
1. Dikte
Lees verder na de advertentie
Koop een dikke steak die je in stukken kan snijden en kan delen. Een dikke steak karamelliseert beter en heeft vaak malser vlees.
2. Oliën
Als je de steak inwrijft met olie, ligt hij dichter tegen het hete oppervlak dan wanneer je olie in de pan doet en daar de steak in legt. Hierdoor krijg je een betere korst.
3. Zouten
Er zijn twee redenen waarom je de steak voor het bakken moet zouten: de steak krijgt de kans om het zout in zich op te nemen, waardoor het hele stukje vlees op smaak wordt gebracht en niet alleen de buitenkant. Ten tweede beïnvloedt het zout de structuur van het vlees; het maakt het zachter en malser.
4. Op kamertemperatuur
Door de steak op kamertemperatuur te laten komen kun je hem makkelijker bakken. Als je een koude steak in de pan legt, zal hij aan de buitenkant verbranden terwijl hij aan de binnenkant nog rauw is.
5. Rusten
Het laten rusten van het vlees is essentieel. Het zorgt ervoor dat de vleessappen zich herverdelen na de extreme hitte van de pan. Dit maakt het vlees sappig.
6. Koekenpan
Gebruik altijd een zware koekenpan door de dikke bodem verbrandt de steak niet snel.
Het recept voor de perfecte steak
Bereidingstijd: ca. 15 min + wachttijd
Ingrediënten voor 2 personen
500 g ribeye steak met bot
1 el olie
1 el zeezoutvlokken
2 el boter
een paar takjes verse tijm blaadjes gerist
een paar teentjes knoflook gekneusd
aluminiumfolie
- Haal de steak twee uur voor bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zorg ervoor dat de steak nog in de verpakking zit of leg hem op een bord en dek af met vershoudfolie. Wrijf de steak 1 uur voor de bereiding in met de olie en breng rondom goed op smaak met de zeezoutvlokken.
- Zet een zware koekenpan op hoog vuur. Pak de steak vast met een tang en houd de vetrand in de pan. Schroei de vetrand tot hij knapperig is. Leg de steak in de pan en bak ca. 2 minuten en 30 seconden per zijde. Voeg de boter, de tijm en
de knoflook toe aan de pan. Draai de steak om en bak nog ca. 1 minuut terwijl je de steak door de pan beweegt. Schep steeds een beetje boter over de steak. Draai de steak nog een keer om en bak ca. 1 minuut. Blijf met boter bedruipen.
- Als je een vleesthermometer in huis hebt, kun je nu de temperatuur controleren. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees. De temperatuur zou ongeveer 50°C moeten zijn.
- Haal de steak uit de pan en leg op een bord. Giet de bruine boter met de knoflook en de tijm eroverheen. Dek het bord af met aluminiumfolie en laat de steak ca. 10 minuten rusten.
- Snijd het vlees tegen de draad in plakken. Serveer het vlees met de vleessappen en de boter.
Per portie: ca. 625 kcal
45 g eiwit | 49 g vet | 1 g koolhydraten
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Adam Bush Foto’s: Mike English Styling: Morag Farquhar Foodstyling: Adam Bush
Onze tips

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat
Redactie