Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Victor First Dates

Een kijkje in de keuken bij barman Victor van First Dates

Advertentie

Marieke mocht - letterlijk - een kijkje in de keuken nemen bij Victor Abeln, bekend als barman van het tv-programma First Dates. Maar sinds kort staat hij niet alleen achter de bar, maar ook in de keuken. Hij doet namelijk mee aan Celebrity Masterchef Nederland bij Viaplay. Hoog tijd om de culi-kant van Victor te leren kennen!

Victor Abeln

Toen Victor werd gevraagd om mee te doen aan Celebrity MasterChef Nederland wist hij gelijk dat hij wou deelnemen. Hij vertelt: “Ik kom natuurlijk uit de horeca. Daarom wist ik gelijk: dit programma is echt iets voor mij. Al dacht ik ook meteen: dit moet ik wel echt goed doen. Ik zie mijzelf toch wel als een vertegenwoordiger van de horeca en heb mad veel respect voor chefs. Het is zo ontzettend knap hoe ze alles kunnen laten samenkomen in een gerecht. Ik weet niet in hoeverre ik mijzelf daar aan kan meten maar ik sta zeker graag in de keuken. Ik werk vooral ’s avonds en heb daardoor overdag de tijd om uitgebreid te koken. Daarbij kom ik ook graag als gast in de horeca en kijk ik het liefst de hele dag door kookprogramma’s.”

De lekkerste verhalen en recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat staat er in jouw koelkast?

Victor: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik wat lui ben geworden met koken. Door mijn wisselende ritme schiet het er vaak bij in. Hartstikke jammer want ik ben er wel gek op. Als je in mijn koelkast kijkt, zal je ook zien dat ik niet veel kook.” Hij trekt de koelkastdeur open en laat het me zien. Een blik zegt genoeg: de koelkast is niet goedgevuld. Ik zie vooral smaakmakers en sauzen. Toch staan er ook de nodige blikjes bier in. Victor: “Mijn koelkast zit nu zelfs best vol. Ik had laatst een BBQ met vrienden waar ik al die sauzen voor heb gehaald. Meestal is ‘ie helemaal leeg. Ik doe weinig boodschappen en koop per gerecht ingrediënten. Dan ga ik naar de visboer of het Turkse winkeltje op de hoek en haal ik in huis wat ik op dat moment nodig heb. Het gaat eigenlijk niet anders met mijn onregelmatige ritme. Stiekem moet ik wel toegeven dat ik er onwijs naar uitkijk om over een tijdje wel een goedgevulde koelkast te hebben. Als ik ga samenwonen misschien…”

Wat heb je wel altijd in huis?

Resoluut antwoord Victor: “Boter! Dat maakt gewoon alles lekkerder. Ik verkies het echt altijd boven olie. Ook citroenen heb ik altijd in huis. Een zuurtje in een gerecht is zo onderschat. Volgens mij zijn citroenen ook het favoriete ingrediënt van Jamie Oliver. Niet gek, het brengt je hele gerecht tot leven. Maldon zout heb ik ook altijd in huis, een beetje knisperend zout maakt elk gerecht beter. Daarnaast heb ik ook altijd knoflook, avocado’s en verse kruiden in huis. Dat zijn echt mijn basis ingrediënten. Maar niks gaat boven boter. Dat is toch het lekkerste wat er is?”

In MasterChef verwerk je in elk gerecht een scheutje drank?

Victor: “Dat klopt! Als barman heb ik natuurlijk altijd drank in huis. Ik heb er zelfs een speciale keukenlade voor. Koken met drank vind ik waanzinnig. Het geeft elk gerecht een extra dimensie zonder dat het de hoofdrol hoeft te spelen. Zo hoort in een goede pastasaus zeker een halve fles wijn, dat heb ik van mijn moeder geleerd. Haar pasta is nog steeds favoriet. Maar thuis kook heus niet altijd met drank. Bij MasterChef had ik die ‘regel’ meer bedacht om mezelf te kaderen. De opties in de MasterChef-keuken zijn namelijk eindeloos en daarom had ik wat houvast nodig. Op deze manier kon ik mijzelf in zekere zin wat beperken en wat meer structuur creëren. Anders blijf je maar ingrediënten toevoegen.”

Hoe heb jij je voorbereid op je deelname?

Victor: “Ik ben echt niet van het bakken en de desserts. Dat moest ik dus van tevoren goed oefenen. Ik vind bakken een beetje freaky. Het komt zo precies qua ingrediënten en kooktijden. Ik kook liever op gevoel en ben meer van een snufje dit en een snufje dat toevoegen. Maar bij bakken gaat dat niet, dat vind ik eng. Ik heb er de feeling ook niet voor. Dat precieze is ook gewoon niks voor mij. Bakken en koken zijn echt twee verschillende dingen.

Een andere manier waarop ik mij heb voorbereid is door een dag voor de opnames de MasterChef-keuken te bezoeken. We kregen toen de gelegenheid om alle apparaten eens te proberen en vragen te stellen. Die mogelijkheid was natuurlijk hartstikke fijn maar het bleef wel zwemmen. Je wilt het zo graag goed doen en dat is in een keuken die je niet kent hartstikke lastig. Door alle stress had ik ook echt geen idee wat er allemaal om mij heen gebeurde. Soms dacht ik aan het einde echt: wat is hier gebeurd? Ik zat zo in mijn eigen bubbel dat ik niks mee kreeg van de andere deelnemers.”

Ben jij thuis ook zo gefocust?

Victor: “Zeker. Als ik aan het koken ben, dan ben ik aan het koken. Ik zit helemaal dan in mijn eigen bubbel en ben ook best georganiseerd. Zo ben ik echt van de mise en place en staat mijn hele aanrecht vol met voorgesneden ingrediënten. Ik ben ook blij dat ik zo veel werkruimte heb. Alles heeft zijn vaste plek en zo hoort het ook. Het barretje op de hoek vind ik ook te gek. Als er iemand komt eten dan zet ik diegene daar neer. Ik schenk dan een lekker drankje in, diegene mag een plaatje uitkiezen en ik ga aan de slag. Laat mij maar in mijn eentje koken. Dat is toch ook wel een beetje horeca-autisme denk ik.”

Wat zal je nooit in jouw keuken aantreffen?

Victor: “Ik lust bijna alles wel. Eerst vond ik ansjovis echt niet lekker maar zelfs dat ingrediënt ben ik gaan waarderen. Dat komt door een van de MasterChef-juryleden Angelique Schmeink. Toevallig had ik haar voor het programma al eens gesproken voor een andere klus. Ik mocht haar toen interviewen over smaak. Toen had ze een Ceasar salad gemaakt en heeft mij alles uitgelegd waarom die specifieke ingrediënten zo mooi met elkaar samengaan. Haar boek over smaak blader ik regelmatig thuis door. Zodra je snapt hoe smaken samengaan, valt alles op zijn plek. Sindsdien lust ik ansjovis. Al cheat ik nog wel eens door de visjes in melk te laten marineren, dat neutraliseert de smaak. Ik voeg ze graag als smaakmaker toe aan mijn gerechten. Wanneer iemand vraagt wat er in het gerecht zit en ik ansjovis antwoord, zijn ze altijd verbaasd. Dan denk ik: ja motherfuckers, die umami en bestorven smaken zijn zó lekker en geven zo veel diepgang.”

Benieuwd of Victor ook de juryleden weet te verbazen Celebrity Masterchef Nederland? Je bekijkt de afleveringen op de streamingsdienst Viaplay of elke woensdagavond om 20:30 op Net5.

Lees meer over Masterchef:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!