Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
perfecte steak

Zo bak je de perfecte steak!

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Alsof er een engeltje over je tong piest... Dat ja! Deze steak is het ultieme stukje vlees.

1. Dikte

Koop een dikke steak die je in stukken kan snijden en kan delen. Een dikke steak karamelliseert beter en heeft vaak malser vlees.

2. Oliën

Als je de steak inwrijft met olie, ligt hij dichter tegen het hete oppervlak dan wanneer je olie in de pan doet en daar de steak in legt. Hierdoor krijg je een betere korst.

3. Zouten

Er zijn twee redenen waarom je de steak voor het bakken moet zouten: de steak krijgt de kans om het zout in zich op te nemen, waardoor het hele stukje vlees op smaak wordt gebracht en niet alleen de buitenkant. Ten tweede beïnvloedt het zout de structuur van het vlees; het maakt het zachter en malser.

4. Op kamertemperatuur

Door de steak op kamertemperatuur te laten komen kun je hem makkelijker bakken. Als je een koude steak in de pan legt, zal hij aan de buitenkant verbranden terwijl hij aan de binnenkant nog rauw is.

5. Rusten

Het laten rusten van het vlees is essentieel. Het zorgt ervoor dat de vleessappen zich herverdelen na de extreme hitte van de pan. Dit maakt het vlees sappig.

6. Koekenpan

Gebruik altijd een zware koekenpan door de dikke bodem verbrandt de steak niet snel.

Het recept voor de perfecte steak

Bereidingstijd: ca. 15 min + wachttijd

Ingrediënten voor 2 personen
500 g ribeye steak met bot
1 el olie
1 el zeezoutvlokken
2 el boter
een paar takjes verse tijm blaadjes gerist
een paar teentjes knoflook gekneusd
aluminiumfolie

  1. Haal de steak twee uur voor bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zorg ervoor dat de steak nog in de verpakking zit of leg hem op een bord en dek af met vershoudfolie. Wrijf de steak 1 uur voor de bereiding in met de olie en breng rondom goed op smaak met de zeezoutvlokken.
  2. Zet een zware koekenpan op hoog vuur. Pak de steak vast met een tang en houd de vetrand in de pan. Schroei de vetrand tot hij knapperig is. Leg de steak in de pan en bak ca. 2 minuten en 30 seconden per zijde. Voeg de boter, de tijm en
    de knoflook toe aan de pan. Draai de steak om en bak nog ca. 1 minuut terwijl je de steak door de pan beweegt. Schep steeds een beetje boter over de steak. Draai de steak nog een keer om en bak ca. 1 minuut. Blijf met boter bedruipen.
  3. Als je een vleesthermometer in huis hebt, kun je nu de temperatuur controleren. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. De temperatuur zou ongeveer 50°C moeten zijn.
  4. Haal de steak uit de pan en leg op een bord. Giet de bruine boter met de knoflook en de tijm eroverheen. Dek het bord af met aluminiumfolie en laat de steak ca. 10 minuten rusten.
  5. Snijd het vlees tegen de draad in plakken. Serveer het vlees met de vleessappen en de boter.

Per portie: ca. 625 kcal
45 g eiwit | 49 g vet | 1 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!