onafhankelijkheidsdag: hotdog wedstrijd

Inmiddels is de wedstrijd uitgegroeid tot een groot sportevenement dat wordt uitgezonden op nationale televisie. Het record staat op 76 hotdogs in 10 minuten voor de mannen en 49 voor de vrouwen. Ik zou het ze niet nadoen, maar ging er natuurlijk wel even heen om de hotdog zelf te proberen. De wedstrijd wordt gestreden op Coney Island bij Famous Nathan’s Hot Dogs. Ik ben zelf dol op het strand en sla dan zelden een hotdog op de iconische boardwalk over.

Kraampjes in de stad: eten op Independence Day

Blijf je liever wat dichter bij het centrum, kun je ook terecht bij een van de vele kraampjes van Nathan’s die door de hele stad staan of ga je langs bij Gray’s Papaya aan de Upper West Side. Deze iconische hotdog bar serveert al ruim 50 jaar hotdogs en verse fruitdrankjes, ooit voor 50 dollarcent per stuk. De dunne, volledig van rundvlees gemaakte worst met een knapperige schil op een luchtig wit broodje, met zuurkool, scherpe mosterd en gestoofde uien, spoel je uiteraard weg met een van hun befaamde papaya drankjes.

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!