Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
oliebollentest

Getest: dit zijn de beste oliebollen van 2023

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Natuurlijk, bij Foodies geloven we dat zelfgemaakt altijd het lekkerst is. Zo is het ook met oliebollen, al heeft niet iedereen tijd of zin om ze zelf te bakken. Benieuwd naar de beste oliebollen van 2023? Lees dan snel verder!

Beste oliebollen van 2023

We hebben ons geconcentreerd op gevulde oliebollen met deze oliebollentest, om te ontdekken welke de beste oliebollen van 2023 zijn. Staat er bij jou geen oliebollenkraam om de hoek? Dan ben je aangewezen op de supermarkt of bakker. Om je te helpen hebben we verschillende oliebollen uit de supermarkt en van de bakker getest.

Nog niet alle supermarkten verkochten oliebollen op de dag dat we de test uitvoerden (28 december 2023), daarom missen er een paar supermarkten. De oliebollen zijn blind geproefd – direct na aankoop – door een testpanel bestaande uit de redactie van Foodies en een aantal vrijwilligers.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelfgebakken oliebollen het lekkerst

Natuurlijk vinden we oliebollen het lekkerst als ze zelfgebakken zijn. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om ze zelf te maken, in dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf de lekkerste oliebollen en appelbeignets kunt maken. Geen tijd of geen zin in een huis dat dagen naar oliebollen ruikt? Dan ben je op de supermarkt, bakker of oliebollenkraam aangewezen.

beste oliebollen

De beste oliebollen van 2023

Om het testpanel een gevarieerd aanbod te geven kochten we oliebollen van vijf verschillende supermarkten (Jumbo, Plus, Albert Heijn, Lidl en Aldi). Daarnaast voegden we ook oliebollen van Bakker Bart, De Echte Bakker én gebakkraam Bosvelt in Huissen toe aan de test.

Deze gebakkraam kreeg dit jaar goud van het Nederlands Bakkerij Centrum voor hun oliebollen, daarmee verkopen ze officieel de beste oliebollen van 2023.

gebakkraam bosvelt: beste oliebollen van 2023

De beste oliebollen van 2023 volgens het panel

Er staan negen genummerde bakjes op tafel, elk gevuld met stukjes oliebol. Het testpanel proeft blind en weet niet waar de oliebollen vandaan komen. Direct valt op dat sommige oliebollen niet alleen krenten bevatten, maar ook stukjes appel. Qua consistentie valt het op dat de ene oliebol een stuk vetter is dan de ander. Qua vorm en grootte zijn ze allemaal redelijk vergelijkbaar, al zijn de oliebollen van de gebakkraam en de beide bakkerijen duidelijk het grootst.

De winnaar zal geen verrassing zijn, de oliebollen van gebakkraam Bosvelt uit Huissen vallen het beste in de smaak met een gemiddelde score van een 8,1. Eén van de panelleden vertelt: “Deze oliebollen smaken erg lekker en zijn knapperig, precies zoals het hoort”.

De tweede plek is voor de oliebollen met krenten van De Echte Bakker met een gemiddelde score van een 7,6. Op de derde plek volgen de gevulde oliebollen van Jumbo met een 6,1.

9x oliebollen getest: kritisch panel

Dat het testpanel serieus aan de slag ging bleek wel uit het uitgebreide commentaar per oliebol. Termen als “niet weg te krijgen”, “vreemde smaak”, “te droog” en “kunstmatig” kwamen voorbij in de kritieken.

Daarentegen was het testpanel niet alleen negatief. De winnaars kregen commentaren zoals “mooi én smaakvol”, “lekker vet, op een goede manier” en “heerlijk knapperig”.

oliebollen getest

Beste oliebollen van 2023 uit de supermarkt

Benieuwd hoe de oliebollen uit de supermarkt of bij de bakker bij jou om de hoek scoren? Dit is het totaaloverzicht van de negen geteste oliebollen:

  1. Krentenbollen van gebakkraam Bosvelt in Huissen (€ 1,50 per stuk): 8,1
  2. Oliebollen met krenten van De Echte Bakker (€ 1,20 per stuk): 7,6
  3. Gevulde oliebollen van Jumbo (€ 0,69 per stuk): 6,1
  4. Oliebollen (gevuld) van Plus (€ 2,49 per 10 stuks): 5,8
  5. Lidl Deluxe verse oliebollen (€ 1,99 per 10 stuks): 5,4
  6. Oliebollen met rozijnen en krenten van Bakker Bart (€ 1,00 per stuk): 5,1
  7. Ovenverse oliebollen van Lidl (€ 0,39 per stuk): 5,0
  8. Aldi gevulde oliebollen (€ 1,99 per 10 stuks): 4,7
  9. Albert Heijn Excellent oliebollen gevuld (€ 1,99 per 10 stuks): 4,4

Prijsverschil tussen oliebollen uit de supermarkt

Zoals je ziet in bovenstaand overzicht lopen de prijzen uiteen. Zo is een zak oliebollen bij Albert Heijn, Lidl en Aldi het goedkoopst (€ 1,99 per 10 stuks), maar ze scoren alle drie een onvoldoende.

Als we alleen naar de supermarkten kijken zijn de oliebollen van Jumbo het duurst (€ 0,69 per stuk), al halen ze een nette voldoende en staan ze op de derde plek.

De gebakkraam vraagt € 1,50 per krentenbol, maar dit is het dubbel en dwars waard volgens het testpanel. Hier kunnen ze er met gemak nog wel een paar van op. Kortom; als het aan ons testpanel ligt bakken we de oliebollen dit jaar zelf óf halen we ze bij een goede gebak- of oliebollenkraam.

beste oliebollen van 2023 getest

Elke maand inspiratie?

Wil je elke maand de lekkerste inspiratie, recepten en verhalen op je deurmat? Bekijk dan eens onze voordelige abonnementen en kies voor Foodies Magazine!

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!