Vol verbazing keken wij onlangs naar het tv-programma Keuringsdienst van Waarde van KRO-NCRV. Want in aflevering kwam de volgende kwestie aan bod; is mie hetzelfde als de pasta tagliatelle? Wanneer je goed kijkt, lijken de twee namelijk wel verdacht veel op elkaar. Beide zijn dunne platte deegslierten die vaak in vogelnestjes worden opgerold.

Wil je de lekkerste recepten, tips & weetjes ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Keuringsdienst van Waarde

Ook al lijken ze op elkaar, op de redactie hadden we nog nooit over de verschillen tussen de twee nagedacht. Want mie gebruik je voor Chinese maaltijden en tagliatelle is echt Italiaans. Daar valt toch niet over te twisten? De twee moeten wel van elkaar verschillen want je gebruikt ze voor verschillende gerechten, uit andere keukens notabene. Daarnaast is er een groot prijsverschil. Tagliatelle wordt voor haast het dubbele van mie verkocht.

mie Keuringsdienst van Waarde

Foto: KRO-NCRV

Made in Italy

Wanneer de Keuringsdienst langs gaat bij een Chinees restaurant, merken ze al snel op dat mie uit Italië geïmporteerd blijkt te worden. Het is niet te missen; er staat made in Italy op de dozen vol deegwaren. Bij het bekijken van de verpakking blijkt dat er bij zowel mie als tagliatelle tarwe op de ingrediëntenlijst staat. Wordt de pasta verstopt in een Aziatisch jasje? Na wat rondbellen blijkt al snel dat dit het geval is. Een slimme marketeer bracht jaren geleden een bezoek aan een Italiaanse fabrikant en kwam met het gouden idee om de Italiaanse deegslierten als mie te verkopen.

Verschillen tagliatelle en mie

Toch is er wel een (klein) verschil tussen mie en tagliatelle. Mie wordt gemaakt van harde tarwe en pasta van durumtarwe; een ietwat hardere tarwesoort. Voor tagliatelle wordt durumtarwe gebruikt omdat deze tarwesoort een hoog eiwitgehalte heeft en rijk is aan gluten. Hierdoor krijg de pasta een elastische textuur en ‘bite’ waardoor je hem perfect al dente kan koken. Tagliatelle en mie zijn dus niet compleet hetzelfde. In Italië – waar beide pasta’s gemaakt worden – noemen ze mie ook wel tagliolini. Dat wij het broertje van de tagliatelle vervolgens in onze Oosterse gerechten gebruiken, vinden de Italianen ook ietwat vreemd.

Keuringsdienst van Waarde mie

Foto: KRO-NCRV

Mie of tagliatelle; welke kopen?

Lang verhaal kort; de verschillen tussen tagliatelle en mie zijn minimaal. Gebruik de volgende keer dus gerust tagliatelle als je gaat wokken en mie voor je favoriete Italiaanse pasta’s. Een ding is zeker; met mie ben je in ieder geval stukken goedkoper uit.

> naar het recept voor bolognese van paddenstoelen

bolognese

Lees ook: Dit is waarom je nooit meer pastawater wil weggooien