Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Lekker lokaal met Laura: Nederlandse sojamelk

Lekker lokaal met Laura: Nederlandse sojamelk

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Op haar elektrische motor scheurt Laura de Grave het hele land door, op zoek naar de lekkerste producten van eigen bodem. Spring je achterop? Deze keer ontdekt ze alles over sojamelk van eigen bodem.

Nederlandse sojamelk

Amandelmelk, sojamelk, cashewmelk, rijstmelk… Het zuivelvrije supermarktschap puilt uit met plantaardige melk gemaakt van producten van over de hele wereld, behalve uit Nederland. Dat kon lokaler, vonden boerenzonen en broers Tom en Bart Grobben, dus begonnen ze vijf jaar geleden in Twente ‘De Nieuwe Melkboer.’ Achter het melkveebedrijf van hun ouders planten ze nu ieder jaar in mei soja, waar ze Nederlandse sojamelk van maken. Deze heeft een ‘vol’ mondgevoel net als gewone melk en is zó lekker, dat ik het niet kan laten om even langs te wippen.

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

sojaplant

Een nieuwe melkweg

Als ik de oprijlaan oprijd, zie ik enkele verdwaalde koeien rondom de boerderij lopen. “Ja, die hébben we nog wel”, lacht Tom. “We zijn bezig met omschakelen.” De toekomstdroom van hem en zijn broer is een volledig Nederlandse plantaardige keten opzetten. “Beginnend bij soja, tot haver en misschien wel tuinbonen en lupine.” De reden dat ze liever planten wilden uitknijpen in plaats van koeien melken, komt voort uit de tijd dat ze studeerden in Amsterdam en Utrecht. “We zagen daar dat de vraag naar plantaardige melk enorm toenam.”

Duurzaam en gezond

“Soja heeft onterecht een slechte naam”, vertelt Tom. “Het wordt vaak geassocieerd met de kap van de Amazone en de monoteelt in Amerika. Maar soja is juist een geweldig gewas dat heel goed is voor het klimaat, zolang je er geen bossen voor kapt of het vijf of tien jaar op dezelfde grond teelt. Het zijn vlinderbloemigen, die trekken stikstof uit de grond.” Daarnaast is het ook hartstikke goed voor je. “Van alle plantaardige melk ligt sojamelk wat betreft hoeveelheid eiwitten en vetten het dichtst bij gewone melk.”

soja

Anders dan edamame bonen

Vanaf het terras van de boerderij zijn de planten te zien. Samen met Tom loop ik ernaartoe. “Het zijn gewoon groene planten. Er is niets sexy’s aan. Sojaplanten zijn eigenlijk best wel een saai gewas”, grinnikt hij. En dan, voor de duidelijkheid: “Dit is een ander ras dan de edamame (soja) bonen die je krijgt bij de sushi. Edamame bonen worden vers geoogst. Dit is een ras dat in oktober afsterft en dan pas wordt geoogst. De bonen zijn dan al deels ingedroogd in de peul, maar voor de zekerheid drogen wij ze nog verder af in de schuur.”

sojaplant

Sojamelk maken

Terug in de keuken van de boerderij heeft Tom al de nodige voorbereidingen getroffen: gedroogde sojabonen heeft hij al 12 uur laten weken. Om er sojamelk van te maken, verhit hij de geweekte bonen in ruim water tot het bijna aan de kook komt. Dat mixt hij in vijf minuten fijn met een staafmixer. Daarna zeeft hij de slurrie. “Nu heb je eigenlijk al sojamelk”, lacht hij. “De pulp die overblijft, noemen ze in Azië okara. Dat gaat nu naar de koeien, maar we willen daar in de toekomst een spread en andere eetbare producten van gaan maken.”

sojamelk maken

Vol en romig

Aan de sojamelk voegt hij wat zout, suiker, natriumbicarbonaat en Nederlandse koolzaadolie toe, allemaal minder dan 1%. Zout en suiker voor de smaak, natriumbicarbonaat voor de juiste PH-waarde, zodat het niet schift in de koffie. En koolzaadolie zodat het lekker opschuimt. Dit alles blendt en verhit hij nogmaals, waarna hij de flessen heet afvult. De smaak is fantastisch: vol en romig. Tom: “Heerlijk in je cappuccino of in overnight oats. ’s Avonds wat haver erin, eventueel wat rozijntjes en kaneel. Heerlijk, de volgende dag.”

sojamelk maken

Lekker lokaal

Laura de Grave is culinair journalist, kookboekenschrijfster en presentator. Ze schreef diverse boeken, waaronder het Amsterdam kookboek en haar kookboek Lekker Lokaal. Ook presenteerde ze de video-serie Lekker Lokaal voor 24Kitchen.

Lees ook: Hoe gezond is plantaardige melk?

Onze tips

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!