Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Eten dippen in een pan met kaasfondue

11x de beste restaurants voor kaasfondue in Nederland

Profielfoto van
BasBas Erkens

Het liefst eet ik elke dag kaas, ik word dan ook ontzettend blij van kaasfondue. Smeuïge, gesmolten kaas vol van smaak, verse ingrediënten om te dippen en flink wat gastvrijheid – bij deze restaurants in Nederland schuif je aan voor de lekkerste kaasfondue.

Lees verder na de advertentie

De beste restaurants voor kaasfondue

Kaasfondue is misschien wel hét ultieme comfortfood. Niet alleen in het najaar of als het koud is, ook in de zomer geniet ik maar al te graag van gesmolten kaas in een pannetje. Ken je ondertussen de restaurants bij jou om de hoek wel? Bekijk dan eens mijn favoriete restaurants voor kaasfondue, verspreid over heel Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Bakkerswinkel in Utrecht

Overdag een bakkerij, 's avonds een heerlijk restaurant. Dat is de Bakkerswinkel in Utrecht (en Amsterdam) in een notendop. Nu kun je hier sowieso ontzettend goed lunchen, maar ik raad je aan om een tafeltje te reserveren voor de kaasfondue.

Je kunt kiezen uit een klassieke Zwitserse kaasfondue, een Hollandse variant met donker abdijbier of een kaasfondue met pittige blauwe kaas. Liever plantaardig? Ook dat kan! Ze serveren namelijk een vegan kaasfondue op basis van blond bier - en die is heerlijk.

Lees verder na de advertentie

Brussels Lof in Groningen

Ook in het noorden van Nederland vind je hele goede kaasfondue. De lekkerste bestel je wat mij betreft bij Brussels Lof in Groningen. Op de menukaart staan verschillende mediterrane klassiekers, waaronder verse oesters, coquilles en camembert uit de oven.

Nu ben ik ook fan van de risotto op de menukaart, maar de kaasfondue is toch echt mijn favoriet. Je kiest uit verschillende varianten, van een klassieke kaasfondue tot aan varianten met geitenkaas, verse rode peper of eekhoorntjesbrood. Al vind ik de kaasfondue met roquefort en chutney ook heel erg lekker.

Lees verder na de advertentie

Eetcafé Klinkklaar in Nijmegen

Al meer dan dertig jaar is eetcafé Klinkklaar in Nijmegen een begrip. Een aantal jaar geleden veranderde het restaurant van eigenaar, maar het concept bleef gelukkig hetzelfde. Goed eten, heerlijke wijn én eerlijke prijzen. Ze staan bekend om hun driegangenmenu voor maar € 37,95.

Maar mijn persoonlijke favoriet is natuurlijk de kaasfondue! Deze staat al sinds jaar en dag op de menukaart. Ondanks dat de kaart regelmatig wisselt, verdwijnt de kaasfondue nooit. Het is een klassieke kaasfondue met emmentaler en gruyère, geserveerd met stokbrood en groenten uit het seizoen.

Lees verder na de advertentie

Aan Tafel bij Fagel in Den Bosch

Dit is de ideale wijnbar waar je de hele avond kunt tafelen, in hartje Den Bosch. Eigenaresse Pascale Fagel brengt je linea recta naar het beste van Frankrijk. Van haar selectie aan geweldige wijn tot aan huisgemaakte paté, het is net alsof je even in Parijs bent.

En dan de kazen! Bij Aan Tafel bij Fagel hebben ze een heuse kaaskar, met kazen afkomstig van kaasaffineur Frederic van Tricht. En die kazen smaken fantastisch. Iedere week prijken er andere kazen in de kaaskar. Naast verschillende kazen serveert Pascale ook een hele goede kaasfondue.

Lees verder na de advertentie

De Kaasbar in Maastricht

De naam van dit restaurant zegt al genoeg, bij De Kaasbar in Maastricht geniet je van de lekkerste kazen (en meer). Zeker als kaasliefhebber wil je hier een tafeltje bemachtigen, het was officieel ooit namelijk de allereerste kaasbar van de Benelux. Let op, zorg dat je op tijd bent, je kunt namelijk niet reserveren.

Laat je adviseren door een van de kaasmeesters en ga voor een uitgebreide proeverij, bestel een kaasje uit de oven of de legendarische uiensoep. Misschien hebben ze dan wel geen klassieke kaasfondue, toch wil ik je deze tip niet onthouden.

Lees verder na de advertentie

The Barn in Gouda

Als je weleens in Gouda komt ken je dit restaurant misschien nog wel onder de vorige naam: Koeien en Kaas. Ondanks dat de naam is veranderd naar The Barn, is het concept gelukkig gelijk gebleven. Denk aan sappige steaks, smaakvolle burgers én heerlijke kaasfondue.

Als echte kaasstad kan het niet anders dan dat de Goudse kaasfondue ontzettend smaakvol is. Deze wordt geserveerd met verse seizoensgroenten en brood. Vraag naar een bijpassende wijn en geniet van de heerlijke kaasfondue bij The Barn!

Apartt in Rotterdam

Bij Apartt - in het centrum van Rotterdam - kun je haast de hele dag terecht. Of het nu voor een uitgebreide lunch is of voor een heerlijk diner, de menukaart staat vol met lekkers. Een van de specialiteiten is hun klassieke kaasfondue, gemaakt met emmentaler en gruyère.

Ze serveren de kaasfondue met knapperig brood en diverse groenten, al kun je ook charcuterie bij de kaasfondue bestellen. Naast de klassieke variant staat er ook een variant met blauwe kaas op de kaart. Deze heeft net wat meer pit dan de klassieke variant - al zijn ze allebei ontzettend lekker...

In 't Goede Uur in Haarlem

Bij In 't Goede Uur zijn ze niet alleen in kaasfondue gespecialiseerd, maar ook in wijnen. Hier kun je dan ook terecht voor een geweldig diner in Haarlem, inclusief de beste bijpassende wijnen. Eerlijk gezegd zijn er meerdere gerechten op de menukaart die ik graag bestel, zoals de uiensoep of de huisgemaakte paté.

Maar de kaasfondue kan ik nooit weerstaan. Er staan verschillende varianten op de kaart. De bekendste is misschien wel de klassieke kaasfondue met Goudse kaas en gruyère, die al ruim vijftig jaar op de kaart staat. Ook de kaasfondue met gorgonzola is erg goed trouwens.

Het Karbeel in Amsterdam

Eén van de oudste restaurants waar kaasfondue verheven is tot dé specialiteit, is Het Karbeel in Amsterdam. Gevestigd in de Warmoesstraat - één van de oudste straten van Amsterdam - in een prachtig pand uit 1534.

De klassieke kaasfondue is mijn favoriet, al zijn de verschillende varianten op de menukaart ook zeker aanraders. Reserveer snel een tafeltje en geniet van een heerlijke kaasfondue met verse ingrediënten om te dippen.

Soepp in Alkmaar

Heb je als echte kaasliefhebber al weleens kaassoep gegeten? Je leest het goed, kaassoep! Laten ze nu net bij Soepp in Alkmaar een uitstekende kaassoep op de kaart hebben staan, het is zelfs hun specialiteit.

De fluweelzachte soep heeft een mooie kruidigheid, zonder dat de kaassmaak verloren gaat. En dat is absoluut een kunst. De soep wordt geserveerd met walnoten en verse peterselie. Maar goed, niet alleen voor de unieke kaassoep moet je naar Alkmaar, de kaasfondue van Soepp is namelijk ook fantastisch - echt!

Daarnaast bestaat het interieur uit vintage parels die je ook nog eens kunt kopen. Zo kun je genieten van kaasfondue (of de befaamde kaassoep) én shoppen.

Rootz in Den Haag

Dit restaurant zit in een prachtig, oud koetshuis in Den Haag, en is eigenlijk een biercafé. Op de kaart vind je dan ook verschillende speciaalbieren, zowel op de tap als per fles. En laat kaas en bier nu stiekem best goed bij elkaar passen.

De kaasfondue van Rootz smaakt dan ook erg goed, waar ze verse groenten en knapperig brood bij serveren. Heb je aan het eind nog kaas over? Bestel dan wat extra brood, tot je pannetje helemaal leeg is. Liever een glas wijn bij het eten? Ook dat kan natuurlijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Foodies Travel en ontvang de beste hotspots en tips in je mail!

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Bas Erkens bij The Butcher of Paris

De beste tips en inspiratie in je mail:

De beste tips en inspiratie in je mail:

Ontvang de leukste tips, restaurants, verhalen en speciale aanbiedingen.