Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
de snelle bakplaat

Interview met Rukmini Iyer, auteur van De snelle bakplaat

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Lekker koken hoeft niet moeilijk te zijn als we Rukmini Iyer geloven. Ze schreef al 2 boeken over bakplaten uit de oven. foodies sprak met haar over haar nieuwste boek De snelle bakplaat, haar favoriete recepten en haar beste bakplaat-tips.

Aan de slag met bakplaten? Klik op de foto’s in dit artikel voor de recepten ervan.

de snelle bakplaat

Is een bakplaat per definitie simpel?

Ja! Snijd wat ingrediënten, verdeel ze over een bakplaat of ovenschaal en rooster het in de oven. Weinig moeite voor veel resultaat.

Wat was de eerste bakplaat die je zelf ooit maakte?

Geroosterde kip, aardappels, citroen en rozemarijn. Je doet de citroenpartjes in de ovenschaal en mengt het met wat je maar lekker vindt. Ik maakte dit gerecht vaak met mijn vrienden van de universiteit.

Is er iets wat je absoluut niet kunt maken als bakplaat?

Dat is een goede vraag! Ik denk misschien pasta – tenzij het een kleine pasta is zoals mini-macaroni of orzo. Het beste kun je de pasta koken in een pan met water en daarna pas mengen met de andere ingrediënten op de bakplaat. Zet het geheel nog even terug om te verwarmen daarna. Dit werkt beter dan de pasta proberen te koken in de oven, wat ik wel heb geprobeerd.

de snelle bakplaat

Welk gerecht uit De snelle bakplaat is je favoriet en waarom?

Ik denk alles met gehaktballen erin! De varkensgehaktballen met jeneverbessen en roze peper, geserveerd met prei en Puy-linzen zijn op het moment mijn favoriet, maar dat verandert met het seizoen!

Kan je de bakplaten van tevoren maken en op het moment zelf opwarmen?

Jazeker. De meeste bakplaten smaken zelfs beter wanneer je ze vooraf maakt en even kort opwarmt in de oven. De uitzonderingen zijn de gerechten met vis en garnalen, deze kunnen droog worden omdat ze te lang gekookt/gebakken worden wanneer je het gerecht opnieuw verwarmt in de oven.

Het is fantastisch dat de oven al het werk doet, maar de oven doet de vaat niet. Heb je een tip hoe je een bakplaat makkelijk schoon krijgt?

Ah, hoe fantastisch zou dat zijn ja! Ik week de bakplaat altijd een half uur in water met zeep. Zo komen alle aangekoekte resten los en schrob je het er daarna makkelijk af. Ik vind de bakplaten van roestvrij stalen veel makkelijker schoon te krijgen dan die van emaille.

de snelle bakplaat

Kerst staat voor de deur! Komt er met kerst een bakplaat bij jou op tafel?

Zeker! Meestal maak ik een selectie van vegetarische gerechten in Ottolenghi-stijl. Dit jaar staat de crispy cheddar cobbler met chili-kool op het menu. Perfect voor een koude herfstdag!

Welke bakplaat is superfeestelijk en zouden we moeten maken voor kerst?

Voor de vegetariërs zou ik zeggen: maak de gebakken gnocchi met dolcelatte, vijgen en hazelnoten. Een rijk gerecht dat er feestelijk uitziet. De vleeseters zou ik adviseren om het lamsvlees in pistachekorst met wortel en courgette te maken. Dat is echt zo’n gerecht voor een speciale gelegenheid.

Wat wordt het onderwerp van je volgende bakplaat-boek?

Het volgende kookboek heet ‘De bakplaat: Rond de wereld’, welke gaat over internationale recepten en smaken die ik heb verzameld tijdens mijn reizen.

De snelle bakplaat | Rukmini Iyer | Uitgeverij: Becht | Prijs: 19,99 euro

de snelle bakplaat

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!