
Nederlandse sojamelk
Lees verder na de advertentie
Amandelmelk, sojamelk, cashewmelk, rijstmelkā¦ Het zuivelvrije supermarktschap puilt uit met plantaardige melk gemaakt van producten van over de hele wereld, behalve uit Nederland. Dat kon lokaler, vonden boerenzonen en broers Tom en Bart Grobben, dus begonnen ze vijf jaar geleden in Twente āDe Nieuwe Melkboer.ā Achter het melkveebedrijf van hun ouders planten ze nu ieder jaar in mei soja, waar ze Nederlandse sojamelk van maken. Deze heeft een āvolā mondgevoel net als gewone melk en is zĆ³ lekker, dat ik het niet kan laten om even langs te wippen.
Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Een nieuwe melkweg
Als ik de oprijlaan oprijd, zie ik enkele verdwaalde koeien rondom de boerderij lopen. āJa, die hĆ©bben we nog welā, lacht Tom. āWe zijn bezig met omschakelen.ā De toekomstdroom van hem en zijn broer is een volledig Nederlandse plantaardige keten opzetten. āBeginnend bij soja, tot haver en misschien wel tuinbonen en lupine.ā De reden dat ze liever planten wilden uitknijpen in plaats van koeien melken, komt voort uit de tijd dat ze studeerden in Amsterdam en Utrecht. āWe zagen daar dat de vraag naar plantaardige melk enorm toenam.ā
Duurzaam en gezond
āSoja heeft onterecht een slechte naamā, vertelt Tom. āHet wordt vaak geassocieerd met de kap van de Amazone en de monoteelt in Amerika. Maar soja is juist een geweldig gewas dat heel goed is voor het klimaat, zolang je er geen bossen voor kapt of het vijf of tien jaar op dezelfde grond teelt. Het zijn vlinderbloemigen, die trekken stikstof uit de grond.ā Daarnaast is het ook hartstikke goed voor je. āVan alle plantaardige melk ligt sojamelk wat betreft hoeveelheid eiwitten en vetten het dichtst bij gewone melk.ā
Anders dan edamame bonen
Vanaf het terras van de boerderij zijn de planten te zien. Samen met Tom loop ik ernaartoe. āHet zijn gewoon groene planten. Er is niets sexyās aan. Sojaplanten zijn eigenlijk best wel een saai gewasā, grinnikt hij. En dan, voor de duidelijkheid: āDit is een ander ras dan de edamame (soja) bonen die je krijgt bij de sushi. Edamame bonen worden vers geoogst. Dit is een ras dat in oktober afsterft en dan pas wordt geoogst. De bonen zijn dan al deels ingedroogd in de peul, maar voor de zekerheid drogen wij ze nog verder af in de schuur.ā
Sojamelk maken
Terug in de keuken van de boerderij heeft Tom al de nodige voorbereidingen getroffen: gedroogde sojabonen heeft hij al 12 uur laten weken. Om er sojamelk van te maken, verhit hij de geweekte bonen in ruim water tot het bijna aan de kook komt. Dat mixt hij in vijf minuten fijn met een staafmixer. Daarna zeeft hij de slurrie. āNu heb je eigenlijk al sojamelkā, lacht hij. āDe pulp die overblijft, noemen ze in AziĆ« okara. Dat gaat nu naar de koeien, maar we willen daar in de toekomst een spread en andere eetbare producten van gaan maken.ā
Vol en romig
Aan de sojamelk voegt hij wat zout, suiker, natriumbicarbonaat en Nederlandse koolzaadolie toe, allemaal minder dan 1%. Zout en suiker voor de smaak, natriumbicarbonaat voor de juiste PH-waarde, zodat het niet schift in de koffie. En koolzaadolie zodat het lekker opschuimt. Dit alles blendt en verhit hij nogmaals, waarna hij de flessen heet afvult. De smaak is fantastisch: vol en romig. Tom: āHeerlijk in je cappuccino of in overnight oats. ās Avonds wat haver erin, eventueel wat rozijntjes en kaneel. Heerlijk, de volgende dag.ā
Lekker lokaal
Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.
Lees ook: Hoe gezond is plantaardige melk?
Onze tips

Halve avocado bewaren? Zo voorkom je dat hij bruin wordt

La dolce vita: 5x klassieke Italiaanse desserts

Minestronesoep: 7x de lekkerste recepten

Recepten van Ottolenghi: 7x onze favorieten

Valentijnsdag redden? Haal deze valentijnsproducten uit de supermarkt

Smaken van de liefde: maak indruk met dit valentijnsmenu

Vegetarische recepten met peulvruchten: 13x lekkere ideeƫn

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten
Redactie