Advertentie
De romige kaas burrata is inmiddels een groot fenomeen en op menig menukaart niet meer weg te denken. Wij snappen goed waarom; wanneer je deze smeuïge kaas toevoegt aan je gerecht, heb je al snel een feestmaal op tafel staan.
Wat is burrata?
Voor wie burrata nog wel eens met mozzarella verwart; geen zorgen, je bent zeker niet de enige. De twee worden vaak in één adem genoemd, maar zijn toch echt niet hetzelfde. Burrata is een verse, Italiaanse kaas die – jawel – deels bestaat uit mozzarella. Echter wordt er aan burrata ook nog room en wrongel (gestremde en uitgelekte kaas) toegevoegd. Om het te maken, wordt er als het ware een ‘zakje’ van mozzarella gemaakt. Het een echte Italiaanse delicatesse en bij heel veel mensen geliefd. Ook wij kunnen geen genoeg van deze volromige smaak krijgen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Recepten met burrata
Er zijn tegenwoordig talloze recepten te bedenken met burrata. Ter inspiratie hebben wij voor jou de beste recepten met burrata verzameld. De smaak te pakken gekregen? Op onze Pinterest-pagina vind je nog meer lekkere Italiaanse recepten. Buen appetito!
Gegrilde perzik met burrata en serranoham
Schuif alle andere salades maar aan de kant, want deze salade met gegrilde perzik en burrata echt is fan-tas-tisch. De combinatie van de pittige rucola met de frisheid van de perzik en de volromige smaak van de burrata is echt hemels.
Paccheri met tomatensaus, burrata en gerookte aubergine
Pasta is altijd een goed idee. Maak je favoriete maaltje eens extra speciaal door er burrata aan toe te voegen, zo wordt ‘ie lekker romig! Al is de aubergine in dit gerecht ook een heerlijke toevoeging.
Bruschetta met worst en burrata
De romige smaak van burrata gaat perfect samen met een pittig worstje. In het recept worden Chistorra-worstjes gebruikt maar Catalaanse worstjes kan natuurlijk ook.
Toast met vijgen, burrata en prosciutto
Vijgen zijn altijd lekker en in combinatie met de zachte burrata is het een feestje bij elke hap. Leuk als tapas hapje of voor op de borrelplank.
Parelgerstrisotto met tomaat en burrata
Geef je risotto eens een gezonde twist door ‘m te maken met parelgerst. In combinatie met pesto, tomaat en de romige kaas is dit een gerecht dat je niet vaak genoeg op tafel kunt zetten.
Tartaar van geroosterde biet met appelkappertjes en burrata
Een leuke en lekkere twist op de gewone tartaar en natuurlijk geheel vegetarisch! Ook super makkelijk om te maken, dus het staat binnen no time op tafel.
Salade caprese met gegrilde nectarine en burrata van Foxilicious
Een salade caprese saai? Nee, natuurlijk niet. Geef dit klassieke gerecht eens een twist en maak ‘m met gegrilde nectarine en verse burrata. Dat wordt genieten!
Groene gazpacho met burrata en prosciutto
Wie zegt dat gezond niet lekker kan zijn? Met deze gazpacho bomvol groene groenten vliegen de vitamines je om de oren. Kun je geen groene tomaten vinden? Geen probleem. Je kunt ook rode tomaten gebruiken, maar dan krijg je niet zo’n prachtige heldergroene kleur.
Gegrilde perzik met burrata en serranoham
Schuif alle andere salades maar aan de kant, want deze salade met gegrilde perzik en burrata echt is fan-tas-tisch. De combinatie van de pittige rucola met de frisheid van de perzik en de volromige smaak van de burrata is echt hemels.
Ingrediënten
- 2 el pijnboompitten
- 2 perziken (stevig en rijp – gehalveerd en ontpit)
- olijfolie
- 2 handjes rucola
- 6 plakjes serranoham
- 1 bol burrata
- een klein bosje basilicum (ca. 20 g – alleen de blaadjes)
- geroosterd brood (om te serveren)
de dressing
- 3 el olijfolie
- 2 el witte balsamico
- 1 tl vloeibare honing
- 1 rode peper (pitjes verwijderd & fijngesneden)
- 1/2 teentje knoflook (heel laten)
Bereiding
Meng voor de dressing alle ingrediënten in een kommetje. Zet opzij terwijl je de salade maakt.
Verhit een grillpan op hoog vuur en rooster er de pijnboompitten een paar minuten in tot ze goudbruin zijn. Haal de pijnboompitten uit de pan en zet apart.
Bestrijk de snijkant van de perziken met een kwastje met de olijfolie. Leg de perziken met de snij kant naar beneden in de grillpan en gril tot ze grillstrepen hebben en gekaramelliseerd zijn.
Verdeel de rucola over een schaal of een groot bord. Verdeel de serranoham en de perziken eroverheen. Leg de burrata in het midden. Haal de knoflook uit de dressing. Besprenkel de salade met de dressing en garneer met de pijnboompitten en het basilicum. Serveer met knapperig brood.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliffe Fotografie: Stuart Ovenden Styling: Tonia Shuttleworth Foodstyling: Lottie Covell
Onze tips
Wil je proeven: burrata-ijs van gelateria Miuz
Dit is de beste mozzarella uit de supermarkt
Dit zijn de 10 beste kazen ter wereld
Hierom moet je nooit het vocht van mozzarella weggooien
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
7x de lekkerste ovenschotel recepten
Traybake: snelle en makkelijke recepten uit de oven
Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.