Belize: deze foodtour in San Pedro wil je doen
Belize ligt aan de Caribische Zee, tussen Mexico en Guatemala in. Naast prachtige stranden vind je er ook uitgestrekte regenwouden, adembenemende tempels en goed eten, héél veel goed eten zelf. Benieuwd naar lokale gerechten in San Pedro, de hoofdstad van Ambergris Caye? Wij gingen op foodtour!
Advertentie
Foodtour in San Pedro
Misschien klinkt de naam San Pedro je bekend in de oren, Madonna bezingt de stad namelijk in haar wereldhit La Isla Bonita, wat tevens de bijnaam van deze stad is. De hoofdstad van Ambegris Caye - het grootste eiland van Belize - telt zo’n 17.000 inwoners. Om al etend de stad te ontdekken ging ik op foodtour in San Pedro.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Naar San Pedro in Belize
Met een simpele overstap in Atlanta ben je zo in Belize City, de grootste stad van het land. Tijdens de landing zie je de azuurblauwe zee, koraalriffen en hagelwitte stranden, maar ook de donkergroene regenwouden met kronkelende rivieren.
Vanaf het vliegveld van Belize City vlieg je vervolgens met een klein propellervliegtuig naar San Pedro. Het is ongeveer een kwartiertje vliegen naar de hoofdstad van het eiland Ambergris Caye, vlak voor de kust van Belize.
Het uitzicht over de Caribische Zee is adembenemend mooi. Niet veel later landen we op de airstrip van San Pedro, waarna ik nog geen tien minuten later al bij het hotel ben, Ramons Village Resort. Snel trek ik mijn korte broek en slippers aan; tijd om San Pedro te ontdekken.
Advertentie
Advertentie
Foodtour in San Pedro
Om het eiland al etend te ontdekken ga ik mee met een foodtour van Belize Food Tours, om verschillende lokale gerechten te proeven. We starten bij Central Park in San Pedro, het sfeervolle stadsplein. Bepakt met flesjes water, zonnebrand en een pet tegen de zon ben ik er helemaal klaar voor.
Tourguide Rose neemt ons mee op pad. Al wandelend door het prachtige San Pedro eet ik onder andere verse ceviche, probeer ik knapperige conch fritters (zeeslak), ontdek ik dé lokale snack fry jacks en drink ik een aantal goede glazen rum, terwijl ik onderweg mijn ogen uitkijk.
Conch fritters bij El Fogon
De eerste stop is bij het restaurant El Fogon, waar direct een ongelooflijk grote oven in het oog springt bij binnenkomst. Ik neem plaats aan één van de houten tafels, terwijl Rose uitlegt dat ze hier voornamelijk op open vuur koken.
Lokale gerechten zoals verschillende soorten stoofpotten en rijst, maar ook hapjes zoals conch fritters. Dat zijn een soort knapperige viskoekjes, maar dan gemaakt van conch, een zeeslak die veel voorkomt in het Caribisch gebied. Naast dit heerlijke hapje deelt Rose ook chicken balls uit, natuurlijk met een pittige hot sauce.
Jerk chicken bij Briana's Food Place
De volgende stop is Briana's Food Place, in het centrum van San Pedro. Elke dag staat er een andere special op het menu, van varkensstaart tot aan verse tostada's.
Speciaal voor de foodtour in San Pedro heeft de chef jerk chicken gemaakt, een Caribisch gerecht dat bestaat uit gekruide kip, gegaard op speciaal hout, waardoor het gerecht een gerookte smaak krijgt. Bij de kip wordt een coleslaw geserveerd met rijst en bonen.
Natuurlijk mag ook hier de authentieke hot sauce niet ontbreken, in Belize vind je overal Marie Sharp's hot sauce. Lokaal gemaakt, met de pittige pepers zoals habanero's. De saus is goed pittig, maar dat stoort me niet. Ik geniet volop.
Ceviche bij Lily's Treasure Chest
Na een korte wandeling door de stad komen we aan bij het strand van San Pedro. Vanaf het prachtige strand kijk je uit over de rustige zee, terwijl het lijkt alsof de palmbomen vriendelijk naar je wuiven door het zachte briesje. Niet vee later komen we aan bij de volgende stop: Lily's Treasure Chest.
Binnen lijkt het een soort kantine, waar we plaatsnemen aan plastic tafels. Dat neemt niet weg dat de sfeer geweldig is, diverse locals genieten aan de bar van een ijskoud biertje - Belikin, hét lokale bier uit Belize - en wat snacks. Wij komen voor de ceviche, die hier het lekkerst van heel San Pedro schijnt te zijn volgens Rose.
En eerlijk is eerlijk, ze heeft geen woord gelogen. Er verschijnen twee soorten ceviche op tafel, eentje gemaakt van vis en eentje gemaakt van kreeft. Samen met het koude biertje smaakt het ongelooflijk goed, al houd ik mij in, we hebben namelijk nog een paar stops te gaan...
Fry jacks bij The Fry Jack House
Niet ver van het strand vandaan zit The Fry Jack House. De naam verraadt het al, hier zijn fry jacks de specialiteit. Volgens Rose is dit hét lokale gerecht, wat voornamelijk bij het ontbijt wordt gegeten in Belize. Het is eigenlijk niets anders dan gefrituurd deeg, met of zonder vulling en zowel zoet als hartig te verkrijgen.
De hartige varianten worden vaak gemaakt met een vulling van vlees of kaas, de zoete varianten hebben geen vulling, maar wel een laagje poedersuiker of honing. Ergens in de verte zijn ze wel een beetje te vergelijken met oliebollen, maar dan een stuk krokanter en luchtiger.
Ondanks dat ze in Belize voornamelijk op het menu staan bij het ontbijt, kun je ze de hele dag door eten. We bestellen een flinke portie, met een koud glas limonade erbij. Ook dit hapje valt erg goed in de smaak. Ondanks dat het deeg gefrituurd wordt, zijn de fry jacks allesbehalve vettig. Ik weet in ieder geval al waar ik de volgende dag mijn ontbijtje ga halen...
Rum bij Saul's Café
De volgende stop draait niet om eten, maar om rum en sigaren. Bij Saul's Café schenken ze namelijk de lekkerste rum (en ook koffie overigens) uit Belize, terwijl in de naastgelegen ruimte sigaren worden gemaakt - met de hand.
We proeven meerdere soorten rum, om vervolgens een rondje door het pand te lopen. Ik kijk mijn ogen uit, zeker als ik zie hoe de sigaren met de hand gerold worden.
Chocolade bij Belize Chocolate Company
De foodtour in San Pedro eindigt bij Belize Chocolate Company. Een prachtige winkel, waar de airco meer dan aangenaam is. In de vitrine liggen ontelbaar veel soorten chocolade, van hele repen tot aan de mooiste bonbons. Ondanks dat ik vol zit is er áltijd nog wel ruimte voor een toetje, dus ik kies een stukje fudge uit, omhult met chocolade uit Belize.
Meer dan voldaan eindigen we hier de foodtour. Ik bedank Rose, ze heeft een prachtig stuk van San Pedro laten zien, ik heb veel geproefd en tussendoor veel geleerd over het eiland en de geschiedenis. Ga je naar Belize? Sla deze foodtour dan ook zeker niet over. Eén tip: kom met een lege maag.
Na de foodtour rijd ik – met volle maag – nog een rondje over het eiland met mijn golfkarretje (hét vervoersmiddel op dit autoluwe eiland), genietend van alle levendigheid en de vriendelijke inwoners. Dit smaakt naar meer...
Advertentie
Naar Belize?
Vanaf Amsterdam vlieg je met één gemakkelijke overstap naar Belize in Midden-Amerika. Van ziplinen door de jungle of muziek maken op een Garifuna-trommel tot aan relaxen op het strand met het lekkerste eten en duiken in de Caribische Zee, alles is mogelijk in Belize.
Meer informatie? Kijk op travelbelize.org.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!
Advertentie
Onze tips
La Isla Bonita: zon, zee en Lobster Fest in Belize
Restaurants op Bonaire: de beste hotspots, foodtrucks & tips
De smaak van Barbados: zon, rum en héél veel eten
34x de lekkerste recepten met zeevruchten
Hot sauce is hot: hete sauzen mét smaak
INNSiDE by Melia Amsterdam: lifestyle, luxe én business in één hotel
Restaurants in Leiden: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Bologna: de beste hotspots en tips
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Bovenop de trends: Pumpkin Spice mania in New York
Sherry alleen voor oma? Zeker niet!
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.