Advertentie
Met aardappelen kun je alle kanten op. Zo kun je frietjes maken, aardappelpuree of misschien wel het allerlekkerste: gebakken aardappelen. Hiervoor kook je de aardappels en bak je ze af in de oven. Zo worden ze heerlijk krokant en knapperig. Het perfecte bijgerecht voor elke maaltijd. Of gewoon zo als snack, omdat het zo lekker is… Met een flinke dot zelfgemaakte mayonaise erbij natuurlijk!
Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tips voor gebakken aardappelen
Wil jij perfect gebakken aardappelen maken? Volg dan deze tips:
- Kies voor kruimige aardappelen. Want iets kruimige aardappels hebben de perfecte balans tussen zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Met Frieslander, Maris Piper of Arran Victory zit je zéker goed.
- De aardappelen in koud water aan de kook brengen zorgt ervoor dat ze geleidelijk garen van binnen naar buiten. Als je de aardappelen in heet water doet, gebeurt dat juist andersom en loop je de kans dat de randjes afbrokkelen in de oven.
- Gebruik flink gezouten water. De aardappelen zuigen het zoute water op nog voordat ze beginnen te garen. Het zout onttrekt overtollig zetmeel uit de aardappel wat zorgt voor een extra knapperig laagje.
- Door de aardappelen na het koken goed af te laten koelen, stop je het garingsproces. Zo voorkom je dat er tijdens het bakken in de oven nog vocht uit de aardappelen komt. Doordat de aardappels goed droog zijn, creëer je die lekkere knapperige buitenkant terwijl de binnenkant mooi zacht blijft.
Perfect gebakken aardappels
Wil je de perfect gebakken aardappels maken? Volg dan dit recept voor knapperig gebakken aardappels stap-voor-stap op. Dan kan het niet misgaan! Ook lekker zijn deze recepten voor gebakken aardappels met kabeljauw en hollandaisesaus, aardappels met groene harissa en yoghurt en steak met cajun-aardappels en rode coleslaw. Zo weet je gelijk waarbij je het kan serveren.
> naar het recept: knapperig gebakken aardappels
Lees ook:
Van kruimig tot vast: alles over aardappelsoorten
Veel variatie: 15x recepten met aardappel
Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.