Bacteriën

Net als bijna alle levende organismen hebben bacteriën lucht en warmte nodig om in leven te blijven en om te gedijen. Sommige bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken, zoals Bacillus cereus, zijn hittebestendig. Dat betekent dat ze zelfs hoge temperaturen overleven en in je vers gemaakte maaltijd achterblijven. Als je de restjes binnen 2 uur luchtdicht verpakt en in de koelkast legt, kun je ze nog 1-2 dagen bewaren. Maar als je ze niet luchtdicht verpakt of langere tijd buiten de koeling laat liggen, kunnen de gevaarlijke bacteriën razendsnel gaan groeien, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Niet luchtdicht

Etensresten verpakt in aluminiumfolie lijken misschien goed beschermd, de volgende dag ziet jouw lasagne of pizza er immers nog goed uit en smaakt prima. Maar wat je met het blote oog niet kunt zien, is de hoeveelheid gevaarlijke bacteriën die er in de tussentijd zijn ontstaan. Aluminiumfolie verpakt de restjes niet luchtdicht en de bacteriën kunnen door de blootstelling aan lucht verder gaan groeien. Het is dus bij het bewaren van etensresten heel belangrijk om ze niet alleen snel in de koeling of vriezer te leggen, maar om ze altijd goed te verpakken in luchtdichte bewaardozen en vershoudbakjes.

Lees ook: Met deze hack krijg je vershoudbakjes wél schoon

Zout & zuur

De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Eet smakelijk! Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen. Zure haring, augurken of spekjes in aluminium verpakken is dus niet zo’n slim idee. Maar ook vruchten of tomatenpuree bevatten zuren, dus een halve ananas of dat stukje pizza kun je beter ook uit de buurt van aluminiumfolie houden.

Alternatief

Aluminiumfolie is dus niet het meest geschikte materiaal om eten in te verpakken, maar wat dan wel? Om (oven)schalen, bakjes, kommen, geopende verpakkingen en zelfs aangesneden groenten en fruit te verpakken, kun je het beste herbruikbare siliconen deksels gebruiken. Deze sluiten je voedsel luchtdicht af, waardoor het langer vers en voedselveilig blijft. De deksels kun je bovendien steeds opnieuw gebruiken, waardoor het milieuvriendelijker is dan bijvoorbeeld vershoudfolie. Om restjes eten in te bewaren kun je verder het beste een setje kwalitatief goede bewaardozen aanschaffen zoals deze. Let er bij de aankoop op dat de bakjes echt 100% luchtdicht afsluiten, want dat is bij het bewaren van voedsel essentieel.

Lees ook: Dit is waarom je producten niet in geopend blik moet bewaren