Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Aardbei-Romanov

Klassieke aardbei-Romanov maken? Dat doe je zo

Advertentie

Willem is kok, fotograaf en receptenschrijver. Altijd op zoek naar de balans tussen mooi en lekker. In zijn columns deelt hij zijn kijk op eten. Dit keer alles over de allemansvriend aardbei.

Stevig om in te bijten maar toch zacht genoeg om met je tong tegen je gehemelte te pletten. Zoet als honing maar zuur genoeg om je aandacht vast te houden. Bloemig geparfumeerd maar toch zo eenvoudig dat eigenlijk iedereen ze lekker vindt. De oer-Hollandse aardbeien zijn er weer en dat laat niemand onberoerd.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met aardbeien

Eerlijk gezegd vind ik het als kok ontzettend moeilijk om recepten te bedenken met aardbeien. Er valt volgens mij namelijk niks te verbeteren aan een mooie verse aardbei. Die mooie rode kleur, de zorgvuldig op gelijke afstand geplaatste pitjes in de verder glanzende huid, het frisgroene kroontje dat het vorstelijk karakter van de aardbei onderschrijft. Alsof de natuur al tegen je zegt: hier, neem dit, het is al perfect dus je hoeft er niets meer aan te doen. Vanwege deze natuurlijke perfectie ben ik in principe tegen dingen als aardbeiencupcakes, aardbeienijs en zelfs aardbeienjam, toch een beetje dé jam, kan me niet bekoren. Neemt niet weg dat je wel dingen kan doen om die verse aardbeien nóg beter tot hun recht te laten komen. Marineer je verse aardbeien eens met de volgende saus, vrij geïnterpreteerd naar het recept van mijn oude chef, Jeroen Vesters. Hij gebruikte de marinade voor ‘fraises Romanov’, een klassieker uit de Franse keuken. Oftewel: aardbei-Romanov.

Klassieke aardbei-Romanov

Om thuis aardbei-Romanov te maken: doe een scheutje water in een pan met dikke bodem en voeg 100 g suiker toe. Laat de suiker op middelhoog vuur karamelliseren. Roer niet of zo min mogelijk in de karamel. Was intussen 200 g aardbeien, maak ze schoon en pureer ze in een blender of met de staafmixer (die paar aardbeien met een plekje die in ieder bakje wel zitten zijn hier perfect voor!). Blus de karamel af met de aardbeienpuree en 150 ml sinaasappelsap. Laat rustig koken tot de karamel helemaal is opgelost. Schraap ondertussen het merg uit een ½ vanille stokje en voeg toe aan de saus. Eventueel kun je de saus wat dikker maken door 1 tl maizena te mengen met 1 el koud water en dit al roerend aan de kokende saus toe te voegen. Roer als laatste 50 ml wodka (of 100 ml, net wat je lekker vindt) door de saus en neem van het vuur. Giet de saus door een fijne zeef en laat hem helemaal afkoelen voor gebruik. Marineer je aardbeien er pas net voor het serveren mee.

Bewaar de saus in een fles of pot in de koelkast en je hebt er het hele aardbeienseizoen plezier van!

Aardbei-Romanov

Onze tips

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!