Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Pineut

Lekker bezig: zelfmaak-cadeaus van Pineut

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke sprak met Marlies van Iterson van Pineut.

Zelfmaak-cadeaus van Pineut

Bij kerst denk ik niet alleen aan een fijne tijd met mijn geliefden maar ook aan een tafel vol lekkers en cadeautjes onder de boom. Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Ook in Nederland is er sprake van ongelijkheid en juist tijdens de feestdagen zijn deze contrasten extra groot. De kerstdagen zijn bij uitstek hét moment om hier bij stil te staan. Want het is toch de ultieme kerstgedachte om wat meer naar elkaar om te kijken, samen te delen en zo de wereld een stukje mooier te maken?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pineut

Je verwacht het misschien niet, maar bij Pineut zijn deze zaken aan de orde van de dag. Niet alleen met kerst, maar het hele jaar door. Al maken ze vooral tijdens de feestdagen impact. De producten vliegen namelijk vooral in de decembermaand over de toonbank omdat de toffe zelfmaak-cadeaus van het merk te gek zijn om te geven en te krijgen. Je kent het bedrijf misschien wel van die stijlvolle flessen vol met gedroogde kruiden en specerijen die je zelf kan omtoveren tot de lekkerste drankjes. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit bedrijf de wereld een stukje mooier maakt.

Zelf maken geeft voldoening

Wat begon als de wens van twee vriendinnen om meer creatief bezig te zijn, groeide al snel uit tot hét doe-het-zelf merk van Nederland. Oprichtster Marlies van Iterson omschrijft Pineut als een uit de hand gelopen hobby: “Ik had al jaren een kantoorbaan maar ik miste de creativiteit. Daarom schreven een vriendin en ik ons in voor een beurs waar we onze producten zouden kunnen verkopen. Wat we zouden gaan verkopen, wisten we op dat moment nog niet. Maar zo hadden we een goede stok achter de deur om onze handen uit de mouwen te steken. Al snel bleek dat hetgeen wat we juist zo leuk vonden: lekker bezig zijn. Daarom besloten we producten te maken waarmee je zelf aan de slag kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan DIY-kits voor glühwein, borrelbrood en likeurtjes. Want zelf iets maken, geeft voldoening.”

Pineut is inmiddels al lang geen hobbyproject meer. De producten van de twee vriendinnen werden gelijk goed verkocht en hun cadeauverpakkingen liggen al jaren in honderden winkels in het binnen- én buitenland. Maar bij deze groei hoort verantwoordelijk, vindt Marlies: “Ik heb zelf veel geluk gehad in het leven maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik merkte dat er veel ongelijkheid is.” Om haar steentje bij te dragen, heeft ze het bedrijf van productie tot product volledig kansrijk ingericht. Dat houdt in dat alle ingrediënten bij gelijkgestemde bedrijven worden ingekocht en de zelfmaak-cadeaus worden gemaakt in hun eigen Pineut Productiehuis.

Pineut

Het Pineut Productiehuis

Het Pineut Productiehuis is een sociale werkplaats waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de producten samenstellen. De toppers van het productiehuis vullen de ene dag de flessen met de gedroogde kruiden en specerijen, de andere dag bouwen ze de bakmixen. Je kan je voorstellen dat deze productieruimte de hele dag door heerlijk geurt. Het ene moment hangt er cacao in de lucht, het andere moment kaneel. Het is maar net wat ze er op dat moment maken. Marlies gaat geregeld langs bij het producthuis en krijgt veel positieve feedback. De medewerkers vinden het een feestje om er te werken want ook hierbij geldt: zelf maken geeft voldoening. En dat is helemaal fijn wanneer je net dat beetje extra aandacht nodig hebt. Dat kan zijn omdat je jouw leven niet op de rit hebt, een beperking hebt of gewoon om dat het zelf (even) niet lukt.

Stroomopwaarts

Marlies: “Iedereen verdient de kans om mee te doen in de samenleving. Wanneer je deze kans niet krijgt, worden de verschillen tussen arm en rijk en ontwikkeld en onderontwikkeld alleen maar groter. Daarom zorgen wij als bedrijf maar wat graag voor werkvoorziening. Onze partner Stroomopwaarts leidt alles hierbij in goede banen en zorgt voor de begeleiding van het team van het productiehuis. Door deze begeleiding krijgen onze medewerkers de kans om hun leven op de rit te krijgen en hebben ze vaak mogelijkheden om door te stromen naar vaste functies bij andere voedselfabrikanten. De ongelijkheid wordt hierdoor kleiner, precies hetgeen wat we willen. Zo komen we steeds dichter in de buurt van onze droom van volledige kansengelijkheid.”

Gemaakt om te delen

Dus mocht je het geluk hebben dat er bij jou thuis cadeautjes onder de boom liggen, neem dan ook even de tijd om stil te staan bij de kerstgedachte. Misschien kom je zo ook wel op een manier om de wereld wat mooier te maken. Bijvoorbeeld door je cadeautjes of kerstdiner te delen. Met de producten van Pineut maak je niet voor niets lekkers om samen van te genieten. Maar vergeet dan vooral ook niet om gelijk een heleboel te maken. Want als ik Marlies moet geloven weten ze bij Pineut één ding heel zeker: een beetje liefde en aandacht smaakt altijd naar meer!

Pineut

Lees ook: Eetbare kerstcadeautjes

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!