
Wil je de allerlekkerste chocolade-eitjes in huis halen voor Pasen, maar weet je niet welke pure paaseitjes je uit het schap moet pakken? Lees dan snel verder om erachter komen welke wij als beste hebben getest!
Lees verder na de advertentie
Pure paaseitjes test
In deze test hebben wij ons gefocust op pure paaseitjes. Deze hebben wij gekocht bij diverse winkels en vervolgens heeft een panel van 15 proefpersonen de paaseitjes blind geproefd.
Om het testpanel een gevarieerd aanbod te geven kochten we de 12 soorten pure paaseitjes bij 7 verschillende winkels (Jumbo, Plus, Albert Heijn, Lidl, Action, Kruidvat en Hema). De gekochte paaseitjes zijn allemaal van pure chocolade en massief. Eentje hiervan is extra opvallend, want deze is als enige bestempeld als vegan.
Tip!

Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Plantaardige paaseitjes
Slechts één van de geteste paaseitjes wordt bestempeld als plantaardig. Deze vegan variant wordt verkocht onder de merknaam van Albert Heijn Excellent. Het is opvallend dat alleen deze pure paaseitjes als vegan worden verkocht want in principe is pure chocolade altijd plantaardig. Deze chocoladesoort bevat namelijk, in tegenstelling tot melk- en witte chocolade, geen melk(poeder). Een sterk staaltje marketing of spelen de andere verpakkingen er juist niet slim op in?
Is pure chocolade altijd plantaardig?
Wil je zeker weten dat jouw gekozen paaseitjes plantaardig zijn? Dan kun je het beste altijd even het etiket checken. Al is pure chocolade in de regel plantaardig, soms worden er wel dierlijke producten aan toegevoegd. Dit is bij producten die specifiek worden bestempeld als plantaardig nooit het geval. Wel bevatten de vegan chocolade-eitjes uit de test opvallend genoeg veel meer toevoegingen, zoals rijstebloem en -stroop, dan de andere geteste paaseieren.
De grote paaseitjestest
Het panel wist ten tijden van testen natuurlijk niet het verschil tussen de eitjes. Ze kregen 12 genummerde bakjes, elk gevuld met paaseitjes, voor zich en proefden blind. De paaseitjes waarbij op de wikkel informatie vermeld stond, zijn uitgepakt zodat dit de score niet kan beïnvloeden. Het hebben van een verpakking legt niet altijd windeieren. Zo vindt het panel dat de pure paaseitjes áltijd een rode verpakking moet hebben. “Andere kleuren verdienen aftrek in punten”, luidt het oordeel.
Wie gek is op een pure chocoladesmaak, kan het beste de chocolade-eitjes van Albert Heijn Delicata in huis halen. Het testpanel licht toe dat deze mooi eieren groot zijn en een fijne structuur hebben. Een testpanellid licht toe: “Ik proef echt de cacao en ze hebben een goede bite.“
Deze pure paaseitjes worden gevolgd door een gedeelde tweede en derde pek. Over deze verschillende verpakkingen zijn de meningen verdeeld. Waar de één de paaseitjes van Plus vindt wegsmelten in de mond, meldt de ander dat ze überhaupt te groot zijn om in je mond te stoppen. Ook over smaak valt te twisten. De extra pure chocolade-eitjes van Lidl zijn volgens de één volledig in balans en volgens de ander juist niet te overheersend.
Zo zie je maar: je zult ze écht zelf moeten testen om erachter te komen welke jouw favoriet is! Gelukkig is dat geen straf…
De uitslag van Foodies’ grote paaseitjes test
Benieuwd welke eitjes het beste scoorden? Dit is het totaaloverzicht van de geteste pure paaseitjes:
- Albert Heijn Delicata (€ 2,49 voor 200 gram): 7,8
- Feestelijk PLUS (€ 2,99 voor 250 gram) & Albert Heijn chocolade eitjes (€ 2,29 voor 200 gram): 7,5
- Lidl Favorina (€ 1,99 voor 200 gram), Albert Heijn Delicata extra puur (€ 2,49 voor 200 gram) & Jumbo (€ 2,29 voor 200 gram): 6,8
- Jumbo bio (€ 3,49 voor 200 gram): 6,0
- Hema (€ 2,50 voor 175 gram): 5,9
- Action (€ 1,97 voor 200 gram): 5,1
- Lidl Favorina extra puur (€ 1,99 voor 200 gram): 5,0
- Kruidvat (€ 1,89 voor 175 gram): 4,3
- Albert Heijn vegan (€ 3,49 voor 150 gram): 4,1
Onze tips

De grote paaseitjes test: dit zijn de lekkerste melkchocolade eitjes

Bakken met paaseitjes: 5x recepten voor Pasen

5x zoete broden

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven

Dit is waarom iedereen massaal flatbread in huis haalt
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.