Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
gevulde speculaas bakken recept

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Advertentie

Of het nu Sinterklaas is of niet, er is altijd wel een reden voor een lekker stuk gevulde speculaas als je het ons vraagt. Heerlijk voor bij de koffie, na het eten of gewoon als tussendoortje. En wist je dat het heel makkelijk is om zelf gevulde speculaas te maken? Wij vertellen je hoe!

Gevulde speculaas

Heb je zin om een middag lekker te bakken? Dan is zelf gevulde speculaas maken echt een aanrader. Het is wel even een werkje, maar dan heb je ook wat. En de amandelspijs? Die maak je natuurlijk ook zelf. Zo heb je de ideale traktatie voor een feestelijke gelegenheid of gewoon zelf als lekker tussendoortje!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Amandelspijs maken

Zelf spijs maken is niet alleen leuk om te doen, maar het maakt jouw gevulde speculaas, bitterkoekje, gevulde koek of stol ook aanzienlijk lekkerder. Aangezien een goed begin het halve werk is, delen we eerst het recept voor amandelspijs met je. Maar wees gewaarschuwd: begin op tijd met het maken van de amandelspijs, want deze lekkere vulling moet één week rijpen in de koelkast.

Om jouw gevulde speculaas compleet te maken, raden we je aan om je eigen amandelspijs te maken. Dit duurt eventjes maakt jouw baksel nog vele malen lekkerder dan de variant uit de supermarkt.

Tip
Voeg lekker veel citroenschil aan je amandelspijs toe. Dit maakt jouw vulling éxtra smaakvol.

Recept gevulde speculaas maken

Amandelspijs klaar? Bakken maar! Gevulde speculaas maken is misschien nog wel veel makkelijker dan je denkt. Laat voor het beste resultaat het deeg wel goed rusten. Zo heb je in ieder geval de lekkerste baksels om op tafel te zetten.

Foodies favoriet
gevulde speculaas bakken recept

Gevulde speculaas recept

Of je nu kiest om dit voor pakjesavond te maken met Sinterklaas of jezelf of je gasten trakteert op een lekker tussendoortje, gevulde speculaas is altijd goed!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

150 g koude boter
200 g zelfrijzend bakmeel
150 g bruine basterdsuiker
1 el speculaaskruiden
3 el melk
zout
250 g amandelspijs
1 ei
50 g blanke amandelen
1 eidooier

Bereiding

  1. Het gevulde speculaas bakken kan beginnen. Snijd de koude boter in blokjes. Kneed van het bakmeel, de basterdsuiker, de boter, de speculaaskruiden, 2 eetlepels melk en een snuf zout een soepel deeg. Vorm twee ballen van het deeg en laat ze afgedekt ca. 1 uur in de koelkast rusten.

  2. Verkruimel het amandelspijs en meng het met het ei tot een gladde massa. Verwarm de oven voor (elektrisch: 175°C / hetelucht: 150°C / gas: stand 2).

  3. Rol het deeg uit tot 2 rechthoekige plakken. Bekleed een ingevette en met bloem bestoven bakblik met 1 van de plakken. Verdeel het amandelspijs over het deeg en druk het goed aan. Leg de andere plak deeg erbovenop, druk hem voorzichtig aan en snijd de randen netjes bij.

  4. Druk de blanke amandelen in het deeg. Meng de eidooier met 1 eetlepel melk en bestrijk de bovenkant van de speculaas met dit mengsel. Bak de speculaas 40-45 minuten in de oven.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!