Bewuste Visweek 2024: kies jij ook voor duurzame vis?
Advertentie
Keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) organiseren van 23 tot en met 29 september de Bewuste Visweek. In dit artikel leggen we je er alles over uit!
Tegenwoordig is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Of het nu gaat om verantwoord ondernemen, wonen of consumeren. Toch is niet iedereen hier altijd even goed van op de hoogte. Zo ook wanneer het gaat om het kiezen van duurzame vis, blijkt uit onderzoek van de keurmerken. Daarom organiseren Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) de Bewuste Visweek om mensen te informeren over duurzame vis en de bewuste keuzes hierin.
Wat is duurzame vis?
Wanneer je voor het schap van de verse vis of de ingevroren vis in de supermarkt staat, weet je vaak niet of de vis duurzaam is en wat de voorwaarden hiervoor zijn. De een denkt bijvoorbeeld dat verse vis altijd duurzamer is dan ingevroren vis maar ingevroren vis wordt juist efficiënt getransporteerd en bederft daardoor minder snel. Een andere misvatting is dat lokale vis beter is voor het klimaat dan vis uit andere landen, maar ook dit ligt weer aan internationale afspraken en het beheer van vispopulaties. Er zijn dus meerdere aspecten wanneer het draait om het duurzaam bestempelen van vis.
Keurmerken en voorwaarden
Het herkennen van duurzame vis is dus niet zo makkelijk. Gelukkig helpen MSC en ASC je graag op weg met hun gecertificeerde keurmerken die duurzame visvangst en verantwoorde viskweek garanderen. Ze hebben een standaard opgesteld met strenge voorwaarden waar visserijen en kwekerijen aan moeten voldoen. Regelmatig wordt getoetst of de visserij of kweker nog steeds aan de standaard voldoet. Is dat niet zo, dan wordt het keurmerk opgeschort.
De Hollandse garnalen zijn een goed voorbeeld waarom het keurmerk zo belangrijk is. De garnalenvissers hebben gezamenlijk na een lange voorbereiding het MSC-certificaat gekregen in 2017. Daar hebben ze veel voor moeten doen. Een voorwaarde voor MSC is dat je niet te veel vist en zo schade aan de natuur zoveel mogelijk beperkt. Dat is belangrijk, want garnalen zitten vooral in de ondiepe kustzones zoals de Waddenzee, waar juist ook veel ander zeeleven zit. De garnalenvisserij was voorheen nauwelijks gereguleerd, waardoor vissers onbeperkt konden vissen. Om het MSC-keurmerk te verkrijgen, hebben Nederlandse, Deense en Duitse vissers onder andere afgesproken de visserij te beperken bij lage garnalenstand. Afgelopen winter was deze stand laag. Volgens het beheerplan mochten de vissers toen slechts één dag per week vissen. Sommige vissers waren hier ontevreden over en verlieten het MSC-certificaat om maximaal te kunnen vissen, als ‘freeriders’. Dit was dramatisch voor de vissers die het certificaat wel respecteerden. Daarnaast brengt het ook het MSC-keurmerk in gevaar bij de jaarlijkse audit, vanwege de zware aanslag op het garnalenbestand door deze freeriders.
Bewuste Visweek: check je vis
Nu horen we je denken, hoe doe je dit dan? MSC en ASC hebben speciaal daarvoor de Bewuste Visweek georganiseerd. Dit jaar staat van 23 tot en met 29 september het onderwerp ‘Check je vis’ centraal om mensen beter te informeren over het maken van bewuste, duurzame keuzes bij het kopen van vis. Zo kun jij via de keurmerken op de verpakking of via de VISwijzer altijd kiezen voor duurzame vis. Op deze manier zorgen we met zijn allen voor een positieve impact op de planeet en het leven in de zee.
Doe jij ook mee? Probeer bijvoorbeeld onze lekkerste recepten met garnalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzaam gekweekte ASC garnalen. Benieuwd naar duurzaam wild gevangen MSC garnalen? Probeer dan eens deze blini’s met Hollandse garnalen en citroenroom, gemaakt door MSC ambassadeur Jadis Schreuder van The Lemon Kitchen. Om zo duurzaam mogelijk met vis te koken, lees je de beste tips van tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Tips van tv-chef Dagny Ros Asmundsdottir om bewuster met vis te koken
Garnalen pellen: zo doe je dat!
Dit zijn de lekkerste recepten met zalm
Verschillende soorten seafood: dit zijn alle schaal- en schelpdieren op een rij
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.