Lees verder onder de advertentie
Gebakken aardappelen
Lees verder onder de advertentie
Met aardappelen kun je alle kanten op. Zo kun je frietjes maken, aardappelpuree of misschien wel het allerlekkerste: gebakken aardappelen. Hiervoor kook je de aardappels en bak je ze af in de oven. Zo worden ze heerlijk krokant en knapperig. Het perfecte bijgerecht voor elke maaltijd. Of gewoon zo als snack, omdat het zo lekker is… Met een flinke dot zelfgemaakte mayonaise erbij natuurlijk!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tips voor gebakken aardappelen
Wil jij perfect gebakken aardappelen maken? Volg dan deze tips:
- Kies voor kruimige aardappelen. Want iets kruimige aardappels hebben de perfecte balans tussen zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Met Frieslander, Maris Piper of Arran Victory zit je zéker goed.
- De aardappelen in koud water aan de kook brengen zorgt ervoor dat ze geleidelijk garen van binnen naar buiten. Als je de aardappelen in heet water doet, gebeurt dat juist andersom en loop je de kans dat de randjes afbrokkelen in de oven.
- Gebruik flink gezouten water. De aardappelen zuigen het zoute water op nog voordat ze beginnen te garen. Het zout onttrekt overtollig zetmeel uit de aardappel wat zorgt voor een extra knapperig laagje.
- Door de aardappelen na het koken goed af te laten koelen, stop je het garingsproces. Zo voorkom je dat er tijdens het bakken in de oven nog vocht uit de aardappelen komt. Doordat de aardappels goed droog zijn, creëer je die lekkere knapperige buitenkant terwijl de binnenkant mooi zacht blijft.
Perfect gebakken aardappels maken
Wil je de perfect gebakken aardappels maken? Volg dan onderstaand recept stap-voor-stap op. Dan kan het niet misgaan! Ook lekker zijn deze recepten voor gebakken aardappels met kabeljauw en hollandaisesaus, aardappels met groene harissa en yoghurt en steak met cajun-aardappels en rode coleslaw. Zo weet je gelijk waarbij je het kan serveren.
Knapperig gebakken aardappels
Knapperig van buiten, zacht van binnen; zo horen de perfecte aardappels te zijn. Met dit recept worden de aardappels voortaan jouw star of the dish.
Ingrediënten
Bereiding
Doe de aardappels in een pan met ruim gezouten water. Zet het deksel op de pan en breng het water langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 8 minuten doorkoken tot de randjes van de aardappel zacht beginnen te worden. Giet de aardappels af in een zeef en schud de zeef om de randjes van de aardappel wat te kneuzen. Breng de aardappels op smaak met zout en peper en laat ze op een schaal volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 180°C). Verdeel het vet over een bakplaat en zet de bakplaat ca. 20 minuten in de oven om het vet te verhitten. Haal de bakplaat uit de
oven (maar laat de oven aanstaan) en zet de plaat op het fornuis op middelhoog vuur. Voeg de aardappels voorzichtig toe (pas op, het vet kan spatten) en meng ze goed door het vet.Zet de bakplaat terug in de oven en bak de aardappels ca. 40 minuten. Draai de aardappels om en bak nog 20-30 minuten verder tot ze goed goudbruin en heel knapperig zijn. Laat de aardappels uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met zeezout en serveer.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Fotografie: Alex Luck Styling: Morag Farquhar
Lees ook:
Onze tips
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner
Kersttafel dekken? Zo doe je dat à la Jamie Oliver
Oeps, eten iets té pittig? Zo los je het op
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie