
De beste kookclub van Nederland
Lees verder na de advertentie
Samen koken én samen eten met gelijkgestemden; er is weinig leukers dan dat. Speciaal voor alle kookclubs in Nederland organiseerden Foodies Magazine, Farm Kitchen’s De Kookfabriek, ATAG en WMF ‘De Beste Kookclub van Nederland’-verkiezing.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Mysterybox
De eerste ronde bestond uit een mysterybox, ons favoriete onderdeel uit het programma MasterChef. Ditmaal geen zwarte mysterieuze doos, maar een tafel vol met verse zomeroogst en ook een tafel vol met basisingrediënten. De kookclubs kregen een krap half uur om een voorgerecht te bedenken, om dit vervolgens in een uur op tafel te zetten voor de professionele jury bestaande uit Mounir Toub, Jonathan Karpathios, Willem van Santen en Tim Delissen. Ondanks dat de temperaturen hoog opliepen op één van de warmste dagen van de week, wisten de deelnemers het hoofd koel te houden. Alle kookclubs wisten binnen de tijd een voorgerecht te maken.
Zelfbedacht hoofdgerecht
Na een korte pauze kregen de kookclubs anderhalf uur de tijd om een hoofdgerecht te koken, geheel vegetarisch én met seizoensgroenten in de hoofdrol. Bij inschrijving van de wedstrijd moesten de deelnemers het hoofdgerecht al opgeven, ze hadden dus ruim de tijd om voor te bereiden. Van meiraapravioli tot aan gegrilde portobello, de kookclubs wisten één voor één de juryleden te imponeren met hun smaakvolle gerechten.
Technische opdracht
In de laatste ronde stond de deelnemers een spannende technische opdracht te wachten. De kookclubs hadden een uur de tijd om allemaal hetzelfde dessert te maken, mét een recept. De grote uitdaging? Belangrijke delen van het recept waren onleesbaar gemaakt, zoals bijvoorbeeld de juiste temperatuur, verhoudingen en tijdsindicaties. Verbazingwekkend genoeg wisten alle kookclubs het dessert – bestaande uit een tuile met banketbakkersroom en aardbeien – te presenteren aan de jury.
Sfeervol & inspirerend
Terugkijkend op de dag noemt jurylid Mounir Toub de dag vooral “sfeervol en inspirerend”, iets waar de organisatie zich volledig bij aansluit. De kookclubs – bestaande uit hobbykoks – voelden zich zichtbaar uitgedaagd, zonder het plezier in het koken te verliezen. Ondanks de inspanningen was het vooral een ontzettend gezellige dag waarbij veel werd gekookt en geproefd.
De winnaars
Na een flink juryberaad kwam er een top drie naar voren. Op de derde plek eindigde de kookclub ‘Op elke potje past een deksel’, waarmee ze een workshop foodfotografie in de wacht sleepten. De tweede plek was voor ‘Ticket to ride’. Zij krijgen een heuse masterclass over wijn van The Wine Academy in Amsterdam. ‘3 Aussies and a Saffa’ waren de grote winnaar, waarmee ze niet alleen op de cover van Foodies Magazine augustus verschijnen, ze krijgen ook nog eens een masterclass van juryleden Jonathan Karpathios en Tim Delissen.
Foto’s: Jasper Bosman
Lees ook:
De perfecte omelet bakken? Zo doe je dat!
Blik naar beneden: wildplukken met Yvette van Boven
5x Spaanse drankjes voor in de zon
Onze tips

Zo ontvang je het nieuwe boek van Jamie Oliver gratis!

Cottage cheese is weer populair en dit is waarom

Deze nieuwe chunky repen wil je proeven

Dit is waarom iedereen massaal flatbread in huis haalt

5x Japanse ingrediënten die je moet proberen

Dit zijn dé foodtrends van 2025: probeer ze zelf

Vivera Protein Bites: het alternatief voor vleesvervangers?

Aan deze nieuwe visconservenwinkel wil je een bezoek brengen
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.